Hopp til innhold

Etterforsker El Paso-massakre som terrorangrep

Mannen som er mistenkt for å ha drept minst 20 mennesker på et kjøpesenter i USA, mistenkes for å ha publisert et rasistisk manifest på internett før drapene. Nå etterforskes saken som et terrorangrep.

MASSESKYTING: Minst 20 mennesker er bekreftet drept og minst 26 andre er skadet etter en mann begynte å skyte rundt seg på et kjøpesenter i Texas.

Minst 20 mennesker er så langt bekreftet drept og minst 26 andre er skadet etter at en mann begynte å skyte rundt seg på et kjøpesenter i El Paso i Texas lørdag kveld lokal tid.

Den antatte gjerningsmannen overga seg til politiet og sitter nå i varetekt, mistenkt for drap.

Søndag ettermiddag norsk tid opplyser påtalemyndigheten at de vil be om dødsstraff for gjerningsmannen, og at skytingen etterforskes som et terrorangrep.

Fant manifest

Ifølge CNN kan siktelsen utvides til å omfatte hatkriminalitet. Politiet sier de har funnet et manifest på nettet som de knytter til mannen.

I det fire sider lange dokumentet uttrykker han nasjonalistiske og rasistiske holdninger mot innvandrere og latinamerikanere.

Han anklager dem for å stjele jobbene til amerikanere og han går til angrep på multikulturalismen i USA.

– Dette manifestet kan tyde på at handlingene var motivert av hatkriminalitet, sa politisjef i El Paso Greg Allen på en pressekonferanse.

El Paso skytter

DREPTE 26: Dette bildet fra et overvåkingskamera skal vise det som er den angivelige gjerningsmannen.

Foto: Courtesy Of Ktsm 9 / AFP

FBI sier saken må etterforskes ytterligere før de kan konkludere med at så er tilfelle.

– For øyeblikket er dette en drapsetterforskning. Den kan potensielt utvides til å omhandle flere forbrytelser, sier FBI-agent Emmerson Buie.

Etterforskes som terror

Den antatte gjerningsmannen er ifølge flere medier identifisert som 21 år gammel mann. Han skal være bosatt utenfor Dallas i Texas.

Han overga seg til politiet uten motstand.

Til ABC News har to anonyme personer i lokale myndigheter opplyst at 21-åringen har forklart at han ville drepe så mange mexicanere som mulig.

Tre mexicanere skal være blant de 20 døde, ifølge Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador. I tillegg til den lokale etterforskningen som styres av Texas, skal FBI ifølge CNN etterforske om det er snakk om terror.

El Paso ligger like ved Rio Grande på grensa til Mexico. Det bor 680.000 mennesker i byen, og 83 prosent av befolkningen har latinamerikansk opphav.

Mange av dem som tar seg over grensa fra nabolandet ender opp i nettopp El Paso.

SE VIDEO: Minst 26 mennesker ble drept i masseskytingen på et kjøpesenter i El Paso.

Handlet inn til skolestart

Skytingen fant sted ved Cielo Vista-kjøpesenteret, i hovedsak på butikken Walmart som ligger like ved senteret. Ifølge lokale myndigheter befant det seg mellom 1.000 og 3.000 kunder og 100 ansatte i butikken da skytingen fant sted. Svært mange av kundene skal ha vært unge mennesker som handlet til skolestart.

Barn skal være blant de skadde, blant annet en fire måneder gammel baby, ifølge CBS News.

Guvernør Gregg Abbott uttrykte sorg og medfølelse under pressekonferansen og forsikret om at de vil gjøre alt de kan for å assistere ofrene og deres familiemedlemmer.

– Dette er en dag som ville vært en normal dag for å handle, men i stedet ble det en av de dødeligste dagene i Texas' historie, sa Abbott.

Mourners take part in a vigil at El Paso High School after a mass shooting at a Walmart store in El Paso

MINNESTUND: Lokale ungdommer samlet seg på en skole i El Paso sent lørdag kveld og tente lys til minne om ofrene.

Foto: Stringer / Reuters

Ble skutt med spedbarn i armene

Blant de drepte etter masseskytingen var en 25 år gammel dame som ble skutt mens hun holder sin to måneder gamle sønn.

Leta Jamrowski (19), søsteren til den avdøde Jordan Anchondo (25), sier til nyhetsbyrået AP at søsteren hennes var ute for å handle ting til skolestart.

Den to måneder gamle gutten blir behandlet på sykehuset for bruddskader, etter at moren skal ha falt i bakken med gutten i hendene da hun ble skutt.

– Når man ser på spedbarnet sine skader, sier de at søsteren min mest sannsynlig prøvde å beskytte han. Når hun ble skutt holdt hun sønnen sin og falt oppå han, og derfor brakk han noen ben. Han lever fordi hun ga ham livet, sa Jamrowski.

25-åringen var mor til tre.

Etter at Jamrowski fikk nyheten om at søsteren var drept, prøvde hun desperat å få kontakt med sin svigerbror som visstnok skal ha overlevd massakren.

I en video fra nyhetsbyrået etterlyser 19-åringen noen som kan ha hørt fra svigerbroren.

– Vi vet ingenting. Jeg prøver å nå ut til folk som kan ha hørt fra han. Vær så snill, vi er bekymra, sa Jamrowski før hun brøt ut i gråt.

Kvinner gråter i minnestund for ofrene etter Texas-skyting

SØRGER: Mange samlet seg i en kirke i El Paso til minnestund for ofrene som ble drept i masseskytingen.

Foto: MARIO TAMA / AFP

Marsjerer for strengere våpenlover

Flere hundre frivillige fra grupper som kjemper for strengere våpenlover, marsjerte utenfor Det hvite hus og i hovedstaden i etterkant av masseskytingen.

Shannon Watts som er grunnleggeren av «Moms Demanding Action», sa til AP at de frivillige fra gruppen og studenter krever at føderale lovgivere tar grep.

Amber Gustafson som leder en annen organisasjon, sa at de allerede var i Washington på et møte da de hørte om skytingen i El Paso og bestemte seg for å demonstrere utenfor Det hvite hus.

Vil ikke ha mer skyting, demonstrerer med plakat

STRENGERE VÅPENLOVER: Flere demonstrerte for strengere våpenlover etter masseskytingen i Texas. Her fra Juarez i Mexico med slagordet «Ingen flere våpen».

Foto: Christian Chavez / AP

SISTE NYTT

Siste nytt