Hopp til innhold

Boston-bomber fikk dødsstraff

Juryen besluttet fredag å idømme Dzjokhar Tsarnajev (21) dødsstraff ved giftsprøyte for terrorangrepet på Boston maraton i USA.

Dzjokhar Tsarnajev

SKAL GIS GIFTSPRØYTE: Dzjokhar Tsarnajev og hans avdøde bror stod bak bombeangrepet på Boston maraton.

Foto: -- / Afp

Tre personer ble drept og mer enn 264 ble skadet i bombeeksplosjonene ved målstreken til Boston maraton 15. april 2013. De to eksplosjonene skjedde med få sekunders mellomrom.

Dzjokhar Tsarnajev tegnet i retten i Boston

Rettstegning av Tsarnajev.

Foto: JANE FLAVELL COLLINS / Reuters

Juryen som vurderte om Tsarnajev skulle dømmes til livsvarig fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse, eller dødsstraff har diskutert i mer enn 14 timer over en periode på tre dager, skriver CNN.

21-åringen ble 8. april i år funnet skyldig for til sammen 30 tiltalepunkter, hvorav de alvorligste var bombeangrepene og drapet på en politimann.

Fredag ble straffeutmålingen offentliggjort.

Forsvarer: – Manipulert av sin bror

Tsarnajevs avdøde bror antas også å ha stått bak angrepet. Tsarnajevs forsvarere har erkjent at han begikk forbrytelsene, men har argumentert for at den da 19 år gamle mannen var et «stakkarslig barn» som ble manipulert av sin langt mer radikale storebror Tamerlan Tsarnajev til å delta i angrepet.

Juryen besluttet fredag å idømme Dzjokhar Tsarnajev (21) dødsstraff ved giftsprøyte.

Broren ble drept under brødrenes flukt fra politiet etter angrepet.

Delstaten Massachusetts, der Boston ligger, avskaffet bruk av dødsstraff for mange år siden, men saken mot Tsarnajev er blitt ført i en føderal rett. Dette er blant annet fordi han var tiltalt for bruk av masseødeleggelsesvåpen, og at i føderale rettssaker kan det idømmes dødsstraff.

ADDITION Boston Marathon Explosions knocked down runner

De to eksplosjonene skjedde med få sekunders mellomrom ved målområdet for Boston maraton.

Foto: John Tlumacki / Ap

Aktor: – Hevn for USAs operasjoner i muslimske land

Aktoratet har lagt fram beviser for at den tiltalte leste og hørte på jihadist-materiale, og for at han skrev et notat der det antydes at angrepene var hevn for USAs militæroperasjoner i muslimske land.

Tsarnajev, som er etnisk tsjetsjener og kom til USA fra Russland i 2003, erklærte seg under rettssaken ikke skyldig i samtlige tiltalepunkter.

Statsadvokat Loretta Lynch var ifølge AFP fornøyd med juryens kjennelse.

– Dødsstraffen er en passende straff for denne grusomme forbrytelsen. Vi håper avslutningen av rettsprosessen også skal gi en avslutning for ofrene og deres familier, sier Lynch.

Boston maraton bombe

Tre personer ble drept og mer enn 264 ble skadet i bombeeksplosjonene ved målstreken til Boston maraton 15. april 2013.

Foto: MetroWest Daily News/Ken McGagh / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt