«Leste ikke opp rettighetene» for terrormistenkt

Terrormistenkte Dsjokhar Tsarnajev fikk ikke opplest sine rettigheter da han ble arrestert fordi amerikanske myndigheter bruker et unntak i loven.

Carmen Ortiz og terrormistenkt

Statsadvokat Carmen Ortiz sier at det Dsjokhar Tsarnajev (innfelt) foreløpig ikke vil få opplest sine rettigheter.

Foto: Matt Rourke/FBI / AP/AFP

Tsarnajev ble arrestert av politiet i Watertown utenfor Boston i natt (norsk tid), mistenkt for å ha stått bak bombeangrepene mot Boston Maraton sist mandag der tre mennesker ble drept og 176 skadet.

Dsjokhar Tsarnajev

Stillbilde av en video som viser Dsjokhar Tsarnajev da han ble kjørt bort i ambulanse etter å ha blitt arrestert natt til lørdag (norsk tid).

Foto: Robert Ray / AP

I tråd med en høyesterettsdom fra 1966 får alle som arresteres av amerikansk politi lest opp sine rettigheter.

Opplesningen, som er kjent fra utallige filmer, begynner vanligvis med You have the right to remain silent.

Se faktaboks om rettighetene nederst i saken.

– Det er et unntak for samfunnets sikkerhet som gjelder i denne saken, sier den føderale statsadvokaten i Massachusetts, Carmen Ortiz, på en pressekonferanse i morges (norsk tid).

Mener han må behandles som «enemy combatant»

Allerede før Dsjokhar Tsarnajev ble arrestert i natt skrev den republikanske senatoren Lindsey Graham ute på sin twitterkonto at han burde behandles som en «enemy combatant».

«Enemy combatant» er begrepet som brukes om de som er sendt til fangeleiren på Guantánamo, og gjør at en fange ikke har de rettigheter som den amerikanske grunnloven vanligvis sikrer.

– Det siste vi ønsker er å lese opp rettighetene hans og si at han har rett til ikke å si noe, skrev senator Graham fra Sør-Carolina.

Også republikanernes presidentkandidat fra valget i 2008, senator John McCain, tar til orde for å behandle Tsarnajev som en «enemy combatant».

Advarer mot å ikke lese opp rettighetene

Det anerkjente nettstedet Politico skriver at den amerikanske regjeringen ser ut til å ha valgt en middelvei mellom å behandle Tsarnajev som en «enemy combatant» og å behandle ham som en vanlig kriminell.

Den berømte jussprofessoren og forsvarsadvokaten Alan Dershowitz (som blant annet har forsvart Mike Tyson og O.J. Simpson), advarer mot å ikke lese opp rettighetene for Tsarnajev.

– FBI gjør en alvorlig feil ved ikke å gi ham Miranda-advarselen ... La oss ikke gi ham noen sjanse til å si at han ble fratatt sine rettigheter, sier Alan Dershowitz til CNN.

SISTE NYTT

Siste nytt