Hopp til innhold

Boris Johnson: – Putin truet med å sende rakett på meg

Rakett-trusselen skal ha kommet i en telefonsamtale like før invasjonen av Ukraina, ifølge en ny BBC-dokumentar som sendes mandag.

Boris Johnson og Vladimir Putin.

TRUSSEL: Ifølge den tidligere britiske statsministeren skal trusselen ha kommet i en telefonsamtale med Putin. Bildet er fra januar 2020.

Foto: Alexei Nikolsky / AP

Russlands president Vladimir Putin skal ha truet Boris Johnson med et personlig rakettangrep, det sier Boris Johnsen til BBC.

Ifølge den tidligere britiske statsministeren skal trusselen ha kommet i en telefonsamtale etter at Johnson hadde sagt at en krig kunne være fullstendig katastrofe.

Det forteller han i en ny dokumentar som sendes på BBC mandag klokken 22.00 norsk tid. Dokumentaren vises også på NRK i februar.

Boris Johnson og Volodymyr Zelenskyj

BESØK: Boris Johnson var på besøk i Kyiv i januar og møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER / Reuters

Johnson og andre vestlige ledere dro Kyiv før invasjonen av Ukraina for å vise støtte til landet, og prøve å avskrekke et russisk angrep.

– Han truet meg på et tidspunkt og sa: «Boris, jeg vil ikke skade deg, men med en rakett ville det bare tatt et minutt», sier Johnson.

Ifølge Johnson hadde Putin en avslappet tone i det han framsatte trusselen, og tolket det som om Putin prøvde å spille med på forsøkene på forhandling.

I en uttalelse fra Kreml mandag hevder de at Boris Johnson lyver når han sier at president Vladimir Putin truet ham med et personlig rakettangrep, ifølge AFP.

– Det Mr. Johnson sier er ikke sant. For å være mer presis, det er løgn. Det var ingen trussel om rakettangrep, sier Dmitry Peskov som er talsmann for Kreml.

Advarte Putin

Johnson sier til BBC at han anstrengte seg for å forsikre Putin om at Ukraina ikke kom til å bli med i Nato i nærmeste fremtid.

Russia Putin

ADVART: Boris Johnson skal ha advart Vladimir Putin mot strenge vestlige sanksjoner dersom han beordret en innovasjon av Ukraina.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

– Han sa: «Boris, du sier at Ukraina ikke skal bli med i Nato med det første. Hva vil det si?», og jeg svarte «Vel, de kommer ikke til å bli med i Nato i overskuelig framtid. Det vet du utmerket», sier Johnson om samtalen med Putin.

Johnson sier han også fortalte Putin om at militær opptrapping ville føre til at Vesten økte sin støtte til Ukraina.

Han skal også ha advarte den russiske presidenten om strengere vestlige sanksjoner dersom Putin beordret en invasjon av Ukraina.

Vestens forhold til Putin

BBC-dokumentaren tar for seg årene før invasjonen av Ukraina og hvordan vestlige land forholdt seg til Putin.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er også å se i dokumentaren, og viser hans innsats for å komme på godsiden til Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Russia Ukraine War EU

FRUSTRASJON: Ifølge BBC-dokumentaren beskriver Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, frustrasjonen sin mot Nato.

Foto: Efrem Lukatsky / AP

– Jeg sa til ham: «Jens, jeg vil bli med i Nato, ser du for deg oss i Nato?». For ingenting ville ha forsvart landet bortsett fra et faktisk medlemskap, sier Zelenskyj.

Han beskriver frustrasjonen sin mot Nato i forkant av invasjonen.

– Hvis du vet at Russland kommer til å okkupere Ukraina i morgen, hvorfor gir du meg ikke noe så jeg kan hindre at det skjer? Eller hvis du ikke kan gi meg noe, så stopp det selv, sier Zelenskyj.

Boris Johnson var på besøk i Ukrainas hovedstad Kyiv tidligere i januar. Johnson besøkte både president Zelenskyj og byene Borodjanka og Butsja.

Under besøket lovet han at Storbritannia vil «stå ved Ukrainas side så lenge det trengs». Han var statsminister da Russland invaderte Ukraina i februar i fjor, og forsøkte å posisjonere Storbritannia som en av Ukrainas mest dedikerte allierte.

SISTE NYTT

Siste nytt