Bruktprisen stuper på SUVer

Det merkes godt på bruktbilmarkedet i USA at bensinslukende SUVer og trucker er i ferd med å miste popularitet.

Ford Expedition

Bruktprisene på Fords store SUV-modell Expedition faller nå kraftig i USA.

Foto: Paul Sancya / AP

Som nrk.no skrev i går, opplever amerikanske bilprodusenter et kraftig fall i det som er deres spesialitet: Store, bensinslukende kjøretøyer. Det er derfor talende for situasjonen at den totonns trucken Ford F-150 ikke lengre er USAs mest solgte nybil – etter 17 år på toppen.

Les også: Miljøversting mistet salgstoppen

Bruktprisene faller

Nå melder ABC News at den nye trenden også merkes godt i bruktmarkedet i USA. Annenhåndsverdien på bensindrikkende storbiler faller nå dramatisk – samtidig som prisene faktisk øker på mindre og mer økonomiske biler.

Høyere bensinpriser er i ferd med å tvinge fram et realt taktomslag for amerikansk bilindustri – ikke ulikt den man så i kjølvannet av oljekrisen i 1973.

Chevrolet Tahoe

På få måneder har bruktprisen på en tre år gammel Chevrolet Tahoe falt med 17 prosent.

Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP

Nå vil folket ha mer drivstoffeffektive biler ettersom erkjennelsen stiger fram – bensin kommer aldri mer til å bli billig.

Jack Nerad hos USAs største aktør innen prisvurdering av bilmarkedet, Kelley Blue Book , sier at han i mange år har blitt spurt om SUVen er død.

- Inntil nå har vi sagt nei, nå sier vi at den antakelig får kunstig åndedrett, sier han til ABC News.

Prisfallet på tre år gamle utgaver av Chevrolet Tahoe og Ford Expedition sier sitt. Bruktutgaver av de store SUV-modellene har falt med henholdsvis 17 og 24 prosent de siste ni månedene, ifølge kbb.com.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Småbiler mer populære

Samtidig har snittprisen på små bruktbiler økt med to prosent det siste året, ifølge den nasjonale bilforhandlerforeningen.

Tydeligst vises dette med bruktprisutviklingen til modellen Geo Metro.

Den lille, relativt miljøvennlige bilen, har aldri vært populær i USA – før nå. 1990-utgaven har utrolig nok tredoblet seg i bruktpris på få måneder – kun fordi den trenger lite bensin.

- Dette indikerer at vi ikke snakker om et midlertidig hopp. Det dreier seg om en varig endring av etterspørselen, og jeg tviler på at trucker og SUVer kommer tilbake – selv om de har klart det tidligere, sier Jack Nerad.

Men tidene er også gode for dem som selger mindre kjøretøyer. Scooterselger Barry Green sier til NRK at utviklingen er formidabel:

- For seks måneder siden solgte vi fem-seks scootere per måned. Nå selger vi nærmere 40 scootere per måned, sier han.

Hør mer: Bruktmarkedet i endring i USA

SISTE NYTT

Siste nytt