Hopp til innhold

Boris Johnson overlevde mistillitsforslaget

Boris Johnson fikk nok stemmer til å fortsette som statsminister, men over 40 prosent av hans egne vendte ham ryggen.

Boris Johnson etter mistillitsavstemning 6. juni 2022

TAKKER: Statsminister Boris Johnson takker for støtten han fikk av sine partikolleger. Han overlevde mistillitsforslaget

Foto: PA / AP

Mandag ble det klart at det rettes mistillitsforslag mot Boris Johnson som leder for Det konservative partiet i Storbritannia.

Nå har resultatet kommet. Partiet har fortsatt tillit til statsministeren. Han får dermed fortsette som statsminister og partileder.

– Jeg mener det er et overbevisende resultat. Jeg er takknemlig for den støtten jeg har fått fra mine kolleger, sier Johnson til BBC.

Han sier at man nå har fått muligheten til legge dette bak seg.

– Vi kan fokusere på det samfunnet vil at vi skal gjøre. Blant annet å gjøre Storbritannia tryggere og å styrke økonomien, sier han.

Mistillitsforslaget fikk ikke nødvendig flertall. 211 av partiets parlamentsmedlemmer stemte for Johnson. 148 stemte mot. Johnson trengte støtte fra 180 for å bli sittende.

Resultatet ble annonsert av formann for 1922-komiteen, Sir Graham Brady.

johnson mistillit

OVERLEVDE: Sir Graham Brady annonserte at et flertall av parlamentsmedlemmene i Det konservative parti stemte mot mistillitsforslaget.

Foto: Stefan Rousseau / AP

Over 40 prosent har ikke tillit

Med 211 stemmer får Johnson støtte fra 58,8 prosent av medlemmene. 41,2 prosent stemte for å kaste han.

Hvert eneste parlamentsmedlem i Det konservative partiet stemte, skriver BBC.

Dette resultatet er lavere enn de 63 prosent som tidligere statsminister Theresa May fikk. Hun fikk mistillitsforslag rettet mot seg i 2018. Da kom det 117 stemmer mot May. 200 gav henne tillit.

Under et år senere gikk hun av som statsminister.

FILE PHOTO: Britain's opposition Labour Party Shadow Brexit Secretary Starmer leaves BBC HQ in London

SKUFFET: Labour-leder Keir Starmer mener Boris Johnson er fullstendig uegnet som statsminister.

Foto: Simon Dawson

Mener Johnson er uegnet

Labour-leder Sir Keir Starmer er nådeløs i sin kritikk etter avstemningen.

– I kveld hadde Det konservative partiet en beslutning å ta. Vise litt ryggrad eller å støtte Boris Johnson, sier han på en pressekonferanse.

Han sier at det britiske folk er lei av en statsminister som lover mye, men som aldri holder løftene.

– Statsministeren er fullstendig uegnet for det store embetet han har. De konservative mener den britiske regjeringen ikke har rett til å forvente ærlige politikere, legger han til.

Les også Boris Johnson kan miste makten

Boris Johnson med sin kone Carrie

Hvorfor stemmes det?

Bakgrunnen er kritikken Johnson har fått for sin deltagelse i den såkalte «partygate»-skandalen.

Tidligere helseminister Steve Brine leverte nylig inn en mistillitserklæring til statsministeren. Flere har sluttet seg til og sendt sine erklæringer til den konservative parlamentarikergruppen, 1922-komiteen.

Sir Graham Brady

Mistillitsforslaget ble annonsert av lederen av 1922- komiteen Sir Graham Brady.

Foto: NIKLAS HALLE'N / AFP

Lederen for komiteen er Sir Graham Brady. Han kunne meddele at han har mottatt brev om mistillit fra minst 15 prosent av komiteen.

15 prosent – 54 parlamentarikere – er det som må til for å få en avstemming om tilliten til Johnson som partileder.

Statsminister Boris Johnson fikk mandag et mistillitsforslag mot seg fra partifellene sine. Avstemningen skjer mandag kveld.

Statsminister Boris Johnson fikk mandag et mistillitsforslag mot seg fra partifellene sine. Avstemningen skjedde mandag kveld.

Hva skjer videre?

Nå er det flertall for å beholde Boris Johnson. Da fortsetter alt som før. Ifølge partiregler kan han da heller ikke utsettes for et nytt mistillitsforslag det neste året.

Men det har vært antydet at partiet kan komme til å endre denne regelen, skriver NTB.

Det er ingen tydelig rival som står klar for å ta partiet videre i en annen retning, forteller statsviter og forsker Øivind Bratberg.

Skulle Johnson bli skiftet ut tror han partiet vil legge vekt på å få en moralsk rakrygget leder.

En som er kompetent og seriøs. En man kan feste lit til at ikke kommer nye skandaler i kjølvannet av. Jeg tror den type kandidatur vil stå sterkt.

Festene i statsministerboligen

 • 2020-2021
  Fredagsdrinker

  Ansatte i Downing Street skal regelmessig ha tatt en fredagsdrink eller to på kontoret gjennom hele pandemien. Ansatte skal ha byttet på å lasse med seg en trillekoffert med vin til kontoret for anledningen.

 • 15. mai 2020
  Arbeidsmøte med ost og vin

  Koronaen herjet i Storbritannia. I hagen til statsministerboligen var statsminister Boris Johnson, hans kone Carrie, tidligere sjefrådgiver Dominic Cummings og Johnsons privatsekretær Martin Reynolds samlet. De er avbildet på et bilde som er lekket til The Guardian, sammen med 15 andre, og spiser ost og drikker vin. Johnson har kalt det et arbeidsmøte.

  Skjermbilde fra The Guardian skal vise Boris Johnson drikke vin i hagen.
  Foto: Skjermbilde / The Guardian
 • 20. mai 2020
  Bring your own booze!

  En lekket epost fra Boris Johnsons privatsekretær Martin Reynolds til 100 ansatte ved statsministerens kontor inviterte til kveldssamling. Gjestene ble oppfordret til å ta med sin egen drikke, "bring your own booze". I ettertid har Johnson sagt at han var til stede i 25 minutter, og at han ikke burde latt samlingen skje.

  Epost Reynolds
  Foto: Skjermbilde / ITV News
 • 19. juni 2020
  Hipp hurra!

  Opp til 30 ansatte overrasket statsministeren med kake og bursdagssang på bursdagen hans. Samme kveld skal familie og venner ha samlet seg i statsministerparets bolig for å feire Johnson. En talsperson sagt at dagsamlingen varte i ti minutter, mens kveldsfeiringen foregikk utendørs.

  Britain Politics
  Foto: Matt Dunham / AP
 • 13. november 2020
  Den første avskjedsfesten

  Boris Johnson holder tale i avskjedsfesten for avtroppende kommunikasjonsdirektør Lee Cain. Samme kveld hevdes det at Carrie Johnson, som på den tiden var forlovet med statsministeren, holdt en annen privat fest i den private boligen til paret. En talsperson har kalt påstanden «bare tull».

  British PM Boris Johnson and Carrie Johnson hold virtual call at Chequers
  Foto: No 10 Downing Street / Reuters
 • 25. november 2020
  Afterwork

  Etter et arbeidsmøte i finansdepartementet sto drinker på agendaen. Arrangementet omtales som spontant. På det tidspunktet var puber stengt i London på grunn av koronarestriksjoner.

 • 27. november 2020
  Adjø!

  Nok en gang skal en medarbeider i Downing Street slutte. Nok en gang må statsministerens ansatte ta avskjed. Boris Johnson skal ha holdt tale, og bemerket for fullt det var i rommet.

 • 10. desember 2020
  Fest for utdanning?

  Utdanningsdepartementet i Storbritannia arrangerer fest. Der skal blant annet tidligere utdanningsminister Gavin Williamson ha deltatt.

  gavin williamson
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • 14. desember 2020
  Tory-fest

  Ordførerkandidat Shaun Bailey og ansatte ved Det konservative partiets kampanjehovedkvarter fester. Partiet kalles ofte Torys i Storbritannia. Bailey har siden bedt om unnskyldning, og erkjent dårlig dømmekraft.

 • 15. desember 2020
  Quiz med Boris

  Det arrangeres Quiz i statsministerens kontor, og statsminister Johnson er deltaker. I et bilde The Daily Mirror har fått tak i sitter han med kollegaer med julepynt. Andre kollegaer sitter i andre kontorer, og har virtuell quiz sammen. Downing Street innrømmet at Johnson «kort» deltok på quizen, men sier det var en virtuell begivenhet.

  Boris på quiz
  Foto: Skjermbilde / The Daily Mirror
 • 16. desember 2020
  Dansefest i departementet

  Ansatte i transportdepartementet hadde fest med dans og drinker etter jobb samme dag som London innførte strenge tiltak på grunn av koronasmitte. Departementet har beklaget hendelsen.

 • 17. desember 2020
  Julefest på regjeringskontoret

  Invitasjoner skal ha blitt sendt ut av sekretæren til kabinettsekretær Simon Case. I de digitale kalenderne var hendelsen merket som «julefest». Det skal også ha vært arrangert enda en avskjedsfest denne kvelden, for Kate Josephs. Hun ledet tidligere regjeringens arbeid med korona. På bildet er Boris Johnson på joggetur, forfulgt av journalister som vil snakke om koronatidens festligheter.

  Prime Minister Boris Johnson goes for a morning run
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • Desember 2020
  Avskjed med kapteinen

  Forsvarsrådgiver og kaptein Steve Higham skal slutte å jobbe for Johnson. Da må det festes. Statsministeren skal ha stukket innom og holdt tale.

 • 18. desember 2020
  God jul!

  Det slås på stortromma og inviteres til nok en julefest for statsministerens ansatte. Det er denne festen som utløste undersøkelsene. En mye omtalt video viser Boris Johnsons talsperson Angela Stratton, som spøker om hendelsen i en liksom-pressekonferanse. Da denne videoen lekkes, slutter Stratton i jobben.

 • 16. april 2021
  Enda flere avskjedsfester

  To ansatte skal slutte i Downing Street. Det arrangeres to fester med 30 deltakere hver, som senere blir slått sammen. Det skal ha blitt både alkohol og dansing på festdeltakerne, men statsministeren var ikke til stede. Dagen etter var det begravelse for Storbritannias prins Philip. På grunn av restriksjonene måtte dronning Elizabeth sitte alene under begravelsen. Downing Street har siden beklaget overfor dronningen.

  Britain Politics
  Foto: Jonathan Brady / AP

SISTE NYTT

Siste nytt