Hopp til innhold

Brasil har passert 85.000 korona-døde. Men ingen klar smittetopp

RIO DE JANEIRO (NRK): I fire måneder har Brasil levd med isolasjon og strenge smittetiltak. Men fortsatt dør mer enn tusen mennesker i døgnet, og det er ingen tegn til nedgang.

ZmuoK6YytEw
Foto: Eraldo Peres

Brasil stengte ned på samme tid som Norge. Tiltakene var like strenge. Og det gikk bra en stund.

Men så eksploderte smittetallene. Og dødstallene. Koronaen kom ut av kontroll.

Nå famler myndighetene etter en strategi. Dødstallene er fortsatt skyhøye. Men Brasil har ikke råd til å holde stengt lenger.

Gjenåpnet – uten klar smittetopp

Ved inngangen til restaurantene får gjestene målt temperaturen. Maske og håndsprit er obligatorisk. Og på annethvert bord i restauranten ligger det et rødt bånd som viser at det ikke er i bruk.

Det siste er ikke noe problem, for det er få mennesker ute.

I mer enn 50 år har Adega do Cesare vært et samlingspunkt for folk i nærmiljøet. Aldri har familien som driver restauranten opplevd en så vanskelig tid som dette:

Restaurant Adega do Cesare i Rio

Situasjonen er svært, svært trist. Det som har reddet oss er matlevering hjem til folk.

Restaurant Rio

Vi har veldig trofaste kunder, og mange av dem har bestilt vår mat nå under pandemien.

CARMEN SANCHEZ, innehaver

Restaurant Rio

Brasil er i gang med et risikabelt prosjekt: å gjenåpne landet mens smittetallene fortsatt er skyhøye. Tallene er riktignok stabile. Men det er ingen tegn til en markert nedgang.

Ekspertene advarer, og flertallet av brasilianerne mener man burde ha ventet, viser en undersøkelse fra instituttet Datafolha.

Den siste måneden har koronapandemien tatt livet av rundt tusen mennesker daglig her i Brasil – det høyeste tallet i verden. Særlig hardt rammes de som er i frontlinjen i krigen mot viruset.

qYbYZXdaVvA
Foto: MAURO PIMENTEL

– Dårlig behandlet

Mer enn 25.000 brasilianske sykepleiere er blitt smittet med korona, og mer enn 200 er døde.

NRK har intervjuet den 40 år gamle Maria da Conceição Menezes, som er sykepleier ved to sykehus i Rio de Janeiro. Hun forteller om 12 timer lange arbeidsdager og et enormt fysisk og psykisk press:

Jeg føler at vi sykepleiere blir veldig dårlig behandlet. Vi har dårlig smittevernutstyr og vi får lite opplæring i å bruke det.

Sykepleier i Rio

Vi er overbelastet og underbetalt. Og dessuten lever vi i stadig frykt for å bli smittet og dø.

MARIA MENEZES, sykepleier

Sykepleier i Rio

I månedsvis har nærbutikken vært den eneste kontakten med omverdenen for millioner av brasilianere.

Butikk Rio
Foto: Arnt Stefansen / NRK

De siste ukene er stadig mer av samfunnet blitt åpnet. Det er ekstremt viktig for Brasils økonomi.

Titalls millioner av brasilianere har såkalte «uformelle yrker». De har ingen arbeidskontrakt og har mistet all inntekt under pandemien.

En slik gruppe er gateselgerne. Men selv om mange av dem nå kan jobbe, går salget tregt.

Frykten for viruset sitter dypt, og folk vil ha så lite kontakt med andre som mulig. Det rammer den fattige fruktselgeren, som trenger pengene sårt.

Gatesalg Rio
Foto: Arnt Stefansen / NRK

Depresjon eller smitte

Lidelsene har vært fryktelige her i Brasil under koronapandemien. Tallet på døde og smittede har forferdet verden. Men den lange unntakstilstanden har også en høy pris.

Den 24 år gamle Gabriel Costa fra Rio de Janeiro har holdt seg hjemme nesten hele tiden siden pandemien startet for fire måneder siden.

Vi må velge mellom å bli hjemme og bli deprimert, og å gå ut og risikere å bli smittet. Det er de to mulighetene vi har.

Korona i Rio

Etter det jeg hører og ser vil dette ta lang tid. Det kan vare til slutten av året. Jeg vet ikke, men jeg er virkelig pessimist.

GABRIEL COSTA, innbygger Rio

Korona i Rio

Rio de Janeiros strender er verdensberømte. Og de er byens viktigste møteplass. Et folketomt Copacabana er derfor et sterkt symbol på den ekstreme tiden brasilianerne lever i.

Strandforbudet overholdes ikke alltid like bra som på dette bildet, og myndighetene er bekymret. De vil fortsatt ikke gjenåpne, av frykt for økte smittetall.

Copacabana korona
Foto: Arnt Stefansen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt