Frykter tatarene blir glemt

Tatarenes spirituelle leder ber verden om å ikke glemme Krim. Ifølge ham er situasjonen så vanskelig at flere tatarer som ikke støtter Russland, tvinges til å forlate hjemmene sine.

Crimea Tatars

Forrige helg samlet tatarer seg ved grensen mellom Russland og Ukraina utenfor byen Armyansk på Krim. De protesterte på at deres spirituelle leder, Mustafa Dzhemilev, ikke fikk krysse grensen. Russland har gitt ham fem års forbud mot å returnere til Krim-halvøya, og Dzhemilev ble stoppet av russisk politi på grensen.

Foto: Alexander Polegenko / Ap

– Krims opprinnelige befolkning har blitt fremmede i sitt eget land, sier Mustafa Dzhemilev, tatarenes spirituelle leder på Krim.

I dag kom han med en appell til vesten om å ikke la uroen i Øst-Ukraina overskygge Russlands annektering av Krim-halvøya.

UKRAINE-RUSSIA-CRIMEA-CRISIS-DZEMILEV

Mustafa Dzemilev hevder at situasjonen på Krim er så vanskelig for tatarene at flere velger å flytte.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

– Vi er bekymret på grunn av Russlands nylige handlinger. Russlands okkupasjon av Krim har kommet i skyggen av en potensiell russisk invasjon av Øst-Ukraina, sier Dzhemilev i dag.

Ble massedeportert under Stalin

Tatarene utgjør omtrent 15 prosent av befolkningen på Krim-halvøya, og mange av dem var imot Russlands annektering av Krim i mars. Etter folkeavstemningen hvor et stort flertall av Krims befolkning stemte for at halvøya skulle bli en del av Russland, fryktet den muslimske minoritetsgruppen konsekvensene.

Under Sovjetregimet på 1940-tallet ble tatarene massedeportert til Sentral-Asia. Nesten halvparten døde av sult og sykdom. Da Krim ble en del av Russland, fryktet tatarene nye forfølgelser. Rett etter folkeavstemningen forlot derfor flere tatarer Krim og dro til Lviv og andre byer i Ukraina. Da sa flere i intervjuer at de håper på å vende tilbake.

– Tatarene er under økende press

Lokale myndigheter på Krim nekter tatar-lederen innreise. Nylig gjorde han et forsøk på å trosse forbudet, men ble stoppet på grensen. Det førte til protester fra hans støttespillere på Krim. Nå hevder Dzhemilev at tatar-befolkningen er under et økende press for å godta annekteringen av Krim.

– Det er en fremvoksende trend å kaste ut tatarer som nekter å godta annektering. Krim-tatarer tvinges inn i en situasjon som gjør at de helst vil forlate hjemlandet sitt, sier Dzhemilev.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt