Blir gjenvalgt uten valgkamp

78 år og alvorlig sykdom til tross, alt tyder på at Abdellaziz Bouteflika torsdag blir gjenvalgt som president i Algerie.

Plakater i Alger

Plakater av Abdelaziz Bouteflika henger på et gatehjørne i Bab El Oued-distriktet i hovedstaden Alger, mens en del av innbyggerne henger på gata dagen før valget.

Foto: Zohra Bensemra / Reuters

Ali Benflis

Presidentkandidat Ali Benflis under en pressekonferanse i Alger tirsdag 15. april.

Foto: Anis Belghoul / Ap

– Jeg er her for å gi min støtte til Benflis. Hvis Gud vil blir han vår nye president. Jeg støtter hans program og hans ærlighet, sier Houra til nyhetsbyrået Associated Press.

Mannen hun støtter er den motkandidaten som har fått mest oppmerksomhet under valgkampen, Ali Benflis, tidligere en del av regimet som statsminister, nå presidentkandidat for andre gang.

– Tre, fire perioder. Det holder nå, sier Benflis med referanse til den sittende presidenten og hans politiske nemesis, Abdelaziz Bouteflika.

Merkverdig valgkamp

For selv om han har fått mye oppmerksomhet, tror ingen at han har noen sjanse til å vinne valget etter det som må ha vært en av de mest merkverdige valgkampene i nyere tid der kandidaten som alle regner med vil vinne, ikke engang har drevet valgkamp.

Dansere i Algerie

To tilhengere av president Abdelaziz Bouteflika danser på et valgmøte i Alger sist søndag.

Foto: Zohra Bensemra / Reuters

President Bouteflika endret på grunnloven for å gi seg selv muligheten til å bli president for fjerde gang, men har nylig gjennomført en alvorlig operasjon og tilbrakte tre måneder på et sykehus i Frankrike.

I stedet har hans støttespillere drevet valgkamp for ham, mens Bouteflika bare for andre gang dukket opp på fjernsyn denne helgen, da under et møte med Spanias utenriksminister og hvor han beskyldte sin motkandidat for å oppfordre til terrorisme etter at motkandidaten advarte om valgfusk.

Det lovet dårlig for hva som kan skje etter morgendagens valg, men er muligens også et uttrykk for en viss uro i presidentens leir.

Benflis budskap har hele tiden vært et om forandring, og i en befolkning med stor arbeidsledighet, mye lediggang og høy korrupsjon finner det gjenklang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grafitti i Kasbahen

Graffiti på en vegg i Algers historiske gamleby, Kasbahen, dagen før valget.

Foto: PATRICK BAZ / AFP

Spiller på borgerkrigen

Presidentleiren argumenterer i stedet for stabilitet og ro. Det spiller både på den opprivende borgerkrigen mellom regimet og islamistene på 1990-tallet og på alt som skjer i resten av den arabiske verden for øyeblikket.

– President Bouteflika har støtte fra en hele allianse og de mener at han er mannen som kan videreføre stabiliteten og sikkerheten i landet, sa for eksempel en av dem som har drevet valgkamp for ham, parlamentsleder Mohamed Larbi Ould Khelifa.

For Bouteflika representerer ikke bare seg selv ved dette valg, men et helt styringssystem som har sitt utspring i uavhengighetskrigen mot Frankrike.

Bouteflika er selv 78 år, og altså vært alvorlig syk, men noen av de andre regjeringsmedlemmene er enda eldre, forsvarsministeren er for eksempel 80.

Selv om de kommer til å vinne denne valgrunden, er spørsmålet på sikt om de klarer å holde landet stabilt og hva som kan skje om Bouteflikas helse forverres ytterligere.

Befolkningen har stor overvekt av unge mens landet lever nå av gass og oljeinntekter og ikke stort annet.

Terrorangrepet i In Amenas hvor blant annet fem Statoil-ansatte ble drept viste at de har store utfordringer og truslene fra de væpnede gruppene på ingen måte er borte.

SISTE NYTT

Siste nytt