NRK Meny
Normal

Besøkte Ramadi og vil kaste IS ut av Irak innen 2016

Iraks statsminister Haider al-Abadi ble hyllet da han besøkte Ramadi i dag, samtidig lovet han at IS skal jages ut av Irak i løpet av 2016.

 Haider al-Abadi i Ramadi

Iraks statsminister Haider al-Abadi (midt i bildet i mørk dress og blå skjorte) besøkte i dag Ramadi og ble hyllet av soldater og innbyggere.

Foto: STRINGER / Reuters

– 2016 blir året for den store og endelige seieren, når Daeshs tilstedeværelse i Irak er over, sa han i en TV-sendt tale i dag etter at irakiske styrker dagen før erklærte seier i byen Ramadi.

Mosul neste

Neste mål for de irakiske styrkene er landets nest største by, Mosul, fastslo Abadi. Byen som falt i ekstremistenes hender i fjor sommer.

– Vi skal frigjøre Mosul og det kommer til å bli dødsstøtet for Daesh, sa den irakiske statsministeren, som bruker det arabiske akronymet for IS.

Abadi sa ikke noe om hvorvidt Mosul kommer til å bli den neste kampen eller om irakiske styrker vil forsøke å gjenvinne kontroll over andre byer og områder først.

Sender inn soldater

Nå er hundrevis av soldater sendt til byen for å holde stand.

– 500 medlemmer av stammer fra Hashed er kommet til det nordlige Ramadi for å delta i operasjoner der og holde frigjorte områder, sier generalmajor Ismail Mahalawi, sjef for operasjonskommandoen i Anbar-provinsen.

Hashed al-Shaabi (Folkelig mobilisering) er en paraplygruppe som først og fremst består av iranskstøttede sjiamilitser som har deltatt i flere operasjoner mot IS. Krigere fra sunnimuslimske stammer som er imot IS, er imidlertid også med.

Bruk av sunnimuslimske militser er et skritt mot å gi den sunnidominerte byen en forsvarsstyrke som både kan hindre at jihadistene kommer tilbake og som samtidig kan godtas av lokalbefolkningen.

Den irakiske regjeringen brukte stort sett regjeringsstyrker for å gjenerobre Ramadi og har unnlatt å bruke sjiamuslimske militser for ikke å provosere lokalbefolkningen.

Jubel i Ramadi etter at IS ble kastet ut

Mange hadde møtt opp og hyllet Iraks statsminister da han kan til Ramadi.

Foto: SABAH ARAR / Afp

Seieren i Ramadi har blitt sett på som en viktig triumf i kampen mot IS, og USA gratulerte Irak med seieren.

– Vi hyller Iraks regjering og tapre irakiske styrker som viser voldsom utholdenhet og mot i denne kampen, sa utenriksminister John Kerry.

Den USA-ledede koalisjonen som støtter Irak i kampen om å drive ekstremistgruppen ut av landet, utførte 630 luftangrep under den irakiske offensiven i Ramadi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt