NRK Meny
Normal

Sendte hjelpearbeidere hjem

FN frykter for syklonofrene i Burma når burmesiske myndigheter utviste en gruppe hjelpearbeidere som kom på et fly med nødhjelp.

Forsyninger til syklonrammede i Burma
Foto: Burma News Agency / AP

Burma prioriterer å motta nødhjelp og er ennå ikke klar til å ta imot utenlandske hjelpe- og redningsarbeidere, het det i en erklæring fra militærjuntaens utenriksdepartement fredag.

Ble sendt tilbake

Det var onsdag at hjelpearbeiderne som kom på et fly fra Qatar sammen med noen journalister, ikke fikk gå i land og ble sendt tilbake med samme fly. Flyet fikk landingstillatelse fordi burmeserne trodde det bare fraktet forsyninger.

Hjelpearbeiderne som venter i Bangkok kan ikke vente å få visumsøknadene sine besvart ennå, siden visumkontoret er stengt fredag på grunn av helligdag i Burma og ikke åpner igjen før til mandag.

Millioner rammet

Ifølge FN kan så mange som halvannen million mennesker ha blitt alvorlig rammet av syklonen som feide inn over det lavtliggende deltaområdet i den sørlige delen av Burma. Myndighetene har opplyst at 23.000 mennesker mistet livet, men USA mener at så mange som 100.000 kan være døde. Opplysninger om dødstall er uklare.

Ødeleggelser i Irrawaddy-regionen i Burma

Ødeleggelser i Irrawaddy-regionen i Burma.

Foto: AFP / AFP

Så mange som 1 million mennesker kan ha mistet sine hjem i de hardt rammede byene og landsbyene i Iraeawaddy-deltaet.

USA venter på tillatelse

Foreløpig har India fått tillatelse til å sende nødhjelp til landet. Både FNs matvareprogram WFP og Røde Kors sier de endelig har begynt å få lov til å fly inn nødhjelp etter at Burmas militærjunta i det lengste drøyde med å gi grønt lys. USA venter fortsatt på tillatelse til å komme til unnsetning med sine militære styrker.

LES OGSÅ: Får ikke sende nødhjelp til Burma

Fire amerikanske marinefartøyer var fredag på vei til kysten av Burma, mens amerikanske helikoptre og lastefly fra luftvåpenet har kommet til nabolandet Thailand med forsyninger.

USAs forsvarsminister Robert Gates sa at USA står klar til å hjelpe med en gang, og at det ville være en tragedie om forsyningene USA tilbyr ikke blir brukt.

Situasjonen er kritisk

FN advarer om at tiden er i ferd med å renne ut for syklonofrene i Burma, og trygler miliærjuntaen om å la internasjonale hjelpeorganisasjoner slippe til.

– Hvis ikke nødhjelpen slipper inn, vil mange mennesker dø om kort tid, sier Noleen Heyzer, visegeneralsekretær i FN og øverste ansvarlig for organisasjonens Asia-Stillehavsområde.

– Situasjonen er i ferd med å bli kritisk, og vi har bare en liten sjanse igjen til å unngå at sykdommer sprer seg og at tallet på omkomne mangedobles, sa Heyzer, som er i Bangkok.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt