Hopp til innhold

Brende: Må se etter løsninger for å redde freden i Colombia

Colombia sa overraskende nei til fredsavtale i folkeavstemning. Norske forhandlere vil delta i nye samtaler på Cuba mellom regjeringen og Farc-geriljaen.

Colombianerne sier nei til fredsavtale med Farc-geriljaen

Utenriksminister Børge Brende sier norske forhandlere vil reise til Havana for å se om det finnes noen løsninger for å redde freden i Colombia.

– Det er klart vi stiller opp. Det er så mye som står på spill. Dette er den væpnede konflikten i Latin-Amerika som har vart lengst. Jeg håper inderlig at våpenhvilen vil holde, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Han er skuffet over nei-sidens seier i Colombia, men vil ikke gi opp. Norge har spilt en viktig rolle som tilrettelegger av fredsavtalen mellom regjeringen og Farc-geriljaen og det arbeidet vil fortsette. Brende har i natt snakket med sin colombianske kollega.

COLOMBIA-REFERENDUM-VOTE-RESULTS

Skuffelse på ja-siden etter at de tapte avstemningen om en fredsavtale i Colombia.

Foto: GUILLERMO LEGARIA / Afp

Norge blir med videre

– Hun ber om at det norske teamet blir med til Havana senere i dag hvor man forsøker å sette seg ned sammen med Farc-geriljaen for å se om det finnes muligheter, fortsetter Brende.

I Colombia avviste i natt et lite flertall av befolkningen den fredsavtalen myndighetene hadde inngått med Farc-avtalen. 50,4 prosent stemte nei til avtalen.

Nei-siden sier til NRK at dette er Colombias Brexit, og er svært fornøyd med resultatet. Misnøye med at Farc-geriljaen får automatisk plass i parlamentet og unngår fengselsstraff trekkes fram som årsaken til at nei-siden vant fram.

COL-COLOMBIA-VOTES-ON-PEACE-ACCORD-WITH-FARC

Nei-siden feirer i hovedstaden Bogota at et lite flertall avviste fredsavtalen med Farc-geriljaen.

Foto: MARIO TAMA / Afp

Det var uansett lite entusiasme for avtalen. Bare 37 prosent av de stemmeberettigede møtte opp. Det gjør at nei-siden vant med bare 57 000 stemmers overvekt.

Vanskelig vei framover

Brende erkjenner at uansett om resultatet hadde tippet andre veien, så ville det vært et spinkelt utgangspunkt. Han sier det positive er at det nei-sidens leder, tidligere president Alvaro Uribe, er for fred. Farc-geriljaen sier de ikke vil gi opp fredssamtalene. Men nye forhandlinger blir krevende:

– Vil Farc-geriljaen melde seg selv for fengslinger? De mener også at det er representanter fra de væpnede styrkene som bør i fengsel. Dette kommer til å bli vanskelig. Det er klart jeg er skuffet, sier Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Donald Trump blir tiltalt i dokumentsaken

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. – Jeg er en uskyldig mann, hevder Trump selv.