Hopp til innhold

Danmark innfører ID-sjekk på grensen til Sverige

På grunn av kriminalitetsutviklingen i Sverige innfører Danmark kontroll på grensen. Tog, ferger og bilister skal sjekkes og reisende må legitimere seg.

Grensekontroll mellom Sverige og Danmark på Øresundbroen.

Det har flere ganger de siste årene blitt innført midlertidige grensekontroll mellom Sverige og Danmark. Øresundbroen er et av hovedkontrollstedene.

Foto: Scanpix Denmark / Reuters

Grensekontrollen skal i første omgang vare i seks måneder.

Kontrollen skal gjøre det vanskeligere for kriminelle bander i å bevege seg fritt over grensene og kriminelle fra Sverige å begå forbrytelser i Danmark.

– Vi ønsker ikke å få samme utvikling som i Sverige, med eksplosjoner og grov organisert kriminalitet, uttalte den danske justisministeren Nick Hækkerup 10. oktober, da regjeringen bestemte seg for å gjeninnføre grensekontroll.

Beslutningen kom etter flere voldsepisoder i København, som dansk politi mente svenske statsborgere stod bak. Blant annet bombeattentatet mot et skattekontor i København i august.

Beslutningen ble altså tatt før 15 år gamle Jaffar ble skutt og drept i helgen.

Kontroll ved bro, ferge og tog

Kontrollene skal skje på begge sider av Øresundsbroen, som går mellom København og Malmö, og ved fergeleiene i Helsingør, Frederikshavn, Rønne og Grenaa.

Ved tunneldelen på dansk siden av Øresundbroen, kommer hastigheten til å bli satt ned og ett av kjørefeltene stenges når det er kontroll, melder Svensk Radio.

Når det gjelder grensekontroll på togavganger, vil dansk politi gå om bord på avgangsstedet og kontrollere passasjerene underveis.

– Vi har vært i dialog med dansk politi og Danske statsbaner (DSB). Reisende skal ikke påvirkes noen mer utenom at de trenger å ha med seg ID, sier Mikael Espling ved Öresundstågen.

Kontrollene vil ikke være døgnkontinuerlig, men skje gjennom stikkprøver en til to dager i uken.

Kostnadene for de ekstraordinære tiltakene er anslått til 35 millioner danske kroner.

Vil du ha ukesbrev fra Urix? Meld deg på her.

Grensekontroll også i Norge

I forbindelse med den store strømmen av flyktninger i 2015, innførte Sverige grense- og ID-kontroll for reisende mellom Danmark og Sverige.

Den dobbelte kontrollen førte da til innstilte tog og store forsinkelser, både for bilister og togpassasjerer.

Fordi Danmark og Sverige tilhører Schengen-området i EU, er det normalt ingen kontroll på grensen mellom de to landene. Både varer og personer skal fritt kunne bevege seg uten kontroll og stengsler innenfor området.

Ved spesielle situasjoner kan såkalt indre grensekontroll tas i bruk, slik at reisende fra andre Schengen-land kan kontrolleres.

Også Norge innførte midlertidig personkontroll ved landets indre grenser i november 2015. I oktober varslet Justisdepartementet EU-kommisjonen om at grensekontrollen videreføres i seks måneder fra 12. november.

SISTE NYTT

Siste nytt