Hopp til innhold

Brende mener Suu Kyi må stoppe volden i Myanmar

Utenriksminister Børge Brende (H) er svært bekymret over den humanitære situasjonen i Rakhine i Myanmar, og mener at fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har et særlig ansvar for å stanse volden i landet.

Flykter fra Rakhine i Myanmar

RAKHINE: Røyk stiger opp fra en landsby i bakgrunnen mens rohingya-muslimer flykter fra Rakhine-delstaten i Myanmar til Bangladesh. Myanmars regjeringsstyrker og rohingyaer anklager hverandre for å brenne ned landsbyer og begå overgrep.

Foto: K.m. Asad / AFP

Minst 123.000 rohingya-muslimer har flyktet fra Myanmar til Bangladesh i løpet av halvannen uke, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Flyktningene har krysset grensa mellom landene etter at kamper og voldshandlinger brøt ut i delstaten Rakhine i Myanmar 25. august.

Aung San Suu Kyi

KRITISERES: Aung San Suu Kyi kritiseres fra flere hold for å ikke ta avstand fra behandlingen av rohingya-minoriteten i landet.

Foto: AFP

Brende er svært bekymret over eskaleringen av volden og forverringen av den humanitære situasjonen for rohingyaene, og mener alle grupper må vise tilbakeholdenhet.

– Det tillegger landets øverste ledelse med Aung San Suu Kyi et særlig ansvar for å beskytte sivile mot overgrep, stoppe volden og gi nødlidende tilgang til humanitær bistand, sier Brende i en pressemelding mandag kveld.

Malala Yousafzai

BØR GRIPE INN: Også tidenes yngste fredsprisvinner ber Malala Yousafzai ber Aung San Suu Kyi gripe inn i Rohingya-krisen.

Foto: EDGARD GARRIDO / Reuters

Tok det opp med Aung San Suu Kyi i juli

Situasjonen for minoritetene i Rakhine har vært krevende lenge. Brende sier at han selv tok opp den alvorlige situasjonen da han møtte fredsprisvinner Suu Kyi i Myanmar i juli.

Børge Brende i Molde

BEKYMRET: Utenriksminister Børge Brende sier at han er bekymret over opptrappingen av volden og forverringen av den humanitære situasjonen.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Det er svært alvorlig at humanitære aktører nå har måtte redusere eller stanse bistanden til sivile i en akutt situasjon, sier Brende og fortsetter:

– Vi vil gjenta budskapet om å slippe til de humanitære aktørene i vår kontakt med myndighetene i Myanmar.

Han lover også å øke støtten til humanitær innsats med 15 millioner kroner, og sier at de er i løpende kontakt med aktører som har tilgang og kapasitet til å hjelpe i dette området.

Bangladesh Myanmar Attacks

FLYKTER Rohingyaer på vei gjennom risåkere i Bangladesh etter å ha krysset grensen fra Myanmar.

Foto: Bernat Armangue / AP

Ingen offisielle kommentarer

Suu Kyi ble i fjor innsatt i en stilling som i praksis gjorde henne til Myanmars regjeringssjef. Hun har etter mange års husarrest blitt landets sivile leder, men uten å ha full kontroll over landets militære styrker.

Fredsprisvinneren har ikke selv kommet med noen offisiell kommentar siden den siste runden med voldshandlinger startet.

Da angrep rohingya-opprørere politistillinger en rekke steder. De militæres svar har vært brutalt, og FN sier offensiven nærmer seg etnisk rensing. Suu Kyi har tidligere benektet at landet begår grove overgrep mot den muslimske rohingya-minoriteten.

Forfølgelsen av muslimer i Myanmar har forverret seg etter at Suu Kyi ble regjeringssjef, hevder organisasjonen Burma Human Rights Network.

Rohinga-kvinne med barn i grensebyen Teknaf i Bangladesh

TEKNAF: Rohingya-kvinner på flukt med barna sine i grensebyen Teknaf i Bangladesh.

Foto: MOHAMMAD PONIR HOSSAIN / Reuters

Over 400 drept

De siste gjenværende utenlandske bistandsorganisasjonene forlot Rakhine i helgen etter at kontoret til Suu Kyi anklaget organisasjonene for å støtte terrorister.

Nå er kapasiteten i flyktningleirene i ferd med å bli sprengt i Bangladesh. UNHCR opplyser tirsdag at det er desperat behov for mat, legehjelp og boliger sørøst i Bangladesh.

Samtidig er tusener strandet i grenseområdet mellom Rakhine-provinsen og Bangladesh.

Myndighetene i Myanmar rapporterer at over 400 mennesker skal ha blitt drept i urolighetene.

SISTE NYTT

Siste nytt