NRK Meny
Normal

Irakerne skal ha presset IS tilbake i Ramadi

Etter flere uker med harde kamper i og rundt den tidligere provinshovedstaden Ramadi skal irakiske styrker ha tatt kontroll over regjeringsbygningene i det som lenge har vært en IS-bastion.

Irakisk soldat i Ramadi

En irakisk soldater ser på at røyken legger seg etter at en av bygningene i Ramadi har blitt sprengt i dag.

Foto: STR / Afp

Ifølge kilder BBC har snakket med så var det fra nettopp disse bygningene Den islamske staten har styrt mye av sin militære virksomhet i Irak.

Minelagt

I dag tok styrker fra Irak ha tatt seg inn i en av bygningene og har nå kontroll.

– Ved å kontrollere bygningene betyr det at de har lidd nederlag i Ramadi, sier talsmann Sabah al-Numani.

– Bygningskomplekset er helt og holdent under vår kontroll, det er ingen Daesh-krigere her, sier han og bruker det arabiske akronymet på IS.

IS-soldatene har trolig trukket seg tilbake nordøst i byen der de fortsatt har kontroll over store områder.

Den hovedsakelig sunnidominerte byen er i stor grad nå delt mellom de irakiske sikkerhetsstyrkene og IS, den har siden mai blitt styrt av IS etter et pinlig militært tap der de irakiske styrkene flyktet fra byen og etterlot store mengder amerikansk produsert utstyr.

Nå ser det ut til at irakerne igjen er i ferd med å ta over kontrollen av byen som tidligere hadde 500.000 innbyggere, men der de fleste nå har flyktet på grunn av IS.

IS under press

Ekstremistorganisasjonen IS er under et voldsomt press både i Syria og Irak akkurat nå.

I det nordlige Syria erobret en ny kurdisk-arabisk allianse denne helgen en viktig demning på Eufrates-elva som IS hadde kontroll over.

Med erobringen har De syriske demokratiske styrkene (SDF) kuttet en viktig forsyningsrute for IS. Demningen, som ligger to mil fra IS' bastion i Raqqa, bidrar også til framstilling av elektrisitet til mye av det nordlige Aleppo.

Og mens kampene pågår både i Syria og Irak, sier FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, at han tar sikte på å samle de stridende partene i Syria til fredssamtaler i Genève 25. januar.

«Han regner med at alle de relevante syriske partene samarbeider fullt ut i denne prosessen. Utviklingen på bakken bør ikke få lov til å avspore den», heter det i en uttalelse fra de Misturas talsperson.

FNs sikkerhetsråd sluttet seg forrige helg til et såkalt veikart til fred i Syria. Veikartet legger opp til samtaler i FN-regi, som etter planen skal resultere i en samlingsregjering og nyvalg innen to år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt