Hopp til innhold

Emmyvinner kritisk til PSTs filmbeslag

LONDON (NRK): Den Emmy-vinnende norske regissøren Deeyah Khan er overrasket over PSTs opptreden overfor kollega Ulrik Imtiaz Rolfsen. Hun var selv forberedt på noe lignende da hun jobbet med sin nye film om islamske ekstremister.

Dokumentarist Deeyah Khan ved Themsen i London

Den Emmy-vinnende dokumentarskaperen Deeyah Khan reagerer på PSTs aksjon overfor Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Foto: Espen Aas / NRK

Deeyah Khan har hovedsakelig bodd og arbeidet utenfor Norge de siste 20 årene, men har fått med seg PSTs aksjon overfor Ulrik Imtiaz Rolfsen, da de tok beslag i materialet fra filmen han jobber med om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge. Hun understreker at hun ikke kjenner detaljene, men liker ikke det hun har lest.

– Av det lille jeg har fått med meg, er jeg ikke enig i måten de har gått frem på her, sier hun.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

Ulrik Imtiaz Rolfsen fikk besøk av PST som ville ha materialet fra dokumentaren han jobbet på.

Foto: Tone Staude / NRK
Forberedt på kontakt selv

Khan, som i 2013 ble tildelt den prestisjetunge Emmy-prisen for en dokumentar om æresdrap, har de siste to årene arbeidet med en dokumentar om det britiske islamistmiljøet.

Filmen, kalt «Jihad», ble vist for første gang på det private britiske TV-nettverket ITV i går kveld. Hun var klar over at politiet kunne fatte interesse for arbeidet hennes.

– Jeg har en venn som er filmskaper her i England som laget en film om gjengmiljøer i Birmingham. Hun ble kontaktet av politiet og de ville ha alt materialet hennes men hun nektet. De dro henne for retten, men hun vant. Men det var tungt for henne. Jeg visste det var sjanser for at jeg ville bli bedt om å overlevere materialet mitt – det ville jeg ikke gjort. Jeg var veldig heldig at det ikke skjedde, sier Khan.

I saken i Norge valgte PST først å beslaglegge materialet, for deretter å vente på en rettslig avgjørelse om de kan beholde material

– Uakseptabelt

Fra opptakene til "Jihad"

Deeyah Khan under arbeidet med dokumentarfilmen 'Jihad'.

Foto: Fra filmen "Jihad"

Saken har satt i gang en kraftig debatt om kildevern etter at PST valgte å ikke vente på en rettslig begrunnelse, men snarere krevde materialet utlevert, for deretter å vente på retten.

Khan som stadig understreker at hun ikke kjenner saken i detalj, sier hun reagerer på fremgangsmåten.

– Jeg synes det er helt uakseptabelt. Jeg er en som har arbeidet for ytringsfrihet i veldig mange år, og særlig for kunstnerisk ytringsfrihet. Og jeg synes paranoiaen som eksisterer rundt ekstremisme ikke er grunn nok til å stoppe folk fra å gjøre arbeidet sitt, sier Khan.

Deeyah Khans film «Jihad» handler om møte med flere aktører innenfor det britiske islamistmiljøet, deriblant Abu Muntasir, en tidligere radikal som ofte omtales som «Jihads gudfar» i Storbritannia.

I filmen forteller han hvordan han angrer på det han drev med i en årrekke. Filmen blir vist på NRK i september.

SISTE NYTT

Siste nytt