Hopp til innhold

Blåser av president Donald Trumps forklaring om mentale lidelser bak masseskyting

EL PASO, TEXAS/OSLO (NRK): – Nå har det gått mer enn 48 timer, men fortsatt er det ingen seriøs diskusjon om våpenkontroll, sier trebarnsmoren Christina Capata, som gruer seg til skolestart.

Christina Capata

Christina Capata har bodd i El Paso i 10 år, og selv om hun mener byen fortsatt vil være et trygt sted å bo har det sneket seg inn en frykt hos henne og andre etter helgens hendelser. Hun mener politikerne nå må få innført våpenkontroll.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Etter masseskytingen i El Paso i Texas strømmer folk til for å legge ned blomster og en siste hilsen til minne om alle som ble drept.

Tallet på dødsofre etter massakren steg mandag til 22, etter at to av de sårede døde av skadene de fikk da de ble skutt. Ifølge myndighetene ble minst 25 andre såret av den 21 år gamle antatte gjerningsmannen, som skal ha kommet fra Dallas for å drepe immigranter.

Christina Capata er på vei bort til blomsterhavet sammen med to av sine tre barn.

– Jeg har bodd her i 10 år og alltid følt meg trygg. El Paso har vært et trygt sted. Det vil det være fremover også, men selv om ingen herfra vil gjøre noe så forferdelig som det i helgen, vet vi nå at det kan komme fremmede, sier Christina Capata til NRK.

– Personen som utførte ugjerningen bor ikke her, men tanken på at noen andre kan komme og gjøre noe lignende, vil være der. Neste gang jeg skal handle, vil jeg nok tenke på barna – om jeg skal ha dem med eller ikke. Slik tenkte jeg ikke før helgen, sier hun.

Blomster/kort ved minneplassen etter masseskytning i El Paso

Det flommer over av blomster, kort og brev på minneplassen etter lørdagens skyting i Texas. #Elpasostrong går igjen på mange av minneordene.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Vil ha våpenkontroll nå

Debatten rundt våpenkontroll går igjen høyt i USA etter to masseskytinger i løpet av en helg.

I Texas, som har en av de mest liberale våpenlovene i USA, er innbyggerne delt i synet på strengere våpenlover. Skillet går mellom menn og kvinner, mellom sosiale klasser og mellom ulik etnisk bakgrunn. Kvinnene er for langt strengere kontrolltiltak enn menn.

Trebarnsmoren Capata mener det for lengst burde ha vært innført våpenkontroll i hele USA.

– Jeg er ikke imot våpen og hvis du ønsker å ha en pistol, så OK. Men ingen privatpersoner burde kunne eie en rifle eller militærlignende våpen som kan skade mange mennesker, sier Capata.

Hun stiller med en hjemmelaget plakat med teksten «Min far og min mor stemmer. En dag skal jeg», som sønnen på 4 år bærer.

– Nå har det gått 48 timer, men fortsatt er det ingen seriøs diskusjon om våpenkontroll. Jeg ønsker å vise at jeg skal stemme i november og at mine barn komme til å stemme en dag, sier Capata.

Hun blåser av president Donald Trumps forklaringer om at mentale lidelser ligger bak mange av masseskytingene som nasjonen har vært vitne til.

– Det snakkes om mentale lidelser, men du trenger ikke ha en mental lidelse for å komme hit og drepe meksikanere. Han (drapsmannen red.anm.) kunne ha drept hvite mennesker et annet sted.

– Vi trenger å snakke om våpenkontroll, hvilken type våpen som kan selges til gjennomsnittlige privatpersoner. Det som skjedde på Walmart her, skjer i USA hele tiden, sier Capata.

Mor og sønn i El Paso, Texas ser på blomster/kort ved minneplassen for masseskytningen

Clarissa Hernandez har tatt med seg sin 11 år gamle sønn for å se på alle blomstene og minnes de som ble drept i skytemassakren i Texas på lørdag.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Øver på å overleve

Christina Capa får støtte av Clarissa Hernandez, som har tatt med seg sin 11 år gamle sønn til minneplassen for de drepte.

– Noen ganger føler jeg at samfunnet her i USA har for mange rettigheter når det gjelder våpenbruk, så mange rettigheter at vi ikke er trygge, sier Clarissa Hernandez til NRK.

– Da jeg vokste opp her var den viktigste øvelsen vi gjorde på skolen brannøvelser. Min sønn vokser opp med å måtte øve seg på hva han må gjøre dersom en masseskyter angriper, sier Hernandez.

Clarissa Hernandez gråter stille mens hun holder rundt sønnen.

Sønnen innrømmer at han frykter det som skjedde på lørdag kan skje igjen, men forteller at han selv vet hvordan han skal forholde seg om det skulle skje på skolen.

– Vi må låse døren til klasserommet og være så stille som mulig, forklarer Ekram Hernandez.

Clarissa Hernandez har tatt med seg sin 11 år gamle sønn for å minnes de som ble drept i skytemassakren i Texas på lørdag.

Clarissa Hernandez har tatt med seg sin 11 år gamle sønn for å minnes de som ble drept i skytemassakren i Texas på lørdag.

Mens 11-åringen håper økt sikkerhet etter helgens skyting vil gjøre det vanskeligere for andre å slå til på nytt, oppfordrer moren de som bestemmer til å gjøre jobben sin.

– Jeg håper at president Donald Trump og Kongressen gjøre jobben sin med å beskytte oss fra slike hendelser. Men jeg lurer på om de egentlig bryr seg om vår sikkerhet, sier Clarissa Hernandez.

Redningsmannen

Litt lenger bort i blomsterhavet står Jimmy Villatoro, også han er fra El Paso. Han synes det er vanskelig å snakke om politikk og våpenkontroll mens mange av de skadde fortsatt kjemper for livet på sykehusene.

– De som har laget lovene rundt våpenkontroll må ta tak i det, det er deres ansvar, sier Villatoro til NRK.

Selv havnet han og en venn midt oppi masseskytingen lørdag.

Jimmy Villatoro reddet flere skadde under masseskytingen lørdag

– Jeg kommer fra en familie som er opptatt av baseball, og en del av klubben rigget seg akkurat til for en innsamlingsaksjon tvers over gaten for Walmart da vi fikk beskjed om at det pågikk skyting både utenfor og i kjøpesenteret. Vi løp umiddelbart mot senteret for å redde unna barna.

Da de nærmet seg inngangen til senteret så de at flere lå på bakken mens blodet fløt rundt dem, har de fortalt til avisen Dallas News.

– Da vi hadde fått ungene unna forsøkte vi å hjelpe de skadde på bakken frem til politiet kom. Tilstanden til to av mødrene som vi hjalp er nå stabil, mens tilstanden til to av fedrene som beskyttet barna med sine egne kropper er kritisk, forteller Villatoro til NRK.

Hva tenker du om det som har skjedd?

– Hjertet mitt blør for dem som døde. Det gjør vondt, men det kunne gått enda verre, det var 3000 personer inne i kjøpesenteret. Jeg er glad for dem vi fikk reddet. Nå må vi bare stå sammen og be – uansett farge eller rase, sier Jimmy Villatoro.

Lokalbefolkningen i El Paso ser på blomster og kort ved minneplass etter masseskytning

Grupper fra alle kanter av byen finner veien minnestedet etter masseskytingen i El Paso.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Frykter skolestart

Neste uke er det skolestart i El Paso. Trebarnsmoren Christina Capata sier hun for første gang gruer seg å sende sin eldste datter Lucy (7) på skolen.

– Jeg ser ikke frem til det med den vanlige entusiasmen, men er litt anspent og nervøs. Når vi vet at noen er i stand til å kjøre 10 timer hit for å drepe, så hvem vet hva som kan skje?

Capata mener det er noe galt i det amerikanske samfunnet, hvor skolebarn øver på å komme seg i trygghet fra mulige masseskytere i stedet for at samfunnet har kontrollmekanismer som hindrer folk i å bli masseskytere.

– På skolen trener barna på å gå til toalettet, klatre opp og stå stille på toalettlokket, så hvis noen titter under dørene, så vil de tilsynelatende ikke se noen mennesker.

– Min datter vet ikke helt hva våpen er eller hvordan det virker, men hun vet at hun må gjemme seg. Det er bare trist, mener Christina Capata.

El Paso-borgere bærer kors gjennom bygatene for minnes de drepte i skytemassakren

Noen av El Pasos borgere valgte å bære et hvitt kors, ett for hvert av de 22 drepte, gjennom byens gater for å vise ofrene en siste, felles ære.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Massedrapet i El Paso etterforskes i USA som terror, og påtalemyndigheten vurderer å tiltale den mistenkte for føderal hatkriminalitet. Den 21 år gamle gjerningsmannen risikerer dødsstraff.

SISTE NYTT

Siste nytt