Budapest reddet fra katastrofen

Sentrum av den ungarske hovedstaden Budapest ser ut til å være reddet fra storflommen som har drevet over 36.000 mennesker på flukt i Sentral-Europa.

Flom i Budapest

Vannet renner nesten over en av broene over Donau i Budapest sentrum, men dikene i byen ser ut til å holde flommen på avstand.

Foto: Imre Kmetz / AP

– Budapest er ikke i fare for en katastrofe. vannstanden er ikke ventet å øke, sier borgermesteren i Budapest, Istvan Tarlos.

Vannstanden i byen nådde søndag kveld rekordnivået på 8,96 meter over normalen. Den tidligere rekordmålingen var på 8,60 meter, fra flommen i Donau i 2006.

– Det har vært noen lekkasjer fra diker rundt byen, men det er normalt og vi har vært i stand til å håndtere alle slike situasjoner, sier borgermester Tarlos.

Myndighetene i Budapest sier at dikene og de midlertidige flomvollene er høye nok til å beskytte selv de mest truede delene av byen.

Rundt 8000 mennesker har arbeidet døgnet rundt for å sikre hovedstaden, og har blant annet lagt ut én million sandsekker.

– Selvfølgelig kan alt mulig skje, men vi har all grunn til å tro at Budapest vil overleve tidenes største flom, sier lederen for byens sivilforsvar, Imre Pesti, til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kajakkpadler i ungarsk gate

En mann tok søndag i bruk kajakken for å komme seg frem i gatene i flomrammede Nagymaros, 52 kilometer nord for Budapest.

Foto: Laszlo Beliczay / AP

Mange evakuert

Selv om katastrofen ser ut til å være avverget i Budapest, så står andre deler av Ungarn under vann.

Rundt 1.000 mennesker har blitt evakuert ved storbyen Györ og ved Donausvingen, nær byen Visegrad.

Til sammen er det lagt ut over seks millioner sandsekker langs Donau, og selv innsatte i ungarske fengsler er satt i inn arbeidet.

Demning brast i Tyskland

I den tyske byen Magdeburg er 23.000 mennesker evakuert etter at en demning brast søndag.

Se kart nederst i saken.

Store jordbruksområder står nå under vann nær Magdeburg.

Vannstanden i Elben ved Magdeburg var søndag kveld på 7,44 meter, nesten fire ganger over normalvannstanden på 2 meter. Det er høyere enn vannstanden var under «hundreårsflommen» i 2002.

Flere tusen soldater, brannmenn og frivillige bygger nå flomvern for å hindre vannet å flomme over større områder.

– Vi brukte hele dagen til å bære sandsekker for å sikre byen. Folk her er nervøse og redde fordi så mange har måttet forlate hjemmene sine, sier Liane Nagen til nyhetsbyrået Reuters.

21 døde i Sentral-Europa

Så langt har minst 21 mennesker mistet livet i flommen i Sentral-Europa, 12 av dem i Tsjekkia.

Bare i Tyskland anslås skadene etter flommen til å komme opp i seks milliarder euro, eller rundt 45 milliarder kroner, ifølge anslag fra Instituttet for økonomisk forskning i Köln.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel, har lovet 100 millioner euro i krisehjelp til ofrene for flommen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt