Normal

Boikotter norsk fisk - vil kontrollere fiskeribedrifter i Norge

MOSKVA (NRK): Etter planen starter russiske eksperter på mandag en større inspeksjonsrunde ved norske fiskeindustribedrifter. Dette skjer selv om Russland i mer enn et år har forbudt import av norsk fisk.

Fiskeinspeksjoner

Norske fiskeindustribedrifter kan vente seg besøk av russiske inspektører i neste uke. (illustrasjonsfoto)

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Russland har som eneste land i mange år krevd å få inspisere anleggene til norske fiskeindustribedrifter, før disse blir godkjent for å kunne eksportere til det store russiske markedet.

– Vi har holdt hviterussiske myndigheter løpende orientert om det russiske ønsket om å komme på inspeksjon til Norge. Men så langt har vi ikke hørt noe fra dem sier Kristina Landsverk, som er fagdirektør i det norske Mattilsynet til NRK.

Var største enkeltmarked

Eksporten av norsk fisk til Russland nådde fra juli 2013 fram til importforbudet trådde kraft i august 2014 en verdi på vel sju milliarder kroner, ifølge Norsk Sjømatråd.

Det russiske markedet ble det største enkeltmarkedet for norsk fisk. Men alt tok en brå slutt da russiske myndigheter i august 2014 innførte forbud for import av mat fra EU og Norge, som et svar på vestlige sanksjoner mot Russland på grunn av innblanding i konflikten i Ukraina.

Norsk fisk til Russland, via Hviterussland

Siden den gangen har en del norsk fisk kommet inn på det russiske markedet etter videreforedling i Hviterussland. Dette har noe motstrebende blitt akseptert av russiske myndigheter, fram til nå.

For de siste ukene er det blitt klart for alle at Russland ønsker å stramme inn på sitt sanksjonsregime. Mat som Russland mener ulovlig er kommet inn i landet, er ødelagt av bulldosere. Landet ønsker også å se nærmere på fisk som kommer inn på det russiske markedet via Hviterussland.

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-SANCTIONS-FOOD-TRADE

Bulldosere ødelegger mat russiske myndigheter mener ulovlig er kommet inn i landet.

Foto: - / Afp

Det russiske veterinærtilsynet Rosselkhoznadzor tok allerede før sommeren kontakt med det norske Mattilsynet og foreslo en ny inspeksjonsrunde av bedrifter som eksporterer til Hviterussland. Russerne sier de gjør dette innenfor rammene av den Euro-asiatiske unionen, der både Russland og Hviterussland er medlem. Det spesielle her er at Hviterussland selv ikke har bedt om å få komme på inspeksjon til Norge nå.

Russerne kommer

Landsverk i Mattilsynet sier at norske myndigheter ikke vil nekte de russiske inspektørene å komme til Norge, og etter planen skal to grupper starte inspeksjonen av en rekke anlegg både i Sør – og Nord-Norge fra 24. august.

Det er ennå uklart hvilke anlegg som skal inspiseres, fordi en rekke produsenter, som tidligere eksporterte til Russland har orientert seg mot andre markeder og ikke er avhengig av en godkjennelse fra russiske myndigheter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt