Hopp til innhold

David Cameron trekker seg fra Parlamentet

Storbritannias tidligere statsminister David Cameron tror ikke det er mulig å sitte i Parlamentet, og samtidig være tidligere statsminister.

Cameron med uviss politisk skjebne

TRER AV: David Cameron trekker seg med umiddelbar virkning. Han oppgir ingen grunn til at han trekker seg, men sier at han ikke har noen planer for framtiden.

Foto: GEOFF CADDICK / Ap/NTB Scanpix

Cameron tilhører det konservative partiet og representerer kretsen Witney i Oxfordshire.

– Jeg har tenkt nøye gjennom dette i løpet av sommeren og kommet fram til at det riktige er å trekke meg fra Parlamentet, sier Cameron i intervjuet med ITV.

Han forteller at når det holdes suppleringsvalg i valgkretsen, vil han gi sin fulle støtte til den konservative kandidaten.

– I mine øyne, med moderne politikk og omstendighetene, er det ikke mulig å være en god leder for Witney som tidligere statsminister. Jeg tror alt du da gjør vil komme i skyggen og bli en avledning for det regjeringen trenger å gjøre for landet, sier han.

Yngste statsminister på 198 år

Cameron ble medlem av det konservative skyggekabinettet i september 2004. I slutten av september 2005 meddelte han at han ville stille som kandidat til å bli partileder for det konservative partiet.

Den 11. mai 2010 gikk Gordon Brown av som statsminister og dronning Elizabeth II bad da Cameron om å danne regjering.

I seks år han gått inn og ut av den svartmalte døren i statsministerboligen. Da han flyttet inn i 2010, var han 43 år, den yngste statsministeren i Storbritannia på 198 år.

Cameron kunngjorde i februar 2016 folkeavstemning om Storbritannias medlemskap i Den Europeiske Union. Statsministeren ønsket at Storbritannia skulle forbli i EU.

Brexit-nederlag

Folkeavstemningen ble avholdt 23. juni 2016 og endte med flertall mot britisk medlemskap. Etter nederlaget kunngjorde Cameron at han kom til å gå av som statsminister.

– Jeg vil sikre at skipet holder en stø kurs, men vil ikke være kapteinen som styrer skipet til dens neste havn, sa Cameron da han trakk seg som statsminister.

Ekspert på britisk politikk, statsviter Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo, mener at Camerons ønske om å holde EU-avstemningen vil stå på hans politiske gravstein.

– Det var Cameron som lot seg presse til å åpne for folkeavstemningen, som skulle samle det konservative partiet om EU-spørsmålet, og det gikk galt. Brexit ble avgjørende og gjorde slutt på hans politiske suksess, har Bratberg tidligere uttalt til NRK.

I 2010 startet David Cameron jobben som statsminister med et samarbeid mellom de konservative og de liberale. I 2016 gikk han av fordi samarbeidet med EU skulle avsluttes og endres.

SISTE NYTT

Siste nytt