Carter mekler i fredspriskrangel

Tidligere president Jimmy Carter griper inn i konflikten om Martin Luther Kings bibel og Nobels fredspris.

Jimmy Carter er tilskuer på en baseballkamp i Atlanta

91 år gamle Jimmy Carter var på tribunen da Atlanta Braves spilte mot Toronto Blue Jays i midten av september.

Foto: John Bazemore / Ap

Striden står mellom fredsikonets to sønner og datter. Brødrene vil selge bibelen, som King hadde med seg på sine reiser.

De vil også la en privat kjøper overta medaljen faren ble tildelt under Nobelseremonien i Oslo i 1964. Deres søster Bernice, som har begge gjenstandene, sier nei.

Nobels Fredspris 1964 til Dr Martin Luther King

Martin Luther King tok imot Nobels fredspris i Universitetets aula i 1964.

Foto: Henrik Laurvik / SCANPIX

I mai avgjorde en dommer at det var grunnlag for et forlik. Familiemedlemmene ble instruert til å bruke en mellommann for å løse konflikten. Nå har 91 år gamle Jimmy Carter sagt ja.

– Jeg føler meg beæret over å arbeide med King-familien i et forsøk på å løse de gjenstående juridiske sidene ved deres bemerkelsesverdige familiearv, sier Carter etter et møte på Carter-senteret i Atlanta i går, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Meklingen fortsetter

De tre King-søsknene har også kommet med en uttalelse etter møtet der de sier at de ser optimistisk på sjansene til å få til en løsning.

Ingen av partene vil gi ytterligere kommentarer nå med henvisning til at meklingen er konfidensiell under en pågående rettstvist.

Carter trapper ned

Jimmy Carter fortalte i august at han har fått påvist kreftsvulster i hjernen. Det er leverkreften som har spredd seg. Den tidligere presidenten og nobelprisvinneren sa at diagnosen og behandlingen ville tvinge ham til å redusere tempoet. I tillegg til å være mekler i den langvarige familiekrangelen om Kings klenodier, har han kunngjort en reise til Nepal om kort tid.

Barack Obama holder hånden på to bibler under innsettelsen i 2013

Barack Obama bruker Kings bibel under innsettelsesseremonien i 2013.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Barack Obama holdt sin hånd på Kings slitte bibel da han ble tatt i ed som president for andre gang.

Bibelen var en av gjenstandene Martin Luther King jr satt høyest, fikk forsamlingen høre da Kings datter Bernice talte i den historiske Ebenezer Baptist Church i Atlanta i februar 2014. Fra prekestolen fordømte hun brødrenes plan om å selge bibelen og nobelmedaljen.

– Ingenting rettferdiggjør å selge noen av disse gjenstandene. De kan ikke settes en pris på og bør aldri bli solgt, sa Bernice King den gang.

Familien styrer alt

Det er brødrene som bestyrer boet etter en av historiens mest kjente borgerrettsaktivister. Deres advokater viser til en avtale fra 1995 der Kings etterlatte skal ha blitt enige om å overføre gjenstandene de arvet til boet.

Familien til drepte Martin Luther King jr står ved kisten hans

Familiekrangel om Martin Luther King jrs eiendeler

Foto: Ap

Martin Luther King jr ble drept i 1968. Kona hans, Coretta Scott King, døde i 2006. Deres eldste barn, Yolanda King, døde i 2007. De tre gjenlevende barna er de eneste aksjonærene i Martin Luther King Jr. Estate Inc.

SISTE NYTT

Siste nytt