Colombias president takker Norge

NEW YORK (NRK): - Norge har spilt en nøkkelrolle i fredsprosessen i Colombia. Uten Norges erfaringer med slike prosesser, ville det gått mye langsommere, sier Colombias president.

Juan Manuel Santos

President Juan Manuel Santos talte til hovedforsamlingen i FN i dag.

Foto: Richard Drew / Ap

President Juan Manuel Santos kom med uttalelsene etter et møte med Norges statsminister Erna Solberg i New York.

For alle som støtter fredsforhandlingene mellom FARC-geriljaen og myndighetene i Colombia, var det en stor lettelse at Juan Manuel Santos ble gjenvalgt som president i juni i år.

Det var under hans ledelse at forhandlingene på Cuba startet i 2012.

Ofrenes tur

Juan Manuel Santos og Erna Solberg

Colombias president Juan Manuel Santos møtte Erna Solberg i FN.

Foto: Gro Holm / NRK

Norge og Cuba deltar som tilretteleggere for forhandlingene i Cubas hovedstad Havanna.

To norske og to cubanske diplomater deltar i de fleste rundene av forhandlingene i Havanna mellom FARC-geriljaen og myndighetene.

Det er allerede oppnådd enighet om jordreform, politisk integrering av demobiliserte geriljasoldater og bekjempelse av ulovlig narkotikahandel.

Nå er det ofrenes tur. Fem grupper med 12 ofre for den femti år lange krigen får reise til Havanna og møte både tidligere overgripere og forhandlere.

FARC og myndighetene har delegert til den katolske kirken og FN å plukke ut hvem som skal få delta. Det er viktig at det deltar ofre fra begge sider i konflikten, halvparten fra hver i gruppene på tolv. Santos er stolt over denne delen av prosessen.

– For aldri før har det skjedd at et land har latt ofrene ha direkte kontakt med dem som forhandler om fredsavtale, men jeg mener dette var en god måte å la ofrene få uttrykke sine synspunkter, sine håp på. Det bidrar også til at deres rettigheter blir ivaretatt, sier Santos til NRK.

Ikke amnesti

Fullt amnesti for de ansvarlige bak overgrep på begge sider tror han ikke på.

– Amnesti i dagens verden er veldig vanskelig. Det er derfor det finnes «overgangsjuss». Vi må respektere ofrenes rettigheter og sette dem i sentrum i denne konflikten, mener Colombias president.

Når runden om ofrenes rettigheter og konsekvenser for overgriperne er over, starter forhandlingene om avvæpning av FARC. Det skjer tidligst om et par måneder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt