Nabo: Mistenkt terrorist skal ha prøvd å omvende andre

LONDON (NRK): Britisk politi har pågrepet 12 personer i Barking i Øst-London, og leilighetene til de antatte terroristene skal være gjennomsøkt.

Politiet har pågrepet 12 personer og ransaket flere leiligheter i Barking i London.

I LONDON: NRKs reporter Øyvind Nyborg forteller at politiet skal ha vist frem bilder av de mistenkte terroristene til naboer i Barking-området.

En av de tre mistenkte terroristene som angrep London lørdag kveld, skal være kjent i lokalmiljøet sitt som en mann som aktivt prøvde å omvende andre til sitt livssyn. Det forteller Jibril Palomba, nabo til en av de antatte terroristene, til nyhetsbyrået Associated Press.

Palomba skal først ha blitt oppmerksom på mannen etter at Palombas kone ble bekymret for hvordan mannen snakket til barn og unge i en lokal park.

– Han snakket om religion, Muhammed, den type ting.

Erica Gasparri, som også bor i området, forteller om det samme til avisen The Guardian. Hun skal ha konfrontert mannen om hvordan han snakket til barna.

Både Gasparri og Palomba sier at de kontaktet politiet om mannen, uten at noe mer ble gjort. Palomba sier også at han etter hvert ble bedre kjent med mannen, og at han ikke mistenkte at mannen planla et angrep.

Søndag har politiet gjort flere gjennomsøkninger og arrestasjoner i Barking, et område ikke langt fra London sentrum. Politiet skal ha vist frem bilder av de tre mistenkte, spurt naboer om hvem de var og prøvd å finne ut av hva som var motivet for terrorhandlingen lørdag kveld.

De tre mistenkte terroristene skal ha hatt like roller i angrepet. Britiske myndigheter har så langt holdt kortene tett til brystet, og har ikke sluppet identiteten til de tre terroristene. Samtidig sier myndighetene at angrepet trolig dreier seg om radikal islam, og at det var ekstremister som stod bak.

Det muslimske råd i Storbritannia fordømmer lørdagens angrep i London. Generalsekretær Harun Rashid Khan sier til BBC Newshour at han er forferdet og sint over angrepet.

Politietterforskning i Barking, London

ETTERFORSKNING: I Barking i London har politiet satt opp telt ved adresser der de driver etterforskning.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Arresterte 12 personer

Tungt bevæpnet politi slo til mot en boligblokk i King's Road i Bakring i 7-tiden søndag morgen. Utover dagen skal flere leiligheter i området ha blitt gjennomsøkt.

Vitner på stedet skal ha fått beskjed fra politiet om at en rekke smell var kontrollerte eksplosjoner.

I 14.15-tida bekrefter London-politiet at 12 personer er pågrepet som følge av aksjoner i boliger i området.

– Vi fortsetter å gjennomsøke flere adresser, skriver de i en uttalelse.

Police officers escort a woman to a police van after raiding a block of flats in Barking, east London

UKJENT TILKNYTNING: Det er ikke kjent hva slags tilknytning de pågrepne ev. har til hendelsen eller gjerningsmennene.

Foto: Hannah Mckay / Reuters

Ble kastet ut av moske

Britisk politi har etter det BBC kjenner til slått fast identiteten til de tre antatte gjerningsmennene. Reuters melder at en av dem har adresse i Barking. En nabo sier til Sky News at mannen alltid har framstått som vennlig.

– Dersom det er ham, er det sjokkerende. Han har bodd her i tre år og er en del av lokalsamfunnet. Han har familie og har alltid vært hyggelig mot oss. Jeg ikke forstå at det er ham, sier en nabo til kanalen, men tar forbehold om at bildet de har av mannen også kan vise noen andre.

BBC har snakket med en av de mistenktes naboer, som forteller om et godt naboforhold.

– Alle kjenner hverandre, vi er som en stor familie, sier naboen.

Den mistenkte terroristen beskrives som en familiefar.

​ – Jeg så ham tulle med barna. Han var alltid med familien, sier naboen.

Naboen forteller at den også er blitt observert mens han kranglet med en imam under en samling i en moske.

– Folk sa at han ikke skulle forstyrre, og heller komme tilbake senere med spørsmålene sine. Men han ville ikke lytte, og ble ført ut av lokalet, forteller naboen.

Laster Twitter-innhold

– Forsøkte å flykte

Et øyenvitne, 24 år gamle Tara Milan, forteller til avisen at hun så fire menn som ble pågrepet. En femte mann skal ha forsøkt å flykte fra politiet og ble ifølge henne skutt.

– En mann forsøkte å flykte og de skjøt ham rett utenfor huset mitt. Han ble lagt i en ambulanse og de fire andre ble ført inn i en politibil, forteller hun.

Britisk politi vil ikke kommentere opplysningene eller si om politiaksjonen har sammenheng med lørdagens terroraksjon.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt