Nye sammenstøt i Kiev – minst 27 døde

Ukrainske medier melder om nye eksplosjoner og sammenstøt i sentrum av Kiev torsdag morgen. Minst 27 personer er døde, og et ukjent antall mennesker er såret. Parlamentet er nå evakuert, og politiet ber folk om å holde seg hjemme.

Maidanplassen i Kiev

VIDEO: Se direkte fra Kiev.

ww

Hør Hans-Wilhelm Steinfelds siste rapport fra Hotel Ukraina i sentrum av Kiev. – Jeg har ikke sett slike bilder siden folkeoppstanden mot russerne i Budapest i 1956, sier han.

President Viktor Janukovitsj erklærte våpenhvile sent onsdag kveld, og åpnet for forhandlinger med opposisjonen.

Natten som fulgte har vært relativt rolig, selv om barrikadene har fortsatt å brenne. Med dagslyset kom nye sammenstøt.

Torsdag morgen melder Kyiv Post at det har vært flere eksplosjoner og skarpe skudd på Uavhengighetsplassen i sentrum, og at politiet og demonstrantene kaster brannbomber mot hverandre.

«Kan det være historiens korteste våpenhvile?» skriver avisen.

Ifølge øyenvitner står en politibuss i brann, mens demonstrantene har okkupert tomme butikklokaler og marsjerer systematisk mot sikkerhetsstyrkene, som skyter tilbake med gummikuler og tåregass.

Øyenvitner skal også ha observert skarpskyttere på takene like ved protestleiren. Ifølge AFP er minst 25 sivile og to politifolk døde, mens Kyiv Post melder at så mange som 35 har mistet livet i morgentimene.

ww

VIDEO: Her skyter politiet mot demonstrantene.

– Hold dere hjemme

I 12-tiden skal seks busser med opprørspoliti ha ankommet sentrum.

Det skal være mellom 10.000 og 20.000 mennesker på Uavhengighetsplassen torsdag morgen. Politiet har bedt folk om å holde seg hjemme.

«Det er best å begrense bruken av kjøretøy, eller rett og slett holde seg innendørs. Disse sikkerhetstiltakene er nødvendige fordi Kievs gater er okkupert av væpnede og aggressive mennesker,» heter det.

Ifølge AFP skal borgermesteren i Kiev ha trukket seg fra regjeringspartiet i protest mot volden i hovedstaden.

Nye sammenstøt i Kiev

Barrikadene står fortsatt i brann, og demonstranter og politiet har kastet brannbomber mot hverandre.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Parlamentet evakuert

Sikkerhetsstyrkene hadde kontroll på en tredel av plassen gjennom natten, og demonterte noen av barrikadene. De ble imidlertid skjøvet tilbake av demonstrantene torsdag morgen.

Ifølge Russia Today har demonstrantene kommet frem til parlamentet i hovedstaden. Bygningen er evakuert, melder Reuters.

– I dag tidlig ble alle regjeringsansatte evakuert fra bygningen. Dette er offisielle ordre, sier en talskvinne for den ukrainske regjeringen til AFP.

Det har kommet ubekreftede meldinger om at rundt 50 politifolk har overgitt seg til demonstrantene. De blir nå holdt fanget i en okkupert regjeringsbygning.

Minst 20 politifolk skal være såret, og flere demonstranter er fraktet vekk på bårer.

Demonstrantene har satt opp provisoriske sykehus i flere okkuperte lokaler, og ber om blod og medisinsk hjelp.

Opposisjonsleder Vitalj Klitsjko kaller bruddet på våpenhvilen «en planlagt provokasjon mot fredelige demonstranter», skriver AFP.

Det ble først meldt at det planlagte møtet mellom Janukovitsj og utenriksministrene fra Tyskland, Frankrike og Polen var avlyst av sikkerhetsgrunner, men møtet skal nå være i gang et annet sted.

Opposisjonslederen Jurij Lutsenko skal ha bedt regjeringen om å samle seg til et krisemøte, og har lovet at de ikke skal bli forstyrret av demonstranter, skriver Kyiv Post.

Nye sammenstøt i Kiev

Demonstranter bærer en såret person vekk fra leiren.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Antall døde oppjustert

Ukrainas helsedepartement oppjusterte onsdag morgen antall døde til 28 etter de voldelige sammenstøtene. 287 personer er innlagt på sykehus.

Ifølge helsedepartementet er fire mindreårige og to utenlandske statsborgere blant de skadde. 88 politifolk og en parlamentariker er også innlagt på sykehus, skriver AFP.

Les: Norsk ambassadør i Kiev fryktar meir valdsbruk i natt

Det ble meldt om ett dødsfall i løpet av onsdagen. Ifølge Kyiv Post var det en kvinne som ble skutt under et forsøk på å storme et av sikkerhetstjenestens kontorer. Bygningen ble senere satt i brann ved hjelp av brennende bildekk.

Ifølge nyhetsbyrået AP har opposisjonspolitikeren Oleg Lijasjko advart Janukovitsj om at han kan bli det endelige målet for demonstrantenes sinne.

– Janukovitsj, du kommer til å ende opp som Gaddafi. Enten må du, en parasitt, slutte å drepe folk, ellers vil dette bli din skjebne. Husk dette, diktator, skal han ha sagt til demonstrantene ved barrikadene.

kiev

VIDEO: Hans-Wilhelm Steinfeld melder om en dramatisk utvikling i Kiev torsdag morgen. – Det er åpenbart at det skytes med skarpt, sier han.

Våpen på avveie

Opptøyene toppet seg flere andre steder i landet onsdag. Demonstranter blokkerte en av grenseovergangene til Polen, og tok fullstendig kontroll over flere mindre byer.

I byen Lviv opplyser borgermester Andrej Sadovij at demonstrantene har satt sammen sine egne politipatruljer, ettersom politiet i praksis har sluttet å fungere i byen.

Demonstrantene har også okkupert sju offentlige bygninger i Lviv, og åtte i Ternopil. I Lutsk skal guvernøren ha fått juling for å ha nektet å gå av.

Sikkerhetstjenesten SBU opplyser at 1500 skytevåpen og 100.000 runder med ammunisjon er stjålet i løpet av de siste 24 timene.

Les: Demonstranter nekter å gi seg: – Dette er allerede en borgerkrig
Les: – Janukovitsj har blod på hendene

Sørgedag

Janukovitsj kunngjorde i går at torsdag skal være sørgedag i Ukraina, der pårørende kan få begrave sine døde.

Samtidig er utenriksministrene til Tyskland, Frankrike og Polen på vei til Kiev for å kreve en endelig stans på volden og en reell dialog mellom myndighetene og opposisjonen.

EU-landene skal også møtes, og vil trolig innføre sanksjoner mot Ukraina.

Onsdag varslet det ukrainske sikkerhetspolitiet en såkalt antiterroroperasjon, og landets forsvarsdepartement har uttalt at militæret kan komme til å delta.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen advarer regjeringen mot å bruke militæret til å løse krisen i landet, og varsler at Ukrainas forhold til NATO kan få store skader.

Les: Janukovitsj sparkar sjefen for hæren
Les: – To veier ut av krisen i Ukraina

ww

VIDEO: Det er myndighetene i Ukraina som har ansvaret for å få stanset volden, sier Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet.


SISTE NYTT

Siste nytt