Hopp til innhold

Dalai Lama møter intern kritikk

Tibets åndelige leder Dalai Lama må tåle kritikk fra sine egne for å være for mild i kritikken av Kina etter angrepene på demonstranter i Lahsa og andre steder.

Tibets åndelige leder Dalai Lama
Foto: STRINGER/INDIA / REUTERS

Dalai Lama har fordømt det han kalte  det kinesiske terrorregimet i Tibet og beskyldt Kina for å stå bak et kulturelt folkemord.

Likevel sa han fra sitt eksil nord i India at Kina fortsatt kan bli en god vert for de olympiske sommerlekene.

Det er blant annet dette siste som har falt den yngre generasjonen eksiltibetanere tungt for brystet.

Ikke fortjent

- Kina fortjener ikke å få arrangere de olympiske sommerlekene, og det er opplagt at situasjonen for menneskerettighetene i Tibet er blitt mye vanskeligere, sier Tsewang Rigzin.

Han leder Den tibetanske ungdomskomgressen, og holder i likhet med Dalai Lama til i Dharamsala i Nord-India.

Ifølge Dalai Lama og hans  rådgivere ble minst 100 - kanskje flere hundre - tibetanere drept før helgen da kinesiske myndigheter satte inn politi og soldater for å slå ned demonstrasjonene.

Frustrert

Tsewang Rigzin sier til nyhetsbyrået AFP at det er økende frustrasjon med Dalai Lamas middelvei-politikk. Dalai Lama er talsmann for en ikkevoldelig linje og ønsker selvstyre i Tibet, ikke uavhengighet.

- Jeg er uenig med ham, sier Rigzin.

- Den tibetanske grasrota er frustrert, særlig de yngre. Etter seks års samtaler med regimet i Beijing er det fortsatt grunnleggende spørsmål som ikke er løst. Jeg håper Dalai Lamas linje vil bli revurdert, sier Tsewang Rigzin. 

Ser seg om

En annen radikal tibetansk leder B. Tsering i Det tibetanske kvinneforbundet sier at Dalai Lama fortsatt er det tibetanske folkets leder til tross for utålmodigheten. Hun legger imidlertid ikke skjul på at mange eksiltibetanere ser seg om etter en annen lederskikkelse.

Dalai Lama mener på sin side at hans politikk er den mest realistiske, fordi Kina aldri vil gi fra seg Tibet.

SISTE NYTT

Siste nytt