Hopp til innhold

Colombias nye «Escobar» vil overgi seg

Colombias største narkokartell styrer 70 prosent av landets kokainproduksjon og sammenlignes med Pablo Escobars Medellín-kartell. Nå vil den såkalte Gulf-klanen forhandle om overgivelse.

Portrett av Dairo Antonio Usuga David

ETTERSØKT: Lederen av Gulf-klanen, Dario Antonio Usuga, , som går under kallenavnet «Otoniel», er en av landets mest etterlyste menn.

Foto: Politiet colombia

Gulf-klanen eller «Los Urabeños» bruker mange av de samme metodene som Pablo Escobar på 1990-tallet.

Narkokartellet er beryktet for sin brutalitet og har hundrevis av menneskeliv på samvittigheten.

På 1990-tallet satte myndighetene inn enorme ressurser i jakten på Escobars Medellin-kartell. Escobar styrte kokainhandelen i landet med jernhånd og hadde både offentlig ansatte og politifolk på sine lønningslister.

Narkobaronen svarte med å gå til krig mot myndighetene. Han utlovet en dusør på 2000 dollar eller nærmere 20.000 kroner for hver politimann som ble tatt livet av, og hundrevis av politifolk ble skutt og drept eller offer for bilbomber.

Gulf-klanen har nærmest kopiert Escobars metoder, skriver nettstedet Business Insider. Kartellet har delt ut flyveblader hvor de oppfordrer til politidrap og lover god betaling for hvert hode.

COLOMBIA-DRUGS-SEIZURE-GULF CLAN

KOKAINBESLAG: Politiet beslagla i november 12 tonn med kokain som de mener kom fra Gulf-klanen.

Foto: RAUL ARBOLEDA / AFP

Styrer narkotrafikken

Den ekstremt lukrative kokainhandelen var kjernevirksomheten til Escobar. Det er det også for Gulf-klanen.

Colombia er verdens største kokainprodusent, og de siste årene har produksjonen vært rekordhøy.

Eksperter mener Gulf-klanen styrer rundt 70 prosent av kokainhandelen i landet, og kontrollerer flere av smuglerrutene til USA og også helt til Russland, skriver BBC. Det gir eventyrlige inntekter til de kriminelle pengebingene.

I november beslagla politiet 12 tonn med kokain som de mener kom fra Gulf-klanen.

I tillegg er kartellet involvert i menneskehandel, utpressing, ulovlig gruvedrift og drap, ifølge BBC.

COLOMBIA-VIOLENCE-COCA-ERADICATION

COCAPRODUKSJON: En bonde høster coca-blader.

Foto: JOAQUIN SARMIENTO / AFP

Jakter på narkobaronen i Escobar-stil

Den mektige sjefen for kartellet, 45 år gamle, Dario Antonio Usuga, som går under kallenavnet «Otoniel», er en av landets mest etterlyste menn.

Han må skifte bosted hver tredje time, for å slippe unna myndighetenes jakt på ham, skriver Business Insider.

APTOPIX Colombia Drugs

FLYGEBLADER: En soldat slipper flygeblader fra et helikopter hvor det utloves belønning for den som gir tips om hvor lederen for Gulf-klanen oppholder seg.

Foto: Fernando Vergara / AP

Minst 1000 soldater og politifolk jakter på ham i en storstilt aksjon der også Black Hawk helikoptre er satt inn.

De har også sluppet flygeblader fra helikoptrene, hvor det står at tips om mannen belønnes med 7000 dollar eller nærmere 70.000 kroner som er et enormt beløp i Colombia.

Aksjonene har ført til at flere av topplederne er arrestert og at Gulf-klanen er hardt presset.

Det er trolig grunnen til at «Otoniel» tidligere i høst sa at han og mennene hans er klare til å forhandle om å overgi seg.

Denne uka annonserte narkokartellet på sin egen nettside at de vil innstille «militæraksjonene» og bidra til fred i landet. Men myndighetene har svart at de vil fortsette jakten på det mektige kartellet.

Truer freden

President Juan Manuel Santos underskrev i fjor en fredsavtale med Farc-geriljaen som nå blir et politisk parti. Regjeringen er også i forhandlinger med landets nest største geriljagruppe, ELN.

Kokainproduksjonen og Gulf-klanen regnes nå som noen av de største truslene mot den skjøre freden i landet.

Derfor kan det få stor betydning at Gulf-klanen vil forhandle om fred med myndighetene, sier Martha Skretteberg. Hun er selv fra Colombia og styremedlem i den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas Europa.

– Så lenge vi har en stor kokainproduksjon, vil konflikten fortsette. Årsaken er at fortjenesten er så stor og pengene bidrar til bestikkelser i statsinstitusjonene og finansierer kjøp av våpen, sier Skretteberg til NRK.

– Farlige dissidenter

Hun mener også at myndighetenes problemer med å innfri betingelsene i fredsavtalen med Farc-geriljaen, kan skape en farlig situasjon.

– Vi har dissidenter i Farc og andre kriminelle grupper . Hvis de går over til Gulf-klanen, så vil det få stor betydning for utviklingen, sier Skretteberg.

Myndighetene frykter at områder som Farc-geriljaen tidligere hadde kontroll over, nå blir overtatt av Gulf-klanen og andre kriminelle nettverk og at det vil føre til økt vold i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt