Bildet som ga familien ro

Judson Box har aldri fått svar på hvordan sønnen Gary døde 11. september 2001. Ni år etter fikk han endelig ro.

Brannmannen Gary Box løper gjennom Brooklyn Battery-tunnelen 11. september 2001.

Det siste bilde av brannmannen Gary Box løper gjennom Brooklyn Battery-tunnelen 11. september 2001.

Foto: Erik Troelson

Gary Box jobbet som brannmann i Brooklyn da terroristene angrep tvillingtårnene på Manhattan septemberdagen for ni år siden. Han hadde ikke snakket med familien den dagen, og kroppen hans ble aldri funnet.

Familien har siden den dagen søkt, uten å finne svar på hva som skjedde med Gary og hvor han døde. Nå viser det seg at en dansk forretningsmann, som satt fast i bilkøen i Brooklyn Battery-tunnelen, har gitt familien mange av de svarene de har søkt i nesten ti år.

Kom løpende

Erik Troelson hadde nettopp kjørt inn i tunnelen da det første flyet traff World Trade Center den formiddagen, og var helt uvitende om tragedien som fant sted bare noen hundre meter fra der han satt.

– Plutselig så jeg jenta i bilen foran oss komme gråtende ut. Da slo vi på radioen og hørte hva som hadde skjedd, sier Troelson til CNN.

Like etter kom flere brannbiler kjørende gjennom tunnelen, men en punktert bil skapte trafikkaos.

– Flere av de større brannbilene ble sittende fast i trafikken og flere brannmenn begynte å løpe mot oss, sier Troelson. Gary Box var en av dem.

Fikk se sin sønn igjen

Familien til Gary har helt siden han døde forsøkte å finne svar, og har lett gjennom det som finnes av bildearkiver etter 11. september, uten hell.

World Trade Center i USA

Tvillingtårnene på Manhattan den 11. september 2001.

Foto: Arkivfoto:SPENCER PLATT / Scanpix

Men en natt fikk ikke Garys far sove og brukte natten nok en gang til å grave se ned i billedarkivet til National 9/11 Memorial Museum. Helt utslitt la han seg til å sove etter nok et søk uten hell. Da han våknet var hans kone helt ute av seg.

Hun viste ham et bilde av Gary, løpende gjennom Brooklyn Battery-tunnelen.

– Jeg var helt ute av meg, følelsene var ikke til å styre. Jeg takket Gud og var bare overlykkelig for at jeg igjen kunne se min sønn, sier Judson Box til den amerikanske nyhetsstasjonen.

Fikk kontakt

National 9/11 Memorial Museum i New York formidlet kontakt mellom Judson og den danske forretningsmannen som tok bildet.

Minnesmerke Ground Zero

Minnesmerke Ground Zero i dag ni år etter terrorangrepet.

Foto: Anders Tvegård / NRK

De skrev til hverandre i flere måneder og fikk god kontakt, og Troelson har hjulpet familien med å få på plass de siste bitene i sønnens liv.

På tirsdag denne uken sto de to sammen på scenen under den årlige pengeinnsamlingen for de etterlatte etter 11. september-tragedien.

– Jeg tror jeg sa takk omtrent 300 ganger. Jeg tror jeg fortalte ham at jeg elsker deg, og det sier jeg ikke ofte, forteller Box.

Til CNN forteller Box at han fortsatt, ni år etter, føler smerte denne spesielle dagen i september. Han håper at historien hans kan føre til at man ikke glemmer hva som skjedde da to fly raste inn i World Trade Center og drepte over 3000 mennesker.

– Vi trenger en stadig påminnelse om hva som skjedde, for i dette landet glemmer vi så fort, sa Box om museet.

SISTE NYTT

Siste nytt