Castro møtte i retten med bøyd hode

Ariel Castro, som er siktet for å ha bortført tre kvinner, møtte i dag i fengslingsmøte. Påtalemyndigheten var ikke nådig da han beskrev 52-åringens forbrytelser.

Ariel Castro i retten

Ariel Castro skrev under papirene med tiltalen mot ham. T.v. er hans offentlige forsvarer, Kathleen DeMetz.

Foto: Tony Dejak / Ap

Ariel Castro (52), som var kledd i en mørk fengselsskjorte, stod med bøyd hode, bevoktet av to politimenn og med en offentlig oppnevnt forsvarer ved sin side, mens aktor leste opp tiltalen mot ham.

Castro ble i går siktet for fire bortføringer og gjentatte voldtekter av kvinnene han holdt i fangenskap.

Foruten bortføring av Michelle Knight (32), Gina DeJesus (23) og Amanda Berry (27), er han også siktet for bortføring av den seks år gamle jenta som Berry skal ha født under fangenskapet, og som ble funnet i huset sammen med kvinnene.

DNA-prøver er tatt for å fastslå om Ariel Castro er faren til jenta.

Representant for påtalemyndigheten, Brian Murphy, sparte ikke på adjektivene da han skulle beskrive konsekvensene av tiltalen.

To av ofrene har gjennomgått forferdelige lidelser i over et tiår, en tredje i nesten et tiår. Dette resulterte i at en liten jente antas å ha blitt født av en av kvinnene i fangenskap.

– Han har utsatt personene han bortførte for grufulle opplevelser, sa Murphy.

To millioner i kausjon per sak

Kun få minutter etter at påtalemyndigheten hadde avsluttet sitt innlegg, forsvant Castro ut av rettssalen etter at han hadde signert papirene som viser siktelsen mot ham.

I henhold til amerikanske rettsregler måtte Castro tilbys midlertidig løslatelse mot kausjon, men dommeren satte kausjonen på to millioner dollar per forbrytelse, til sammen 8 millioner dollar, for å sikre at Cleveland-mannen forblir i varetekt.

– Mannen har ikke så mange penger, det er helt klart, sa forsvareren Kathleen DeMetz i et etterkant.

Hun opplyste retten om at klienten var arbeidsledig, etter å ha mistet jobben som skolebussjåfør i november i fjor på grunn av utilbørlig opptreden i tjenesten.

Også Ariel Castros to brødre, Pedro (54) og Onil (50), møtte under fengslingsmøtet. De to ble pågrepet samme dag som broren, mistenkt for medvirkning til bortføring.

Men politiet opplyste i går kveld at de ikke lenger anses som mistenkte i saken.

Visepolitimester Ed Tomba sa at så langt som politiet per nå har kommet i etterforskningen, er det ingen ting som tyder på at brødrene var involvert i eller hadde kjennskap til kvinnene som ble holdt i fangenskap. Dette er også basert på hva kvinnene selv har fortalt.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

De tre Castro-brødrene ble fremstilt i retten i dag

Ariel Castro (t.h.) sammen med sine brødre Pedro og Onil under fengslingsmøtet.

Skal avhøre kvinnene på nytt

Ariel Castro har siden han ble arrestert villig forklart seg under avhørene.

Politiet sier avhørene vil fortsette, for å avdekke alle detaljer rundt hver enkelt av de tre bortføringene, og ikke minst hva som har foregått innad i huset.

Kvinnene ble bortført i 2002, 2003 og 2004, da de var 14, 16 og 20 år gamle.

Alle skal ha blitt lokket med skyss hjem. Som bussjåfør i nabolaget og attpåtil far til en skolevenninne til en av dem, innbød han til tillit.

Castro skal gjennom årene ha misbrukt alle tre seksuelt. Amanda Berry og trolig også Michelle Knight, endte opp med å bli gravide.

Knight skal ha fortalt politiet at hun ble gravid hele fem ganger, men at Castro mishandlet henne bevisst, ved å slå og sparke, slik at hun spontanaborterte.

En talsmann for Cleveland City Council bekreftet at dette står i politirapportene, men at han ikke kunne si hvilken av kvinnene det gjaldt.

I Berrys tilfelle derimot, var Castro visstnok svært oppsatt på at svangerskapet skulle gjennomføres, og truet Knight med døden hvis hun ikke bisto under fødselen eller fikk reddet den nyfødte, da den lille jenta sluttet å puste.

Politiet har kun foretatt innledende avhør av de tre kvinnene, og vil når de tre har kommet seg be dem forklare seg langt mer inngående enn til nå.

Kvinnene skal ha overøst politiet med opplysninger allerede i ambulansene på vei til sykehuset og bekreftet hverandres historier.

Ble holdt i kjelleren

Kvinnene skal i lange perioder ha blitt holdt bundet i kjelleren, men har opplyst at de i perioder fikk oppholde seg i annen etasje, på soverom der. Som hovedregel måtte de være i hvert sitt rom, bare av og til fikk de se hverandre.

Ifølge politimennene som kom til huset på mandag, var Michelle Knight og Gina DeJesus svært preget av frykt og nærmest hjernevasket. De skal etter som årene gikk ha gitt opp håpet om å komme fri. Selv mistanke om ethvert fluktforsøk skal ha blitt straffet.

Berry skal ha forklart politiet at mandagens mulighet til å komme fri, var den første reelle på 10 år.

Likevel, hun skal ha forsøkt og slått alarm tidligere. Naboer hevder å ha tipset politiet to ganger om at ukjente kvinner var sett på eiendommen. Politiet derimot gjentok i går at ingen slike telefoner er loggført.

Amanda Berry og Gina DeJesus ble i går gjenforent med sine familier. Michelle Knight er fortsatt på sykehuset hvor de tre først ble brakt etter at politiet reddet dem ut.

Noe politiet mener de trenger tid på å finne ut, er hvordan Castro lyktes med å holde tre voksne og et barn fullstendig skjult på eiendommen og ikke minst hvordan han fikk så total kontroll over dem at de ikke forsøkte å flykte flere ganger.

SISTE NYTT

Siste nytt