Cowboy og indianer mot oljerør

FULLERTON (NRK): I den amerikanske delstaten Nebraska står berørte farmere sammen med indianernes representanter i kampen mot Keystone XL, en rørledning som skal frakte olje fra Canada til Mexicogolfen. I Kongressen er det flertall for rørledningen, mens presidenten har varslet veto.

Ken Prososki peker ut området der oljerørledningen eventuelt skal gå.

Ken Prososki peker ut området der oljerørledningen eventuelt skal gå. Traseen blir 33 meter bred i anleggsperioden, i tillegg kommer anleggsveier over jordene.

Foto: Gro Holm / NRK

– Der borte kommer rørledningen til å krysse beitemarka for kyrne våre, sier farmer Ken Prososki. Vi er ute på befaring med pickupen på gården hans noen kilometer fra byen Fullerton i Nebraska.

Ken og kona Karen har 150 kyr som er ute nesten hver dag hele året. I tillegg har de hester som Ken på ekte cowboyvis rir når han skal drive kyrne i hus. Han er innbitt motstander av Keystone XL, selv om oljeselskapet TransCanada har tilbudt et beløp tilsvarende vel en halv million kroner for å anlegge 1,6 kilometer rør over eiendommen deres. Hvis ikke de godtar, kan det ende med ekspropriasjon.

Bøndene får ansvar for skader

– Det er vi som må betale for skadene etter en oljelekkasje, for tap av avlinger, kyr som blir forgiftet og for private brønner som blir ødelagt. TransCanada har bare ansvar for å fjerne den oljen som er på overflaten, ifølge den informasjonen Ken og de andre farmerne har fått. Fordi olje fra tjæresand er tykkere enn annen råolje, blir det tilsatt store mengder kjemikalier for å få den til å flyte lett i rørene. Det gjør den også giftigere.

– Rørledningen vil krysse fem naturlige dreneringsbekker på min tomt. Alle renner ut i elva Loup, og vannet derfra brukes av mange bønder til helt nødvendig vanning av jordene.

Ordfører og postmester Bill Scheele frykter togvelt mer enn oljerør

Ordfører og postmester i Steele City, Bill Scheele, frykter togvelt mer enn oljerør

Foto: Gro Holm / NRK

Vi flytter hvis ledningen kommer

Klokka er ennå ikke åtte, og i lyset fra sola som stiger serverer Karen ferske blåbærmuffins på kjøkkenet. Ekteparet har fire barn og tolv barnebarn, og det er allerede bestemt hvilket barnebarn som skal overta driften av gården om noen år.

– Men vi selger og flytter hvis rørledningen kommer. Vi har ikke råd til en forsikring som kan dekke de skadene et utslipp kan innebære. Det er bittert, vi bygget opp dette sammen og hadde tenkt oss en rolig alderdom med barn og barnebarn her, sier Karen.

Ber til åndene om rent vann

Ni av ti indianere i Nebraska er urbane, sier Taylor Keene.

Ni av ti indianere i Nebraska er urbane, sier Taylor Keene. Likevel ber vi åndene om hjelp mot Keystone XL.

Foto: Gro Holm / NRK

– For oss er Keystone XL et åndelig spørsmål, sier Taylor Keen. Han er en av lederne for Omaha-indianerne i Nebraska, i tillegg til å være Harvard-utdannet lærer i business-strategi. Storbyen Omaha er oppkalt etter mitt folk, som betyr å «bevege seg mot strømmen».

– Vi er tjenere for Moder Jord, vi skal behandle henne slike at det ikke gjøres skade på hennes kropp. Vi ber til åndene våre om at vannet her må forbli rent.

Men betyr det at dere er imot all oljeutvinning?

– Nei, som de fleste andre kjører jeg bil. Men vi prøver å være så energieffektive som mulig, og det er overskudd av olje i verden nå. Vi trenger ikke den ekstremt forurensende oljen fra tjæresand i Canada, sier Taylor.

Omaha-indianerne i Nebraska er bekymret for at Keystone rørledningen skal ødelegge naturen i området.

Video: Omaha-indianerne i Nebraska er bekymret for at Keystone rørledningen skal ødelegge naturen i området.

Cowboy og indianer-alliansen på defensiven

Taylor er med i Cowboy og indianer-alliansen, som er en av flere grasrotorganisasjoner mot Keystone.

I fjor samlet fikk de inn flere hundre tusen dollar på en konsert med countryartisten Willie Nelson og sangeren Neil Young. Men de er på defensiven. For ikke bare er Nebraskas guvernør tilhenger av Keystone XL. En rekke meningsmålinger viser at flertallet i Nebraska sier «ja takk».

Laster kart, vennligst vent...

Den planlagte fjerde fasen av Keystone rørledningen skal gå fra Hardisty i Canada, via Baker i Montana ned til Steel City i Nebraska der den vil kobles til eksisterende rørledninger som går ned til raffinerier og havner i Mexicogolfen.

Steele City – der toget aldri stopper

Steele City er stedet hvor den nye rørledningen skal kobles på eksisterende rørledninger for å frakte oljen videre sørover til Mexicogolfen. Det bor om lag 50 mennesker der, og selv ordfører Bill Scheele har ikke internett.

I tillegg til å være ordfører bestyrer han postkontoret på halvtid. Han har dermed halvparten av de faste jobbene som er å finne i Steele City.

Salty Dog Saloon, stedets bar & grill står for resten. Det passerer 4–5 tog i timen, men de stopper aldri, det sluttet de med for flere tiår siden. Jeg traff ingen der som var motstandere av Keystone, tvert imot.

Ingen ulykker til nå

– Familien har hatt oljerør mindre enn 100 meter fra huset siden 1952, og det har aldri vært noen lekkasjer, sier bonde og forsikringsagent Steve Block. En del av rørledningen ble nylig skiftet ut, og den skinner bak nettinggjerdet på tunet rett foran huset.

– De sier at Keystone XL er farlig, men jeg vil heller ha oljen under jorda enn å få en togavsporing med oljevogner, slik de hadde i Canada, sier ordfører Bill på trappa foran et posthus som bare er litt større enn ei dokkestue. I juli 2013 ble 47 mennesker drept da et vogntog med olje sporet av og eksploderte i Quebec.

Flere kunder i baren

– Rørledningen betyr gode inntekter i anleggsfasen, sier bareier Margo d’Angelo.

Det går rundt uten, men på den måten sikrer jeg meg en bedre pensjon og bartenderen får mer tips.

Investere?

– Nei, baren er nettopp pusset opp. Vi snakker om en tidsbegrenset bonus, men vi tar det vi får, ler Margo. Både skole og kirke er for lengst stengt, og barn i skolealder kan telles på én hånd.

Keytone rørledningen krysser mange bekker og vann

Ledningen krysser fem bekker, og grunnvannet her ligger bare vel en meter under bakken mange steder. Konsekvensene av en lekkasje kan bli enorme.

Foto: Gro Holm / NRK

Obama og Kongressen

– Dersom loven (om Keystone XL) blir vedtatt i Kongressen, kommer ikke presidenten til å signere den, sa en talsmann for Barack Obama 6. januar.

Fordi rørledningen krysser en internasjonal grense, må presidenten undertegne for at loven skal tre i kraft. Obama sa i desember at han er bekymret for klimavirkningene og at dette først og fremst er et prosjekt som vil spare canadiske oljeselskaper for penger. Det mangler bare 4 demokratiske stemmer for at Senatet skal kunne overprøve presidentens veto.

– Det klarer ikke Keystone-tilhengerne, lovet aktivist Jane Kleeb fra Bold Nebraska – Modige Nebraska – da hun innkalte Ken og Karen og rundt femti andre grunneiere til møte sist uke.

Likevel, i tilfelle og for sikkerhets skyld, på skikkelig amerikansk vis har motstanderne leid inn Nebraskas kvasseste advokater. For her nytter det ikke med pistol.

SISTE NYTT

Siste nytt