Her er Danmarks nye tiltak mot korona

Forbud mot salg av alkohol i butikken etter klokken 22 og strengere munnbindkrav. Det er blant tiltakene Danmark innfører for å bekjempe rekordhøy koronasmitte.

Mette Frederiksen Danmarks statsminister

NYE RESTRIKSJONER: Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Foto: Mads Claus Rasmussen / AFP

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Hvis vi lar smitten utvikle seg for hurtig, risikerer vi å miste kontrollen. Derfor vil vi i dag innføre nye restriksjoner.

Det opplyste Danmarks statsminister Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet i en pressekonferanse fredag kveld.

Bakgrunnen for tiltakene er at Statens Serum Institut (SSI) har registrert at 859 personer i Danmark har fått påvist korona i Danmark det siste døgnet. Det er det høyeste antall registrerte på ett døgn så langt i pandemien.

Her er de nye restriksjonene i Danmark:

  • Alle restriksjoner som allerede er innført videreføres frem til 2. januar. Blant annet oppfordringen om å jobbe hjemme hvis mulig, og at barer og restauranter stenger klokken 22.
  • Kravet om munnbind utvides. Det skal bæres i innendørs lokaler der det er offentlig tilgang. Dette gjelder fra 29. oktober.
  • Alt salg av alkohol forbys fra mandag etter klokken 22.
  • Restriksjoner for arbeidstakere fra utlandet, og intensivert grensekontroll.
  • Forsamlingsforbudet senkes til 10 personer de neste fire ukene.
  • Myndighetene ber om at befolkningen begrenser antall personer de pleier omgang med privat til 10 personer samlet utenom familie og arbeidskolleger de neste fire ukene.

– Utover de man bor sammen med, jobber sammen med og har fritidsaktiviteter, bør man ikke pleie omgang med mer enn 10 personer totalt, sa Frederiksen før hun avsluttet:

– Jeg vet godt at dette ikke er lett. Jeg merker selv trettheten, men vi skal gjennom. Vi kan ikke velge å gi opp.

Status Norge

Sist oppdatert: 29.11.2020
2 788
Siste uke
123
Innlagt
328
Døde

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt