Hopp til innhold

Cruiseskip i meslingkarantene på Curaçao

Helsemyndigheter på Curaçao har tatt blodprøver av passasjerer for å fastslå hvor mange som kan ha blitt syke av meslinger. Skipet, som er eid av Scientologikirken, har vært i karantene siden 30. april.

Freewinds, Curacao

Ingen av dem som er om bord får lov til å forlate skipet.

Foto: Raino Mauricia / AFP

Skipet lå til kai ved øya St Lucia da det ble klart at en av de kvinnelige ansatte var blitt syk med meslinger.

– Meslinger en svært smittsom sykdom. Enhver som ikke er vaksinert mot sykdommen kan bli smittet. Det er derfor sannsynlig at det er flere om bord som kan ha blitt smittet, sa Merlene Frederics-James ved landets helsemyndigheter da saken ble kjent.

Båten ble satt i karatene, men valgte å returnere til hjemmehavnen i Willemstad på nederlandske Curaçao, skriver The Guardian.

Ti av passasjerene og 31 besetningsmedlemmer har lagt fram papirer på at de er vaksinert mot den svært smittsomme sykdommen. Nå er 227 blodprøver av de andre i båten sendt til Nederland for analyse. Resultatene er ventet tirsdag eller onsdag, melder nyhetsbyrået AP.

Får ikke gå i land

I mellomtiden har ingen fått lov til å forlate fartøyet.

– Hvis vi skulle tillatt det, kunne vi fått sykdommen spredt til områder der det er stor fare for komplikasjoner, særlig fordi vi snakker om et fattig land der folk har lite motstandskraft, sier epidemiologen Izzy Gerstenbluth til AP.

Skipet, «Freewinds», er eid av Scientologikirken og blir blant annet brukt til samlinger og seminarer.

Antall meslingtilfeller stiger

Ifølge Verdens helseorganisasjon steg tallet på meslingertilfeller globalt med 300 prosent de tre første månedene i 2019, sammenlignet med samme periode i fjor. I løpet av 2018 var økningen på 50 prosent.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som gir utslett med feber og kan gi et alvorlig forløp.

Viruset smitter gjennom dråpesmitte og kan potensielt være dødelig for underernærte barn, barn som har svekket helsetilstand, eller spedbarn som er for unge til å bli vaksinert.

Å hindre meslingsmitte krever at 95 prosent av befolkningen har tatt vaksine, såkalt flokkimmunitet. Det må til for å kunne beskytte den lille andelen som på medisinsk grunnlag ikke kan ta vaksinen.

SISTE NYTT

Siste nytt