Hopp til innhold

Bygger et skjold av satellitter rundt jorden – skal gi alle internett

Romfartsselskapet SpaceX sendte fredag morgen opp de første 60 satellittene. Målet er 12.000, og da skal alle få høyhastighets internettilgang.

Starlink satellitter i bane over jorden

OVERALT PÅ HIMMELEN: Med 12000 satellitter i systemet vil det alltid være mange av dem over hodet på deg.

Foto: SpaceX

Prosjektet heter Starlink, og grunnleggeren av SpaceX, Elon Musk, mener det er økonomisk forsvarlig. Å levere internett fra rommet er noe selskaper har forsøkt før, men aldri i en skala som ligner dette.

SpaceX skriver på Twitter at systemet vil levere pålitelig og rimelig internett til hele planeten.

Laster Twitter-innhold

Fredag morgen norsk tid sendte en Falcon 9 rakett fra SpaceX opp de 60 første satellittene. Hver satellitt veier 227 kilo. De har ett stort solcellepanel som gir strøm, antenner som sørger for selve kommunikasjonsjobben og krypton Hall-effekt elektriske motorer som gir dem mulighet til å bevege seg i bane.

Satellittene er masseprodusert av SpaceX selv, og skal være mye rimeligere enn det som er normalt for kommunikasjonssatellitter.

– Det er oppskytningen som er den største kostnaden, meldte Elon Musk på Twitter.

I BANE: I denne videoen fra forskeren Marco Langbroek ser vi de første satellittene i bane. De danner nå et «tog» på himmelen. Videoen ble fanget opp under en passering over Nederland natt til lørdag.

Starlink-satellitter i nyttelastseksjonen i en Falcon 9 rakett

TRANGT OM PLASSEN: Det var ikke mulig for SpaceX å plassere flere enn 60 starlink-satellitter i nyttelastseksjonen. Bare én gang tidligere i romfartshistorien har flere satellitter blitt sendt opp samtidig.

Foto: JOSE ROMERO / AFP

Alt er billig

Raketten som sendte satellittene opp, landet noen minutter senere på en lekter i Atlanterhavet. Det var tredje gangen akkurat denne raketten hadde vært i tjeneste. SpaceX produserer nesten alt selv og bruker igjen så mye som mulig for å holde kostnadene nede.

På denne ferden ble også lastebeskytterne hentet opp fra havet etter oppskytning. De koster én million dollar stykket, og å bruke dem om igjen driver kostnadene ned.

Laster Twitter-innhold

Å bygge ut hele konstellasjonen av satellitter har SpaceX regnet ut til å koste omtrent ti milliarder dollar. Systemet kan potensielt gi selskapet store inntekter.

– De globale inntektene fra å levere internett-tilgang er på omtrent tusen milliarder dollar i året, opplyste Elon Musk på en pressekonferanse 16. mai.

– Vi regner med å kunne få tre til fem prosent av dette markedet, sa Musk.

Starlink-satellitter i bane

VIL GÅ LAVT OVER BAKKEN: For at systemet skal kunne konkurrere med høyhastighetsnettverk på bakken, må veien fra brukerne til satellittene være så kort som mulig.

Foto: SpaceX

Tre lag med satellitter

Når systemet etter planen er ferdig om ti år, vil det være 12.000 Starlink-satellitter i bane rundt jorden. De vil være fordelt i tre skjold, eller skyer, i forskjellige høyder.

7500 satellitter vil gå i baner bare 340 kilometer over bakken. Det vil gi meget kort responstid, det vi si tiden det tar for et signal å gå fra en datamaskin på bakken til en satellitt, tilbake til en annen datamaskin og rundt igjen.

Internettilgang i USA

DÅRLIG DEKNING: Kartet viser amerikanske husholdningers tilgang til bredbånd. Det er mange som ikke har tilbud i det hele tatt, og mange som bare har tilgang til én leverandør.

Foto: US Census Bureau

Internett til folk som ikke har

– Dette vil gi internettilgang til folk som ikke har det nå og et konkurrerende tilbud i områder der det er tilgang nå, sa Musk på pressekonferansen.

For å få internettilgang gjennom systemet, må husholdningene montere en flat satellittantenne. Den kan kobles direkte til en datamaskin eller til en wifi-boks. Størrelsen på antennen blir beskrevet som en liten pizzaboks.

Det er også andre som ser på dette markedet. Lengst fram har selskapet OneWeb kommet. De ser også for seg skyer av satellitter i lave jordbaner. I februar i år sendte de opp seks testsatellitter. Amazon har også meldt at de har planer om noe slikt.

OneWeb-satellittkonstellasjon

SKAL KONKURRERE: Slik mener OneWeb at deres konstellasjon vil se ut. Selskapet har til nå skutt opp sine satellitter med russiske raketter de må betale for.

Foto: OneWeb

Det er antatt at SpaceX har et klart konkurransefortrinn i forhold til OneWeb.

SpaceX har sine egne raketter og kan utnytte overskuddskapasitet. SpaceX melder at de regner med å skyte opp minst tusen satellitter i året med Falcon 9 rakettene.

Dersom de får den planlagte Superheavy-raketten og romfartøyet Starship til å virke, kan selskapet skyte opp 360 satellitter av gangen.

SISTE NYTT

Siste nytt