NRK Meny
Normal

Biden bruste av energi

Den sittende visepresidenten i USA og mannen som ønsker å ta hans plass røk i tottene på hverandre over utenrikspolitikk, arbeidsledighet og økonomi under nattens første og eneste visepresidentdebatt mellom dem.

Utdrag fra nattens visepresidentdebatt mellom Paul Ryan og Joe Biden i Kentucky.

VIDEO: Se utdrag fra debatten. LO AV SIN MOTSTANDER: Den sittende visepresidenten Joe Biden (t.v.) var full av energi, og flere ganger lo av sin 27 år yngre republikanske motstander Paul Ryan (t.h.).

– Det var ingen som gjorde noen større tabber, men det var vel opplagt at dette var Bidens kveld. Det skinte gjennom at han har 40 års erfaring på den nasjonale scenen, sier NRKs korrespondent, Anders Tvegård.

Under duellen natt til fredag fremstod dagens visepresident Joe Biden som full av energi. Han snakket høyt, og avbrøt sin motstander med krystallklare poenger over 80 ganger. Han lo, og var til tider aggressiv.

Visepresidentdebatten var den 27 år yngre Paul Ryans første. Han fremstod som saklig og argumenterte godt for seg, men var tilsynelatende ikke like komfortabel i dette formatet, som den mer erfarne ringreven Biden.

Biden var kunnskapsrik, og flere mener at han vant ordkrigen, men spørsmålet her er hva de uavhengige velgerne, som de to kjemper om, synes om debatten, sier Tvegård.

Den amerikanske TV-stasjonen NBC kåret den sittende visepresidenten til en overlegen vinner, mens velgerne som CNN spurte, mente duellen endte uavgjort.

NRKs USA-korrespondent, Anders Tvegård, rapporterer fra nattens visepresident-debatt i Kentucky.

VIDEO: Se USA-korrespondent Anders Tvegård om nattens visepresidentduell.

Utenrikspolitiske stikk

Visepresidenten hadde mest press på seg til å ta igjen for nederlaget til president Barack Obama som ifølge meningsmålingene led under debatten med republikanernes presidentkandidat Mitt Romney i forrige uke.

Paul Ryan fra presseskjermen

Republikanernes Paul Ryan kom med sterk kritikk mot Obama og Demokratenes håndtering av Libya. Foto fra presseskjermen i Kentucky.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Joe Biden

Demokratenes Joe Biden svarte syrlig på kritikken fra sin yngre motstander. Foto fra presseskjermen i Kentucky.

Foto: Anders Tvegård / NRK
Ryans påstand om at amerikanerne i dag framstår som svake på den internasjonale arena, ble møtt med hoderysting og oppgitt himling med øynene fra Biden.

– Med all respekt, det der er bløff. Ikke en eneste ting av det han sa stemmer, tordnet 69 år gamle Joe Biden da republikanernes visepresidentkandidat ramset opp alt han mener er kritikkverdig ved Obama-administrasjonens utenrikspolitikk.

Det var republikanerne som kuttet i budsjettet for sikkerhetstiltak ved amerikanske ambassader i utlandet, påpekte Biden syrlig, da Ryan kritiserte Obama-administrasjonen for håndteringen av angrepet som kostet den amerikanske ambassadøren i Libya livet nylig.

Han forsvarte også Obamas løfte om tilbaketrekning fra Irak og Afghanistan, og avfeide Ryans kritikk om handlingslammelse overfor Syria ved å vise til at heller ikke Romney vil sende amerikanske soldater dit.

(SE VIDEO: Artikkelen fortsetter under)

Se hva en rekke amerikanske politikere syntes om nattens debatt mellom Joe Biden og Paul Ryan.

SE hvordan de ulike politikerne virderer visepresident-debatten.

Berget arbeidsplasser

De to røk også i tottene på hverandre da amerikansk økonomi kom på bane. Biden forsvarte Obama-administrasjonens beslutning om å gå inn med milliardhjelp til den konkurstruede bilprodusenten General Motors for å redde hundretusenvis av arbeidsplasser.

– Hva sa Romney? Han sa nei, la Detroit gå konkurs, sa Biden.

Han forsvarte også skattekuttene for middelklassen og støtteordningene som skal hindre folk fra å miste hjemmene sine fordi de ikke lenger kan betjene lån.

– Guvernør Romney sa nei, la tvangsutkastelsene gå sin gang, sa Biden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Visepresidentdebatten 2012

STERK UENIGHET: Det var hard retorikk og sterk uenighet mellom kandidatene under debatten.

Foto: POOL / Reuters

Haltende økonomi

Senator Kelly Ayotte (R)

– Paul Ryan vant debatten. Han fremstod som en visepresident, selv om dette er hans første visepresidentdebatt, mener Kelly Ayotte, fra republikanerne.

Foto: Anders Tvegård / NRK
Ted Strickland

– Joe Biden var en klar vinner i kveld, hevder den tidligere guvernøren i Ohio, Ted Strickland (demokratene), som mener republikanernes kandidat fremstod som «utilstrekkelig» sammenliknet med sin mer erfarne motstander.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Ryan medga på sin side at Obama-administrasjonen ikke akkurat kom til dekket bord, men arvet en økonomi i krise. Han mener likevel at mer skulle ha vært gjort for å bringe USAs økonomi på fote igjen.

– Vi går i gal retning. Det er så vidt økonomien halter videre. Den vokser med 1,3 prosent, det er mindre enn året før, og fjoråret var dårligere enn året før det igjen, sa han.

Ryan ble på sin side konfrontert med Mitt Romneys famøse utsagn om at 47 prosent av amerikanerne ikke betaler skatt og bare er ute etter trygd.

– Dette er en mann som ga 30 prosent av inntekten sin til veldedighet, og det er mer enn vi to gjorde til sammen. Mitt Romney er en god mann, han bryr seg om alle amerikanere, og jeg tror visepresidenten utmerket godt vet at ordene ikke alltid kommer ut av munnen som de bør, sa han.

Støtter sine kandidater

Rett etter duellen var president Obama raskt ute med å gratulere sin visepresident.

Politikere som NRKs korrespondent snakket med etter debatten var alle klare på hvem som kom seirende ut av duellen, selv om svaret varierte fra person til person.

– Paul Ryan vant debatten, kommer det kontant fra Kelly Ayotte, fra republikanerne.

– Han fremstod som en visepresident på tross av at dette er hans første visepresidentdebatt. Han hadde fakta og visjoner som skal til for å snu den økonomiske situasjonen, og sørge for et fortsatt sterkt USA, sier Ayotte.

– Jeg tror kampen blir veldig tøff, men jeg har følt en stund at Obamas Biden kommer til å trekke det lengste strået. Han var en klar vinner i kveld, svarer den tidligere guvernøren i Ohio, Ted Strickland (demokratene), som mener republikanernes kandidat fremstod som «utilstrekkelig» sammenliknet med sin mer erfarne motstander.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt