Ber om utlevering av eks-president

Overgangsregjeringen i Kirgisistan ber om at den avsatte presidenten Kurmanbek Bakijev utleveres fra Hviterussland for å rettsforfølge ham.

Kurmanbek Bakijev

Kurmanbek Bakijev oppholder seg fortsatt i eksil i Hviterussland etter at han ble avsatt under voldelige opprør. Overgangsregjeringen ledet av hans motstandere vil ha ham utlevert for å rettsforfølge ham. Selv har han tidligere sagt at han ikke planlegger å reise hjem, her fra en pressekonferanse i Hviterusslands hovedstad Minsk.

Foto: Sergei Grits / Ap

Bakijev flyktet til Hviterussland etter at han ble avsatt som president i et voldelig opprør i april.

Les: Presidenten i Kirgisistan har rømt

Les: USA og Russland bak flukten

Nå ber overgangsregjeringen om at han utleveres til landet han tidligere styrte som president.

– Riksadvokatembetet i Kirgisistan må ta de nødvendige skrittene for å få ham utlevert og rettsforfulgt, uttalte regjeringen i en skriftlig uttalelse i dag.

Beskyldt for massemord

Motstanderne til eks-president Bakijev styrer nå landet, og har etter det voldelige opprøret beskyldt ham for å stå bak massemord i forbindelse med uroen i april. Da 85 mennesker døde og flere hundre ble skadd i sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Les: - Rundt 100 drept i Kirgisistan

Les: Krever at Kirgisistans president stilles for retten

I tillegg til å etterforske den tidligere lederen personlig for konsekvensene av vold og uro går nå motstanderne også etter familien hans i hjemlandet.

I dag ble det kjent at det startes en etterforskning av flere selskaper som skal være eiet av familiemedlemmer til den avsatte presidenten.

Selskapene skal ha solgt drivstoff til den amerikanske flybasen Manas som er svært omstridt politisk i det urolige landet.

Motstanderne som nå styrer regjeringen mener at drivstoffsalget kan ha gitt Bakijevs familie store inntekter, og at de dermed uredelig kan ha skaffet seg penger.

Uro i Kirgisistan

En demonstrant kaster stein på politiet under de voldelige demonstrasjonene den 7. april i år.

Foto: Vladimir Pirogov / REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt