Biden skal lede nytt våpenlov-utvalg

USAs president Barack Obama har bedt visepresident Joe Biden om å lede et nytt tverrpolitisk utvalg som skal hindre nye skoleskytinger i fremtiden.

Joe Biden

USAs visepresident Joe Biden skal forsøke å få både Demokratene og Republikanerne til å bli enige om en ny våpenpolitikk.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Ifølge Det hvite hus vil ikke Obama innføre noen radikal ny våpenpolitikk, men han vil sette ned et utvalg som vil se på alle aspektene rundt Newtown-massakren, melder den amerikanske nyhetskanalen CBS.

Ønsker en strenger våpenlov

Etter at 26 mennesker, deriblant 20 barn i alderen 5–10 år, ble drept forrige fredag på en barneskole i Newtown, annonserte Obama at tiden var moden for forandring.

I går kom det frem at Obama ønsker en mer restriktiv våpenlov. Blant annet fortalte pressetalsmann ved Det hvite hus, Jay Carney, at Obama ønsker en begrensning på hvor mye ammunisjon hver enkelt kan kjøpe. Han vil også ha strengere kontroll og bakgrunnssjekk med dem som får våpenlisens.

Ifølge Carney er også Obama skeptisk til såkalte angrepsvåpen, eller kampvåpen.

NRA vil bidra

I går brøt også den mektige våpenlobbyen i USA, National Rifle Association (NRA), stillheten og sier de vil bidra kontraktivt i debatten etter skolemassakren.

– The National Rifle Association består av fire millioner mødre, fedre, sønner og døtre. Vi er sjokkert, triste og sorgtynget over de meningsløse drapene i Newtown, heter det i den første offisielle uttalelsen fra NRA tirsdag kveld.

NRA har varslet en pressekonferanse fredag.

Sørgende i Newtown

Denne uken har mange tatt farvel med dem som ble drept i Newtown.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

En fersk undersøkelse viser at antallet amerikanere som vil ha strengere våpenlover har økt markant etter drapene på Sandy Hook barneskole.

50 prosent av de spurte vil ha strenge reguleringer av våpensalg, mot 42 prosent på forrige måling.

Republikanerne i Representantenes hus diskuterte skolemassakren bak lukkede dører tirsdag kveld.

Flere av dem er nå villig til å diskutere strengere våpenlover.

– Jeg tror de fleste republikanere er med på en svært grundig diskusjon om hva dette innebærer, og å se på hva retten til å bære våpen innebærer på 2000-tallet, sa Steve LaTourrette fra Ohio etter møtet.

Men han medgir at det vil være en del republikanske folkevalgte som aldri blir med på en innstramming.

Våpenrekord

I en oversikt Time har laget, kommer det fram at det er et svimlende antall våpen i omløp blant amerikanerne.

Rundt 47 prosent av amerikanerne oppgir at de oppbevarer våpen hjemme eller andre steder på eiendommen.

Ifølge føderale myndigheter er det totalt registrert 310 millioner skytevåpen i USA. Av dette er 114 millioner håndvåpen, 110 millioner rifler og 86 millioner hagler.

Det finnes 131.806 godkjente forhandlere av våpen. Disse selger 95 prosent av de totalt 5,5 millioner våpnene som produseres i USA årlig. I tillegg importeres årlig 3,3 millioner våpen fra utlandet.

I år ble det satt ny søknadsrekord for våpenlisenser. I november i år hadde FBI gjennomført nesten 17 millioner bakgrunnssjekker av personer som ønsker å kjøpe våpen.

I perioden 2006 til 2010 er 47.856 amerikanere skutt og drept, ifølge FBI.

SISTE NYTT

Siste nytt