Hopp til innhold

Canada utviser indisk diplomat

Etterretningstjenesten undersøker påstander om at Indias regjering kan stå bak drapet på en sentral skikkelse i sikhismen i sommer.

Kisten til Hardeep Singh Nijjar

Sørgende sikher bærer kisten til Hardeep Singh Nijjar i Surrey i Canada i juni.

Foto: AP

Den kanadiske etterretningstjenesten prøver å finne ut om at indiske agenter har hatt noe å gjøre med drapet på Hardeep Singh Nijjar i Canada i juni.

Han var en sentral aktivist i Khalistan-bevegelsen, som kjempet for et uavhengig sikh-samfunn i Punjab i India.

I det nordamerikanske landet bor det mange sikher, den største gruppen utenfor Punjab.

– Canada har uttrykt sine sterke bekymringer på øverste hold til den indiske etterretnings- og sikkerhetstjenesten, sa statsminister Justin Trudeau mandag.

Justin Trudeau taler i parlamentet 18. september

Justin Trudeau holdt en ekstraordinær orientering i nasjonalforsamlingen mandag.

Foto: Sean Kilpatrick / AP

Trudeau sier han også tok opp bekymringene forrige uke. Da personlig med den indiske statsministeren.

Diplomatutvisning

En indisk diplomet er utvist. Han skal ha ledet Indias sikkerhetstjeneste i Canada.

– Hvis påstandene viser seg å stemme, er det et alvorlig brudd på vår suverenitet. Og på den mest grunnleggende regelen om hvordan land har med hverandre å gjøre, sier utenriksminister Mélanie Joly ifølge nyhetsbyrået AP.

Mélanie Joly, kanadisk statsråd

Utenriksminister Mélanie Joly reagerer kraftig på påstandene om at Indias regjering står bak drap i Canada.

Foto: NTB

Opposisjonslederen Jagmeet Singh fra partiet New Democrat, som selv er sikh, kaller påstandene sjokkerende. Han viser til historier fra oppveksten om at å kritisere Indias menneskerettssituasjon kunne gjøre det vanskelig å få visum til landet.

– Men å høre statsministeren bekrefte en mulig sammenheng mellom mordet på en kanadisk statsborger på kanadisk jord utført av en fremmed makt kunne jeg aldri forestilt meg, sier Singh.

Utenriksdepartementet i India gjengjelder nå utvisningen av deres diplomat i Canada. Det som kalles en kanadisk senior-diplomat har nå fått fem dager på seg til å forlate India.

– Beslutningen reflekterer vår økende bekymring for innblanding fra kanadiske diplomater i våre interne anliggende og deres involvering i anti-India-aktiviteter, heter det i en uttalelse fra det indiske utenriksdepartementet.

India avviser påstandene

Den indiske regjeringen avviser anklagene fra den kanadiske statsministeren fullstendig, melder Reuters rett før klokken 05 norsk tid tirsdag. De kaller anklagene for absurde.

– Lignende anklager ble gjort da den kanadiske statsministeren møtte vår statsminister, og ble fullstendig avvist, sier Indias utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar i en uttalelse.

Canadas naboland i sør, USA, er svært bekymret etter opplysningene om at India kan ha stått bak drapet.

– Det er høyst nødvendig at etterforskningen går videre og de ansvarlige stilles for retten, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Storbritannia er i tett kontakt med Canada om påstandene mot India, ifølge Reuters. Det australske utenriksdepartementet opplyser tirsdag at deres bekymringer er videreformidlet til myndighetene i India på høyt nivå.

Drapet utenfor sikh-tempelet

Hardeep Singh Nijjar ble skutt og drept utenfor et sikh-tempel i British Columbia i Canada 18. juni i år.

Han var en sentral skikkelse i sikh-trossamfunnet. India har på sin side ment han var en terrorist.

Protester er drap på sikh-leder

Drapet på sikh-lederen har opprørt mange.

Foto: Ethan Cairns / AP

Nijjar har arbeidet for å opprette en uavhengig nasjon for sikher, kalt Khalistan, i Punjab i India. Bevegelsen er forbudt i India, der myndighetene ser den og tilknyttede grupper som en sikkerhetstrussel, ifølge AP.

Ingen er pågrepet for drapet. I august sa politiet at de hadde tre mulige mistenkte. De ønsket tips fra publikum som kunne ha sett en fluktbil.

Protester etter drapet

Drapet i juni gjorde mange sinte, skriver CNN. Dette har ført til protester utenfor sikh-tempelet i Canada der han ble skutt.

Protester etter sikh-lederens død

Det store sikh-miljøet i Canada protesterer.

Foto: AP

I 2018 sa Canadas statsminister Justin Trudeau at de ikke ville støtte noen forsøk på å danne en ny stat for sikhene i India.

Men han har gjentatte ganger sagt at han respekterer ytringsfriheten og retten til å demonstrere.

Spent mellom India og Canada

Utvisningen av diplomaten, og den mulige koblingen mellom regjeringen i India og drapet på sikh-lederen gjør ikke spenningen mellom de to landene lavere:

SISTE NYTT

Siste nytt