Hopp til innhold

Bibhali er 105 år gammel – og flyktning

105 år gamle Bibhali Uzbeki fra Afghanistan er på flukt i Europa i håp om å få asyl, men en ny rapport viser at det kan bli vanskelig for den gamle kvinnen.

En 105 år gammel flykning

PÅ FLUKT: 105 år gamle Bibhali Uzbeki fra Afghanistan har flyktet fra hjemlandet for å søke asyl i Europa. Her befinner hun seg på en flyktningleir i Kroatia.

Foto: Marjan Vucetic / Ap

Flyktningkrisen som utspiller seg i Europa har til nå sendt titalls millioner på flukt – kvinner, barn, menn, unge, gamle. Men 105-åringer på flukt tilhører en sjeldenhet.

105 år gamle Bibhali Uzbeki er en av få. I håp om å få asyl har den gamle kvinnen flyktet fra Afghanistan til Kroatia på ryggen til sin 67 år gamle sønn og barnebarna, skriver Independent.

– Vi hadde problemer mange ganger. Jeg falt og skadet hodet mitt. Jeg har arr på hodet mitt, sier hun til nyhetsbyrået Ap.

Innfører strammere asylpolitikk for afghanere

Thomas de Maizière

Tysklands innenriksminister, Thomas de Maizière.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / Reuters

Men om hun vil få asyl på sine eldre dager er uvisst.

I en ny rapport fra EU-organet European Asylum Support Office pekes det på at afghanske asylsøkere får svært forskjellig mottakelse i de ulike medlemslandene, i motsetning til syriske og irakiske flyktninger, skriver Independent.

Afghanske flyktninger utgjør i dag omtrentlig 20 prosent av flyktningstrømmen som ankommer Hellas i båter. I 2013 uttalte FN at hver tredje flyktning i verden var fra Afghanistan.

Senest onsdag kunngjorde Tyskland at afghanske flyktninger som søker asyl i landet mest sannsynlig vil bli sendt hjem igjen, skriver The Guardian.

Landets innenriksminister gjorde det klart at det ikke var greit at den nest største gruppen av flyktninger som kommer til landet er afghanere.

– Vi er enig med den afghanske regjeringen om at de unge og middelklassen bør forbli i sitt land og ta del i rekonstruksjonen, sa innenriksminister Thomas de Maizière.

Færre returnerer til Afghanistan

Ifølge Flyktninghjelpen har mer enn 5,8 millioner afghanske flyktninger vendt hjem de siste tolv årene, men antallet har sunket gjennom de fem siste årene. I 2014 vendte 16 000 hjem mot 38 000 i 2013.

I lys av Tysklands innstramming forteller lederen for flyktningstudier ved Universitetet i Oxford, Alexander Betts, at mange europeiske regjeringer ikke anser Afghanistan som like farlig som Syria eller Irak.

– Mange europeiske regjeringer hevder stadig at dersom en person bare er sannsynlig å møte alvorlig skade i en del av landet, så de bør flytte til en trygg del av landet i stedet for å søke asyl, sier Betts til The Washington Post, og fortsetter:

– Det er en svært bekymringsfull praksis med konsekvenser for mange afghanere.

SISTE NYTT

Siste nytt