– Det er klart vi stiller opp. Det er så mye som står på spill. Dette er den væpnede konflikten i Latin-Amerika som har vart lengst. Jeg håper inderlig at våpenhvilen vil holde, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.
Han er skuffet over nei-sidens seier i Colombia, men vil ikke gi opp. Norge har spilt en viktig rolle som tilrettelegger av fredsavtalen mellom regjeringen og Farc-geriljaen og det arbeidet vil fortsette. Brende har i natt snakket med sin colombianske kollega.
Skuffelse på ja-siden etter at de tapte avstemningen om en fredsavtale i Colombia.
Foto: GUILLERMO LEGARIA / AfpNorge blir med videre
– Hun ber om at det norske teamet blir med til Havana senere i dag hvor man forsøker å sette seg ned sammen med Farc-geriljaen for å se om det finnes muligheter, fortsetter Brende.
I Colombia avviste i natt et lite flertall av befolkningen den fredsavtalen myndighetene hadde inngått med Farc-avtalen. 50,4 prosent stemte nei til avtalen.
Nei-siden sier til NRK at dette er Colombias Brexit, og er svært fornøyd med resultatet. Misnøye med at Farc-geriljaen får automatisk plass i parlamentet og unngår fengselsstraff trekkes fram som årsaken til at nei-siden vant fram.
Nei-siden feirer i hovedstaden Bogota at et lite flertall avviste fredsavtalen med Farc-geriljaen.
Foto: MARIO TAMA / AfpDet var uansett lite entusiasme for avtalen. Bare 37 prosent av de stemmeberettigede møtte opp. Det gjør at nei-siden vant med bare 57 000 stemmers overvekt.
Vanskelig vei framover
Brende erkjenner at uansett om resultatet hadde tippet andre veien, så ville det vært et spinkelt utgangspunkt. Han sier det positive er at det nei-sidens leder, tidligere president Alvaro Uribe, er for fred. Farc-geriljaen sier de ikke vil gi opp fredssamtalene. Men nye forhandlinger blir krevende:
– Vil Farc-geriljaen melde seg selv for fengslinger? De mener også at det er representanter fra de væpnede styrkene som bør i fengsel. Dette kommer til å bli vanskelig. Det er klart jeg er skuffet, sier Brende.