Hopp til innhold

Det blir nyvalg i Danmark

Statsminister Fogh Rasmussen har gitt Folketinget beskjed om at han skriver ut nyvalg i Danmark. Valgdagen blir 13 november.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen
Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

Fogh Rasmussen sa at det er nødvendig for å skape ro i arbeidet med regjeringens kvalitetsreform.

 

 

- Det er viktigte beslutninger som skal treffes fremover. 
Det vil være ødeleggende hvis hele forsamlingen skal være preget av spekulasjoner om et kommende valg. Det kan få skadelige virkninger for det daglige arbeide i Folketinget. Jeg frykter at det kan gjøre det unødvendig vanskelig, sa Fogh Rasmussen

13. november

- Regjeringen ønsker et bredest mulig flertall for å kunne gjennomføre reformen innenfor en ansvarlig økonomisk ramme. Vi trenger et klart mandat til å arbeide videre i ro, sa han videre.

- Derfor er det best å avvikle et folketingsvalg nå. Det vil bli tirsdag den 13. november, sier Fogh Rasmussen.

Fogh Rasmussens parti Venstre kan i norsk sammenheng best plasseres mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Ved siste folketingsvalg i 2005 vant Fogh Rasmussens borgerlige koalisjon som består av det Konservative Folkepartiet og Venstre.

Ny kurs i asylpolitikken

Ryktene om et nyvalg blusset opp etter at regjeringen endret kurs i asylpolitikken i går.

Regjeringen kom da med utspillet om at avviste irakiske aylsøkere med barn skulle få flytte ut av asylmottakene. Det ble tolket i nasjonalforsamlingen Christiansborg som en innledende manøver, snarere enn en barmhjertighetsgjerning.

Politiske kommentatorer sier at Fogh Rasmussen med det ryddet av veien det siste store problemet for å kunne gjøre klart til valg.

Dansk Folkeparti er uenig i utspillet om asylsøkerne, men i en valgkamp kan det nettopp være i regjeringens interesse å være på kant med Dansk Folkeparti, slik vil Venstre virke mer menneskelig og nærmere venstrefløyen i asylspørsmål.

Kjent strategi

Statsministeren trenger ikke lyse ut nyvalg før i 2009, men gode meningsmålinger, en positiv retning i den danske økonomien og rekordlav arbeidsledighet har ført til spekulasjoner om valg i høst.

Også i februar 2005 skrev Fogh Rasmussen ut nyvalg på det som ifølge meningsmålingene var et gunstig tidspunkt for hans konservative koalisjon. Det valget ble en triumf for statsministeren og en tilsvarende katastrofe for sosialdemokratene, som bare fikk 25,9 prosent av stemmene.

Anders Fogh Rasmussen presenterte sin nye regjering i februar 2005.

Anders Fogh Rasmussen da han presenterte sin nye regjering i februar 2005.

Foto: Kristian Juul Pedersen / SCANPIX

Sosialdemokratenes partileder og veteran Mogens Lykketoft trakk seg etter nederlaget, og han ble erstattet av Helle Thorning-Schmidt.

I henhold til den danske grunnloven kan en sittende statsminister skrive ut nyvalg i løpet av regjeringens fireårsperiode. Regjeringens nåværende periode utløper i februar 2009, og den har sittet med makten helt siden november 2001. 

- Verst tenkelige tidspunkt

Den senere tid har meningsmålingene vist at dagens regjering har muligheter til å vinne valget.

De to regjeringspartiene får til sammen rundt 35 prosents støtte på de siste målingene, mens sosialdemokratene bare får omkring 25 prosent.

– Et valg nå vil komme på et verst tenkelig tidspunkt for sosialdemokratene, sier den politiske kommentatoren Peter Mogensen til nyhetsbyrået AP.

Mindretallsregjeringen til Fogh Rasmussen har støtte i nasjonalforsamlingen fra Dansk Folkeparti.

 

 

SISTE NYTT

Siste nytt