NRK Meny
Normal

Brite og italiener drept under mislykket redningsaksjon i Nigeria

En brite og en italiener som ble holdt som fanger i Nigeria, ble drept under et forsøk på å sette dem fri, sier Storbritannias statsminister David Cameron.

Britiske Chris McManus, som ble kidnappet og drept, og britenes statsminister David Cameron

DREPT: Britiske Chris McManus (t.v.) var en av to menn som ble drept under et forsøk på å frigi ham fra kidnappere, bekrefter britenes statsminister David Cameron.

Foto: Handout / Olivia Harris / AFP

Redningsoperasjonen ble utført torsdag av britiske og nigerianske styrker, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Cameron ga selv klarsignal til operasjonen, etter at han fikk vite at livene til de to mennene var i stadig større fare, opplyser han.

Men aksjonen for å redde britiske Chris McManus og italienske Franco Lamolinara mislyktes. Cameron beklager at de nå har mistet livet.

– Vi venter fremdeles på en bekreftelse av detaljene, men de første opplysningene indikerer at begge mennene ble drept av dem som holdt dem fanget, opplyser Cameron.

Kidnappet i mai 2011

De to ble tatt til fange i mai 2011, da væpnede menn stormet leiligheten de bodde i nordvest i Nigeria.

På en video som dukket opp i Nigerias hovedstad Abuja i august står de to bortførte på knær og med bind for øynene. Tre menn med turban, samt våpen og ammunisjon, står bak dem.

Saken fortsetter under bildet

Dette bildet fra en video skal visstnok vise briten Chris McManus kidnappet i Nigeria

KIDNAPPET: Dette bildet fra en video som nyhetsbyrået fikk se i desember 2011 skal vise briten Chris McManus kidnappet i Nigeria.

Foto: ANI / Afp

Ifølge nyhetsbyrået AFP, som har sett videoen, sier McManus og Lamolinara at kidnapperne er fra Al Qaida.

I en annen video, som AFP fikk tilgang til i desember, truet maskerte og væpnede menn med å drepe McManus vhis kravene deres ikke ble møtt. Et mauritansk nyhetsbyrå som først mottok den andre videoen sier at kidnapperne er fra en nigeriansk gruppe inspirert av Al Qaida.

Mario Monti

VARSLET ETTERPÅ: Ifølge Italia ble statsminister Mario Monti varslet om det tragiske utfallet av aksjonen i etterkant, av David Cameron.

Foto: Roberto Monaldo / Ap

Cameron vil ikke spesifisere identiteten til kidnapperne.

Italia informert i etterkant

– Terroristene som holdt dem fanget kom med svært klare trusler om å ta livene deres, også i videoen som ble lagt ut på internett, sier Cameron.

Den italienske regjeringen sier at den bare ble informert om redningsaksjonen etter at den hadde startet. Ifølge italienerne ringte Cameron til statsminister Mario Monti for å fortelle om det tragiske utfallet i etterkant.

De to drepte jobbet for det italienske entreprenørfirmaet B. Stabilini.

Familien til McManus uttaler at de er helt knust av nyheten, og kondolerer også overfor Lamolinaras familie.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt