Hopp til innhold

Dansk valg kan bli thriller

Meningsmålinger peker mot spennende Folketingsvalg i Danmark.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen skrev forrige uke ut nyvalg. Det kan bli mer spennende enn han regnet med.

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

Helle Thorning-Schmidt

Kan bli kvinnelig statsminister: Sosialdemokratenes Helle Thorning-Schmidt.

Foto: CLAUS FISKER / AFP

Danmark har oppløsningsrett. I Danmark betyr det at statsministeren kan oppløse Folketinget og skrive ut nyvalg når han finner det for godt.

Det er denne retten statsminister Anders Fogh Rasmussen nå har benyttet seg av .

Valget holdes 13. november, selv om Fogh Rasmussen kunne ha fortsatt som regjeringssjef fram til 2009 uten nyvalg.

Naser Khader

Kan komme i vippeposisjon: Ny Allianses Naser Khader.

Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Det forrige Folketingsvalget fant sted 8. februar 2005.

Uventet spennende

Valget ble skrevet ut i en tid da meningsmålingene var gode for regjeringen og den danske økonomien god.

Kanskje blir valget mer spennende enn statsministeren har regnet med.

Det er i dag to partier i den danske regjeringen. Venstre, som er statsministerens eget parti og Det Konservative Folkeparti.

I Folketinget har de to regjeringspartiene parlamentarisk støtte fra Dansk Folkeparti, det av de danske partiene som ligger nærmest Fremskrittspartiet i Norge.

Disse tre partiene har til sammen 94 mandater, mens opposisjonspartiene har 81.

Kan bli sittende til 2011 

Det er 179 medlemmer av Folketinget, to av disse er valgt som representanter for Færøyene og to som representanter for Grønland.

Dem nåværende regjeringen har sittet ved makten siden 2001.Med en ny valgseier kan regjeringen sitte fram til 2011.

Venstre ble det største partiet i Folketinget både i 2001 og i 2005. Partiet tapte riktignok 4 mandater i 2005, men sosialdemokratene tapte mer.

Venstre har nå 52 mandater, Det Konservative Folkeparti, som økte i oppslutning i 2005, har 18, mens Dansk Folkeparti har 24. Også Dansk Folkeparti gikk fram ved valget i 2005.

Sosialdemokratisk maktskifte

Det største opposisjonspartiet, Sosialdemokratene, har siden forrige valg hatt en kvinnelig partileder, Helle Thorning-Schmidt, som om hun skulle vinne nå, ville bli den første kvinnelige statsminister i Danmark.

Den forrige lederen for Sosialdemokratene, Mogens Lykketoft, trakk seg som partileder etter valget i 2005.

Tidligere hadde han vært medvirkende til at de to tidligere partilederne måtte gå. Svend Auken gikk av som partileder i 1992 og Poul Nyrup Rasmussen gikk av i 2001.

Sosialdemokratene samarbeider nærmest med SF og med Det Radikale Venstre, dessuten med Enhetslisten, som i dag er det minste av partiene i Folketinget.

Nykommer kan komme på vippen

Usikkerhetsmomentet ved valget nå er en nykommer på den politiske arena, Ny Alliance, som har en populær leder i Naser Khader.

Dette partiet vil ventelig støtte en borgerlig regjering, og Fogh Rasmussen kan trenge det dersom han ikke får flertall i Folketinget med dagens to regjeringspartier og Dansk Folkeparti.

Men Ny Alliance og Dansk Folkeparti kjemper delvis på samme marked, og det vil skape politisk usikkerhet dersom Ny Alliance kommer i vippeposisjon.

Sosialdemokratene lokker Ny Alliance med en regjeringsplass dersom partiet står sammen med dagens opposisjonspartier. Fogh Rasmussen kan ikke tilby Ny Alliance noe tilsvarende pga forholdet til Dansk Folkeparti, som det ikke er aktuelt å ha med i regjeringen og som heller ikke har ytret ønske om det.

Målinger viser jevnt løp

Velferd og skattespørsmål preger første del av den korte valgkampen. Fogh Rasmussen håper hans appell om stabilitet i politikken vil virke positivt på velgerne.

Dagens meningsmålinger viser et temmelig jevnt løp mellom Venstre og Sosialdemokratene. Begge får rundt 25-26 prosent.

Det Konservative Folkeparti ligger an til rundt 10 prosent, omtrent som sist. Dansk Folkeparti ligger an til omkring 11 prosent, som er noe svakere enn sist.

SF ser ut til å kunne gjøre et vesentlig bedre valg enn sist. Partiet ligger an til 11-12 prosent, mens Radikale Venstre ligger an til 7-8 prosent, litt under forrige valg.

Ny Alliance ligger an til omkring 7 prosent. Danskene har en sperregrense på 2 prosent. Det kan altså gå mot nok en spennende valgkveld på Christiansborg der Folketinget holder til.

Folketinget i Danmark

Parti

Representanter

Venstre

52

Det Konservative Folkeparti

18

Dansk Folkeparti

24

Socialdemokraterne

47

Socialistisk Folkeparti

11

Det Radikale Venstre

17

Enhedslisten - De Rød-Grønne

6

Grønland og Færøyene

2 hver

Sum

179

SISTE NYTT

Siste nytt