Chavez vil endre grunnloven

Presidenten vil endre grunnloven slik at han kan stille til valg for en tredje periode.

Hugo Chavez
Foto: MARCOS BRINDICCI / REUTERS

Venezuelas president Hugo Chavez foreslår radikale endringer i grunnloven som skal fremme utviklinga mot det han kaller "sosialisme for det 21. århundre".

Han presenterte reformforslaget for nasjonalforsamlinga onsdag kveld.

Hvis forslaget går gjennom, innebærer det at Chavez, som allerede er gjenvalgt to ganger, også kan stille til valg for en tredje presidentperiode.

Seks timers arbeidsdag

Grunnlovsendringene innebærer også at regjeringa lettere kan ekspropriere privat eiendom, og at normalarbeidsdagen vil kuttes fra åtte til seks timer.

Reformene vil óg redusere sentralbankens makt.

Chávez’ venstreorienterte politikk og hans nære bånd til Cubas president Fidel Castro møter kraftig kritikk både fra opposisjonen i Venezuela og fra USA, som beskylder ham for å bruke Venezuelas oljepenger til å true demokratiet i Latin-Amerika.

Oljenasjon

Venezuela er verdens femte største oljeeksportør, og Chávez har brukt oljeinntektene på en rekke sosiale programmer som har sikret ham sterk støtte blant landets fattige. Han ble gjenvalgt som president i 2006 med klart flertall.

Nasjonalforsamlingen er også helt dominert av Chávez-tilhengere, etter at opposisjonen boikottet det forrige valget.

Forslaget om grunnlovsendringer skal både vedtas av nasjonalforsamlingen og i en egen folkeavstemning.

SISTE NYTT

Siste nytt

Trump skuldar Twitter for politisk aktivisme

President Donald Trump har signert ein presidentordre som kan føre til strengare lovregulering av sosiale medium. Han skuldar Twitter for politisk aktivisme.

19.000 eldre på sykehjem døde av koronasmitte i Spania

Ingen andre europeiske land har hatt så mange koronadødsfall på sykehjem som Spania. Nå settes søkelyset på lavkost-hjem som drives av internasjonale selskaper.