Normal

Frykter at skoglov vil gi avskoging

Brasils president Rousseff har nedlagt et delvis veto mot en omstridt regnskoglov, og kommet Brasils og verdens miljøvernere halvveis i møte. - Det er grunn til å rose henne, sier miljøvernminister Solhjell.

Brasils regnskoglov - Amazonas

Det blir likevel ikke gitt amnesti for dem som står bak denne typen ulovlig avskoging.

Foto: Andre Penner / Ap

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Den siste måneden har miljøvernere over hele Brasil protestert i gatene med krav om at presidenten måtte stanse loven med vetoretten sin. Miljøvernaktivister som frykter loven, har ment at den vil føre til en bølge av avskoging i Amazonas.

I siste liten

Så i kveld, få timer før fristen gikk ut, ble det innkalt til pressekonferanse i hovedstaden Brasilia.

– President Dilma Rousseff har bestemt seg for å legge ned et delvis veto og krever en del tilpasninger til lovutkastet fra kongressen, erklærte statsadvokaten Luis Inacio Adams.

Det er den mektige landbruks- og skogeierlobbyen som har presset fram revisjon av loven, som ble vedtatt i nasjonalforsamlingen for en måned siden.

Presidenten, som gikk til valg med løfter om å beskytte regnskogen i Amazonas, har hatt én måned på seg til å tenke gjennom saken: Veto eller ikke veto – krig mot landeierne eller miljøvernere.

Mange punkter endres

Det er ikke klart nøyaktig hvilke deler av loven hun nedlegger veto mot, men mye tyder på at det kontroversielle punktet om amnesti og tilgivelse for alle som har drevet ulovlig avskoging fram til 2008, ser ut til å være fjernet.

For miljøminister Izabella Teixeira sier fredag kveld at regjeringen vil hindre at de som ulovlig har ryddet områder for skog i fortiden, ikke slipper unna med det.

Hun sa også at regjeringen går inn for å ikke redusere de områdene av Amazonas og andre sårbare økosystemer som er vernet. Og regjeringen vil gi en spesiell beskyttelse til småbønder.

Totalt er det nedlagt veto mot 12 deler av loven, og foreslått 32 endringer. Hvilke deler som nå må fjernes, og hva som blir endret, blir trolig ikke kjent før i neste uke.

Solhjell: Viktig vedtak

– Dette er gode nyheter, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

– Nøyaktig hvor bra er det umulig å si ennå. Men dette er uansett et viktig vedtak i miljøvennlig retning, for regnskogen som betyr mye både for Brasil og for verdens miljø, sier Solhjell til nrk.no.

Han ser at presidenten har tatt hensyn til flere av de viktigste innvendingene fra miljøorganisasjonene. Men understreker også at saken ikke er avgjort med dette. Nå går lovforslaget trolig tilbake til nasjonalforsamlingen, som nok til prøve seg med nye runder.

– Det er grunn til å rose Brasils myndigheter for vedtaket, sier han.

– Men organisasjoner og enkeltmennesker i Brasil har også vist en utrolig mobilisering for miljøet i denne saken. Blant annet har de samlet flere millioner underskrifter fra den brasilianske befolkningen for kravet om at president Rousseff må legge ned veto.

– En seier for godseierne

Izabella Teixeira

Izabella Teixeira

Foto: Eraldo Peres / Ap

Regnskogfondets daglige leder Lars Løvold sa tidligere i dag at Rousseff måtte legge ned veto mot hele loven, fordi den er slik utformet at også en delvis godkjenning vil kunne få alvorlige negative følger for miljøet.

– Et delvis veto fra presidenten er en seier for godseierne og et alvorlig tilbakeslag for miljøet, sier han til NTB.

Loven anses likevel som pinlig for Brasil mindre enn en måned før miljøtoppmøtet Rio +20 – om bærekraftig utvikling – finner sted nettopp i det søramerikanske landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt