NRK Meny
Normal

- Forbered dere på krig

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner sier verden må forberede seg på det verste når det gjelder Irans atomprogram, og han utelukker ikke krig.

Frankrikes utentriksminister Bernard Kouchner

- Vi ønsker ikke å signalisere annet enn fred, og det er i deres interesse også.

Foto: Stéphane Ruet/Story Box Photo / AFP

– Vi må forberede oss på det verste, og det verste er krig, sa Kouchner i et intervju på fransk TV og radio i dag.

Kouchner påpekte at verden må forhandle med Iran til siste slutt, men understreket at dersom Teheran er i besittelse av atomvåpen, vil det utgjøre en «virkelig fare for hele verden».

- Signal om at vi mener alvor

Kouchner opplyste i dag at Frankrike har oppfordret firmaer, inkludert oljegiganten Total og gasselskapet Gaz de France, til å unngå kontakt med Iran.

Utenriksministeren sier dette er et tiltak for å legge mer press på Teheran, og vise sin motstand mot landets atomprogram.

– Det er en måte å signalisere at vi mener alvor, sa Kouchner.

- Vår tids største fare

- Vi vil ikke akseptere at bomben lages, fortalte Kouchner, og hintet om at det blir lagt militære planer. Ifølge Kouchner er det normalt for Frankrike å legge slike planer.

Frankrike har flere ganger tidligere sagt i FN at de ønsker sterkere sanksjoner mot Iran, fordi president Mahmoud Ahmadinejad ikke demper Vestens frykt for at Iran lager atombomber i hemmelighet.

Iransk bombe eller bombing av Iran

I sin første utenrikspolitiske tale siden han ble Frankrikes president, sa Nicolas Sarkozy i forrige måned at alternativet til diplomatiske løsninger på problemet var enten en iransk bombe eller en bombing av Iran.

- Vi ønsker ikke å signalisere annet enn fred, og det er i deres interesse også, sa Kouchner i dag.

Da han ble spurt om han trodde at USAs president George W. Bush ville foreta et angrep mot Iran før han går av, svarte Kouchner:

- Jeg vet ærlig talt ikke. Jeg tror ikke det har gått så langt. Jeg håper i hvert fall ikke det.

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt