Omstridt oljerørledning avvist med én stemme

Med én stemmes margin sa USAs senat nei til et lovforslag som tillater bygging av den omstridte oljerørledningen Keystone XL.

Tjæresands-utvinning

Tjæresands-utvinning – Olje utvinnes fra tjæresand i Fort McMurray i den kanadiske provinsen Alberta. Bildet er fra Albian Sands-prosjektet og er tatt 5. august 2005. – Foto: Jeff McIntosh / Ap Olje utvinnes fra tjæresand i Fort McMurray i den kanadiske provinsen Alberta. Bildet er fra Albian Sands-prosjektet og er tatt 5. august 2005.

Foto: Jeff McIntosh / AP

For å få lovforslaget godkjent måtte 60 stemmer til. Samtlige 45 republikanere sa ja til lovforslaget, mens fjorten demokrater var positive under avstemningen natt til onsdag. Dermed manglet én stemme for at forslaget skulle gå igjennom. 41 senatorer stemte nei.

Tirsdag opplyste Det hvite hus at USAs president Barack Obama ikke støtter lovforslaget, men det ble ikke opplyst hvorvidt han ville nedlegge veto dersom det gikk gjennom i Senatet.

Rørledningen er ment å skulle frakte råolje fra Canada til USA, noe miljøvernere er imot.

Obama har signalisert at Keystone XL bare kan bygges dersom det kan bevises at den ikke øker utslippene av klimagasser. Prosjektet trenger godkjenning fra presidenten fordi det krysser en internasjonal grense.

Kan bli omkamp etter nyttår

Lovforslaget ble sist uke godkjent i Representantenes hus, der Republikanerne har flertall.

I januar overtar Republikanerne flertallet i Senatet. Da er det ventet at partiet på nytt vil prøve å få vedtatt bygging av oljerørledningen.

Dersom tilstrekkelig mange av Demokratene vil, kan de blokkere en avstemning i Senatet etter nyttår. Og skulle forslaget bli vedtatt, har president Barack Obama muligheten til å legge ned veto.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tjæresand-områder i Canada

Utvinningen av olje fra tjæresand skjer i store åpne områder. Her fra Fort McMurray i Alberta sommerne 2011.

Foto: Jeff McIntosh / AP

Enorme reserver

Tjæresand-områdene i Alberta inneholder noen av verdens største oljeforekomster.

Ekspertene regner med at bare Saudi-Arabia har større reserver enn de som skjuler seg i Canada.

Også Statoil er inne i utvinningen av tjæresandoljen, en investering som har ført til sterk politisk debatt i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt