Hopp til innhold

Tatarer rømmer Krim

Etter den russiske anneksjonen av Krim har flere tusen etniske Krim-tatarer har rømt fra halvøya.

Krim-tartarer rømmer fra Krim

29 år gamle Adele har flyktet fra Krim sammen med sine tre barn. Nå er hun kommet til den vest-ukrainske byen Lviv.

Foto: YURIY DYACHYSHYN / Afp

– Vi ble redde da russiske styrker begynte å skyte. Soldatene forklarte ingenting og sa bare at de fulgte ordre, forteller 29 år gamle Adele til nyhetsbyrået AFP.

– Jeg ønsker fred på Krim, og ønsker å vende hjem igjen, forteller trebarns moren i det familien har tilbakelagt en 30 timer lang reise gjennom Ukraina til byen Lviv.

En hjemreise som kan la vente på seg etter at russiske styrker i dag har tatt kontroll over nok en ukrainsk base på halvøya.

– 2000 har flyktet

Ifølge lokale myndigheter har nå rundt 2000 Krim-tatarer kommet til den vest-ukrainske byen, og nesten 400 familier i området har registeret seg som vertsfamilier for de mange bostedsløse.

Ifølge UNICEF er 80 prosent av disse kvinner og barn, som har fått rapporter om stress og angst-relaterte sykdommer i de sørlige og østlige delene av landet hvor barn og foreldre lever i frykt for vold.

De fleste tatarene på Krim boikottet avstemningen 16. mars, der det store flertallet stemte for løsrivelse fra Ukraina for å bli en del av Russland.

Samfunnet av muslimske tatarer utgjør rundt 300.000.

Krim-tartarer har flyktet til Lviv

Rundt 2000 Krim-Tatarer skal ha kommet til Lviv siden urolighetene startet på Krim.

Foto: YURIY DYACHYSHYN / Afp

Nå frykter minoritetsgruppen hva som vil skje med dem hvis de blir værende på et Krim under Moskvas kontroll. Massedeportasjonene av tatarer under Sovjetregimet på 1940-tallet sitter fortsatt friskt i minnet. Etter den russiske annekteringen frykter tatarene at de skal bli offer for forfølgelse på nytt.

– Vi frykter de russiske soldatene. Vi var redde for å bli fjernet med makt fra Krim-halvøya, forteller den unge kvinnen Linara, som derfor valgte å flykte vestover.

Frykter å bli gjenkjent

Mange av flyktningene ønsker ikke å oppgi hele sitt navn eller å bli avbildet, av frykt for at de kan bli identifisert i Moskva.

– Russlands president Vladimir Putin er som Stalin, eller verre. Min far har fortalt hva som skjede under Stalins tid, sier en mann, og refererer til massedeportasjonene på 1940-tallet.

– Vi er redde for russerne, understreker han.

I Liviv har Adele og hennes tre barn blitt tatt godt imot av sin vertsfamilien og selv om hun ønsker å returnere til halvøya så har hun søkt om barnehageplass for sine barn i den vest-ukrainske byen.

– Jeg ønsker fred på Krim og vil reise tilbake så fort som mulig, sier Adele til nyhetsbyrået AFP.