NRK Meny
Normal

Clinton og Obama side ved side

Obama har tatt 13 av 22 stater når én stat gjenstår. Likevel leder Clinton Supertirsdagens opptelling fordi hun har tatt seieren i tunge folkerikestater.

Hillary Clinton takker
Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Nå gjenstår bare delstat-resultatet fra New Mexico. I tillegg skal en rekke av delegatene fortsatt fordeles.

I USAs mest folkerike stat, California, var det så jevnt mellom Obama og Clinton da valget ble avsluttet at verken NBC, CNN eller Fox torde å utrope vinneren.

Men halvannen time senere ledet Clinton opptellingen. Ved 19-tiden norsk tid var 97 prosent av stemmene telt opp, og hun har fått 52 prosent av stemmene mens Obama ender på rundt 42 prosent. 

Les: Neppe klart før 22. april

Staten har hele 441 delegater til fordeling.

Hillary Clinton fikk også flertallet av delegatene i New York, staten hun representerer i Senatet. Fra New York skal demokratene sende hele 232 delegater.

Hillary Clinton takker velgerne  (video)

I Oklahoma, Tennessee, New Jersey, Massachusetts, Arizona og Arkansas har Hillary Clinton også vunnet. 

I Arkansas, delstaten hvor mannen Bill var guvernør fra 1979 til 1992 med unntak av to år, knuste hun Obama resultatmessig. Clinton fikk 70 prosent mens Obama fikk 27 prosent.

Les: Clinton og McCain tar California

Les: Clinton vant i Kennedys hjemstat

Obama på hjemmebane

Barack Obama vant demokratenes nominasjon i Georgia i tillegg til  Delaware, Alabama.

I Kansas sikret han seg flertall på partimøtet. Og han vant i North Dakota, Utah, Connecticut, Minnesota, Colorado, Idaho og Alaska.

I Illinois, Barack Obamas hjemstat, stakk han ikke overraskende av med et stort flertall av delegatene. Han fikk rundt 64 prosent av stemmene. Til sammen har staten 153 utsendinger.

Staten Missouri var lenge usikker. Her ledet Clinton opptellingen først, men Obama snek seg etterhvert forbi, og det ser ut til at han havner på 49 prosent, mot Clintons 48. Jevnere blir det ikke.

Til tilhengerne på valgvake i Chicago sa Obama bl.a. i dag tidlig (norsk tid) at én ting var klart, uansett opptellingsresultatene:

- Vår tid har kommet .(video)

- Det som begynte som en hvisking i Iowa, har nå blitt til et rop som igjen skal bli til en hymne som vil lege nasjonen vår, sa Obama med sin dype røst.

Før mengden foran ham svarte med det vanlige slagordet.

- Ja, vi kan!

Obama har vunnet stater som har en stor andel svart befolkning, men også "hvite" stater i Midtvesten, på østkysten og i nord.

De folkerike

Alle stemmer i alle delstater er ennå ikke ferdigtelt. I New Mexico er det også svært jevnt. Da 99 prosent av stemmene var telt opp, hadde Obama 48,4 prosent og Clinton 48,4 prosent.  

Selv om Barack Obama vant flest stater, har Hillary Clinton sikret seg flere av de folkerike, som har flest utsendinger til partikongressen i august. 

Obama-tilhengere
Foto: David Paul Morris / AFP

I motsetning til Republikanerne, fordeler Demokratene i de fleste statene delegatene mellom kandidatene i forhold til hvor mange prosents oppslutning den enkelte kandidat har fått. Også størrelsen på valgkretsene innad i delstaten spiller inn.

Til sammen stemte 24 stater i natt, norsk tid. En rekke stater meldte om rekordhøyt frammøte. Tilsammen stemte rundt 10 millioner i det demokratiske nominasjonsvalget.

Og valget i den siste av statene, Alaska, var over kl 7 onsdag morgen, norsk tid. De aller fleste statene har ordinært primærvalg, med en stemmeopptelling og en påfølgende delegatfordeling som kan vare.

Les: Neppe klart før 22. april

Det er 1681 av i alt 4049 utesendinger til partikongressen som skal fordeles etter valgene Supertirsdag.

Supertirsdag

Delstat

Republikanere

Demokrater

Alabama

Huckabee

Obama

Alaska

Romney

Obama

Arizona

McCain

Clinton

Arkansas

Huckabee

Clinton

California

McCain

Clinton

Colorado

Romney

Obama

Connecticut

McCain

Obama

Delaware

McCain

Obama

Georgia

Huckabee

Obama

Idaho

-

Obama

Illinois

McCain

Obama

Kansas

-

Obama

Massachusetts

Romney

Clinton

Minnesota

Romney

Obama

Missouri

McCain

Obama

Montana

Romney

-

New Jersey

McCain

Clinton

New Mexico

-

Clinton

New York

McCain

Clinton

North Dakota

Romney

Obama

Oklahoma

McCain

Clinton

Tennessee

Huckabee

Clinton

Utah

Romney

Obama

West Virginia

Huckabee

-

Clinton-kampanje
Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt