NRK Meny
Normal

Billy the Kid blir ikke benådet

Slektningene til Pat Garrett, mannen som tok livet av Billy the Kid, har fått sin vilje. Beryktede og lovløse «the Kid» blir likevel ikke benådet av New Mexico-guvernør Bill Richardson.

Henry McCarty, a.k.a. Billy the Kid

Billy the Kid, hvis virkelige navn var William H. Bonney - var også kjent som Henry McCarty og Henry Antrim. Noen mener også at han levde under navnet Brushy Bill Roberts frem til han ble 90 år gammel.

Foto: Reuters

Richardson har lenge snakket om at han har sett på muligheten for å benåde Billy the Kid, som ville vært 151 år gammel dersom han hadde levd i dag.

I år har guvernøren ved to anledninger, og på forskjellig grunnlag, undersøkt om han kunne benåde William H. Bonney før han selv flytter ut av guvernør-boligen i Santa Fe.

Drepte 21, ble 21 år gammel

Ifølge Richardson har han helt siden han ble valgt til guvernør sett på muligheten for en benådelse av Billy the Kid, hvis virkelige navn var William H. Bonney - også kjent som Henry McCarty og Henry Antrim.

Bonney skal ha skutt og drept 21 personer - én for hvert år han levde - før han ble skutt og drept av sin tidligere venn sheriff Pat Garrett 14. juli 1881. Tallet 21 kan riktignok være bare en del av legenden om Bonney, for det man i dag regner som sikkert er at han drepte minst fire, selv om det trolig var flere.

Bill Richardson

New Mexicos avtroppende guvernør Bill Richardson benåder ikke Billy the Kid.

Foto: Alexandre Meneghini / AP
  • Ingen som lever i dag som vet den hele og fulle sannheten om Billy the Kid, men en av dem som vet mye er NRKs tidligere USA-korrespondent Joar Hoel Larsen: Billy the Kid som kulturikon

Den siste undersøkelsen har gått på å om 1880-tallets territorieguvernør i New Mexico Lew Wallace, før Bonney ble skutt hadde lovet ham amnesti i bytte mot et vitnemål i forbindelse med en annen skyting. Ifølge forkjemperne for en posthum benådning skal Wallace ikke ha rukket, eller unnlatt, å benåde Bonney i tide .

Tidligere har det vært undersøkt om sheriff Garrett iscenesatte drapet på Billy the Kid i 1881 for å dekke over drapet på en annen mann.

Har ingen bevis

Men på sin siste dag som New Mexico-guvernør kunne heller ikke Richardson med sikkerhet si om historien om Wallace og Bonney var sann.

– Jeg har avslått å benåde Billy the Kid på grunn av mangel på bevis, og også på grunn av den historiske usikkerheten om hvorfor guvernør Wallace ikke fulgte opp sitt løfte om amnesti, sier Richardson til TV-kanalen ABC.

Richardson anerkjenner at legenden om Billy the Kid gjør godt for turismen til delstaten han er guvernør for. Noen tror at «the Kid» levde i Texas helt til han døde i 1950, 90 år gammel. Der skal han ha gått under navnet Brushy Bill Roberts, skriver The Times.

Bygningen der Billy the Kid ble dømt til døden i La Mesilla, New Mexico

Bygningen der Billy the Kid ble dømt til døden i Mesilla, New Mexico. Han rømte før han ble hengt.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Etterkommere av «the Kids» drapsmann, sheriff Garrett, har hele tiden vært mot en benådning, fordi de har ment at det ville gjøre Garrett til en kaldblodig drapsmann i stedet for en lovens vokter.

Garretts barnebarn Jarvis Patrick Garrett tror at Richardson ikke benådet Bily the Kid fordi New Mexico var føderalt territorie, ikke en egen delstat, frem til 1912. Derfor var alle Billy the Kids forbrytelser føderale, og kan dermed ikke benådes av en guvernør.

– Men Richardson sa nei til benådningen på en beundringsverdig måte, sier JP Garrett.

Ja, nei og «bryr meg ikke»

Richardson har tidligere vært energiminister og USAs ambassadør til FN. I det siste har han vært på diplomatisk reise i Nord-Korea. Etter to perioder som guvernør i New Mexico, må han nå gå av.

Påtroppende New Mexico-guvernør Susana Martinez kommer ikke til å bruke tid på Billy the Kid.

– Det er bare sløsing med tid, sier hun.

Lew Wallace - forfatteren av boken «Ben Hur» - var guvernør for det føderale New Mexico-territoriet mellom 1878 og 1881. Han hadde tidligere vært general for nordstatene i den amerikanske borgerkrigen, og tjente senere som USAs ambassadør til Det ottomanske riket.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt