Castro fikk livstid pluss 1000 år

Ariel Castro ble dømt til livstids fengsel pluss 1000 år for kidnapping og voldtekt av tre unge kvinner.

Amerikanske Ariel Castro (53) er satt til å bli dømt torsdag. Castro bortførte i årene 2002-2004 tre kvinner og holdt dem innesperret i sitt hjem i delstaten Ohio i USA. Kvinnene ble befridd 6. mai 2013.

Se direkteoverføring fra retten i Cleveland.

Michelle Knight

Se Michelle Knight i retten.

Foto: Tony Dejak / AP

Dommeren i saken brukte over 20 minutter på å lese opp dommen der Castro ble dømt for 937 tiltalepunkter.

– Dommen er i samsvar med den skaden du har påført dine ofre, sa dommeren.

Castro hadde inngått en avtale med påtalemyndigheten der han tilstod mot at han slapp dødsstraff.

Dommeren påla også Castro å ikke prøve å kontakte ofrene hans. Han får ikke prøve å ringe dem, eller sende brev. Det gjelder også datteren som Castro fikk med en av de kidnappende kvinnene etter å ha voldtatt henne.

– Jeg er ikke et monster. Jeg er syk

Før dommeren leste opp dommen, fikk Ariel Castro ordet i rettssalen.

– De prøver å portrettere meg som et monster. Jeg er ikke et monster, jeg er syk. Jeg er avhengig, slik som en alkoholiker er avhengig, sa Ariel Castro da han fikk ordet under rettssaken.

Han sa at han hadde vært utsatt for overgrep som barn, og at det hadde gjort ham avhengig av pornografi.

Castro sa at han ikke var noen konemishandler, slik sønnen tidligere har sagt, og at han bare hadde brukt vold mot sin kone fordi han« ikke klarte å få henne til å være stille».

Han holdt en lang og usammenhengende tale der han benektet å ha slått eller torturert ofrene sine.

– Jeg vil be om unnskyldning til ofrene. Jeg er virkelig lei meg for det som skjedde, sa Ariel Castro.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Michelle Knight

Se Michelle Knight i retten.

Foto: Tony Dejak / AP

– Jeg tilbrakte elleve år i helvete

Før Castro fikk ordet hadde kidnappingsofferet Michelle Knight vitnet i rettssaken i Cleveland.

– Du tok fra meg elleve år av livet mitt. Jeg tilbrakte elleve år i helvete. Ditt helvete har nettopp startet. Jeg skal leve videre, du kommer til å dø litt hver dag, sa Knight direkte til Arlel Castro i retten.

Knight var det eneste av de tre kidnappede kvinnene som vitnet under saken. Hun var sterkt preget, men leste likevel med klar røst opp sin uttalelse til retten. Hun innledet med å fortelle hvordan hun savnet sønnen sin hver dag. Han var to og et halvt år da hun ble bortført.

– Jeg gråt hver natt. Jeg var så ensom. Hver dag var jeg redd for hva som kom til å skje med meg og de andre jentene, sa Michelle Knight.

Hun sa at «ingen skal gå gjennom det jeg har gått gjennom» og kalte et av de andre ofrene, Gina DeJesus, for sin «lagkamerat» og sa at hun hadde reddet livet hennes da hun var «døende av mishandling».

– Vi sa at vi skulle komme levende fra det, og det har vi, sa Michelle Knight.

Hun kalte ham skinnhellig og fortalte hvordan han først gikk i kirken på søndager, før han kom tilbake for å torturere sine ofre.

To representanter for De Jesus og det tredje offeret, Amanda Berry, leste også opp uttalelser for retten i torsdagens rettsmøte.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Under rettsaken mot Ariel Castro ble det i dag vist en rekke bilder fra innsiden av huset hvor de tre kvinnene ble holdt fanget og misbrukt i årevis.
FBI-agenten Andrew Burke fortalte i retten at huset var bygget fullstendig om for å skjule enkelte rom og gjøre det vanskelig for kvinnene å rømme.

Se bilder fra huset hvor kvinnene var fanget

Kjettinger i rommene

Detaljerte under rettssaken mot Ariel Castro torsdag.

Under rettssaken fikk retten se bilder fra huset i Cleveland der tre kvinner ble holdt fanget i ti år.

FBI-agenten Andrew Burke fortalte i retten at huset var bygget fullstendig om for å skjule enkelte rom og gjøre det vanskelig for kvinnene å rømme.

Han fortalte at det var koblet en rekke vekkerklokker til utgangsdøren, og at vinduer var spikret igjen.

Bildene viste blant annet tykke kjettinger som ble brukt til å lenke de tre kvinnene fast og hvordan døren til et av soverommene hadde fått fjernet dørhåndtaket på innsiden, mens det var satt på ekstra låser på utsiden.

Får opplest dommen

Ariel Castro (53) får torsdag opplest dommen, etter at han i årene 2002 til 2004 bortførte tre kvinner og holdt dem innesperret i sitt hjem i Cleveland, Ohio. Kvinnene ble oppdaget og hjulpet ut av Castros hjem 6. mai i år.

Castro ankom rettslokalet like etter klokken 15.20 norsk tid, iført en oransje overall og briller. Den tidligere bussjåføren svarte kort og fattet på de innledende spørsmålene fra dommeren.

Castro ble også spurt om han ville ha ordet senere i rettsmøtet.

– Jeg vil gjerne be om unnskyldning, sa Castro, før han ble avbrutt av dommeren.

Rettens administrator ga deretter Castro beskjed om at han ville få anledning til dette senere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Modell av «Skrekkens hus»

En modell av Ariel Castros hjem ble vist fram i rettsmøtet torsdag. Det var i kjelleren i dette huset de tre kvinnene ble holdt fanget.

Foto: AARON JOSEFCZYK / Reuters

– Glemmer ikke øyeblikket

Torsdagens rettsmøte fortsatte deretter med forklaringer fra politibetjenter, ambulansepersonell og andre som var til stede da de tre kvinnene og den unge jenta ble hentet ut av Castros hjem i Ohio.

Beskrivelsene de ulike aktørene gir av møtet med de mishandlede kvinnene er sterke. En av politibetjentene sier at øyeblikket han så de tre kvinnene i kjelleren, er «noe jeg aldri kommer til å glemme».

En lege forteller også om den psykiske og fysiske mishandlingen de tre kvinnene ble utsatt for. Denne mishandlingen førte til at kvinnene aborterte.

Rundt en time ut i rettsmøtet blir det vist fram bilder på en storskjerm i rettslokalet. Bildene viser Castros hus, rom for rom. I flere av rommene er det tykke kjettinger, som ble brukt til å holde de tre kvinnene fastlåst.

«Jeg er et seksuelt rovdyr»

På et tidspunkt blir det også vist fram et brev Castro skal ha skrevet. I brevet, som blir vist fram på storskjermen, skriver Castro blant annet «Jeg er et seksuelt rovdyr».

Brevet skal ha vært form for tilståelsesbrev, skrevet i 2004, der Castro skriver at han trenger hjelp. Det er imidlertid ikke adressert, og ble aldri sendt.

I brevet, som har blitt omtalt av amerikanske medier tidligere, skriver Castro at noe av skylden for kidnappingen var ofrenes, fordi de satte seg inn i bilen hans. Han skriver også at han ville ta livet sitt, og gi pengene sine til ofrene.

– Ble selv mishandlet

Castros forsvarer Graig Weintraub ble under rettsmøtet bedt om redegjøre for eventuelle formildende omstendigheter i saken. Weintraub sa da at Castro har blitt diagnostisert en alvorlig psykisk lidelse.

Dette skyldtes ifølge forsvareren at Castro selv ble mishandlet da han var barn.

Castro sa seg forrige uke skyldig i 937 tiltalepunkter. Han har allerede godtatt å sone 1000 år i fengsel. Ordningen med såkalte «plea deals», eksisterer ikke i Norge, og innebærer at det ikke blir gjennomført en vanlig rettssak.

Tilståelsesdommen betyr at Castro slipper dødsstraff, men må sone livsvarig fengsel uten mulighet for benådning.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ariel Castro i rettsmøte

Ariel Castro, sammen med sine forsvarere, under torsdagens rettsmøte.

Foto: AARON JOSEFCZYK / Reuters

Fanget i 10 år

De tre ofrene i saken, Amanda Berry (27), Gina DeJesus (23) and Michelle Knight (32) ble kidnappet mellom 2002 og 2004. Da de tre kom seg ut, hadde de vært fanget i henholdsvis ni, elleve og ti år.

6. mai i år greide Amanda Berry å komme seg opp av kjelleren, fordi Castro skal ha glemt å låse «en stor dør» inne i huset da han forlot det.

Ytterdøren var imidlertid fortsatt låst, og Berry begynte å banke på denne. Dette førte til at naboer klarte å komme Berry, og etter hvert de andre kvinnene, til unnsetning. Dermed var et 10 år langt mareritt over for de tre kvinnene.

I kjelleren var også Berrys seks år gamle datter, som ble unnfanget etter at Berry ble voldtatt av Castro. Datteren skal ha blitt født i en plastbalje og eller lekebasseng, ifølge en politirapport.

Castro var også tiltalt for to tilfeller av overlagt drap fordi han angivelig skal ha slått og sultet en av fangene sine helt til hun aborterte.

F.v. Michelle Knight, Amanda Berry og Gina DeJesus

De tre kvinnene Michelle Knight (f.v.), Amanda Berry og Gina DeJesus ble holdt fanget i Ariel Castros kjeller.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt