Hopp til innhold

McCartney ber Norge om å ligge unna hvalen

Paul McCartney klarer ikke å forstå hvorfor Norge fortsetter å drepe hval. Nå kaster han seg inn i debatten.

Paul McCartney

Paul McCartney vil ha en slutt på hvalfangsten.

Foto: MARK WILSON / Afp

I disse dager er 88 land samlet i Agadir i Marokko for å diskutere forslag til fangstkvoter. Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) ønsker nå å forsøke å løse den fastlåste situasjonen som nesten har ødelagt det internasjonale hvalfangstregimet.

IWCs forslag går ut på at tillatt fangst de neste fire årene skal være på cirka 90 prosent av resultatet i 2008-2009, for deretter å reduseres gradvis fram til 2020.

Dette forslaget er meget omstridt, og flere kjendiser støtter opp om en kampanje mot hvalfangst. Den internasjonale dyrevernorganisasjonen WSPA fikk i dag med selveste Paul McCartney på laget.

– Barbariske drap

Sir Paul McCartney ber landene som deltar på møtet om å ikke godta forslaget om å oppheve hvalfangstforbudet.

– Det er på tide å stoppe den grusomme slaktingen. La disse flotte dyrene være i fred, hvordan kan vi være vitner til disse barbariske drapene i det 21. århundre, undrer McCartney.

WSPA reagerer på måten norsk hvalfangst drives på.

– Vi har ferske opptak fra norsk hvalfangst som viser de grusomme realitetene ved kommersiell hvalfangst - det brukes en eksplosiv harpun som lager store hull i hvalen, mens den er ved bevissthet, sier WSPAs leder for maritime pattedyr, Joanna Toole.

Dette opprører Sir Paul McCartney, som ber myndighetene om å ta ansvar, og beskytte disse vakre hvalene.

Ingen enighet

Den internasjonale hvalfangstkommisjonen, IWC, klarer heller ikke i år å bli enige om en ny avtale om hvalfangst.

– Uenigheten er så stor at det nok en gang går mot brudd i forhandlingene om en avtale, sier den norske hvalfangstkommissæren, Karsten Klepsvik som er Norges representant på IWC-møtet i Agadir.

Hvalfangst i Vestfjorden

Hvalfangst i Vestfjorden. Det er denne fangstmetoden motstanderne reagerer på.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Et supperåd

Møtet er blitt en kamp mellom de landene som ønsker slutt på hvalfangst og de som driver med fangst.

– Mange vil nok være skuffet over at man ikke får til en reduksjon. Hvalfangstmotstanderne hadde helst sett at fangsten ble stanset umiddelbart, og det er vel de som er mest skuffet, sier Klepsvik.

Skuffet er også de norske hvalfangerne som kaller møtet en farse og som ikke engang ser poenget med å reise til IWC-møtene. Styreleder Bjørn-Hugo Bendiksen i Norges småkvalfangarlag hadde ingen forventninger til møtet i Marokko.

– Vi ser ikke mening i å bruke verken tid eller medlemmenes penger på et møte som vi vet er dødfødt i utgangspunktet. Uansett har ikke fangstorganisasjonene noe de skulle ha sagt på disse IWC-møtene, sier han.

Hvalfangst i Vestfjorden

Hvalfangst i Vestfjorden

Foto: Kari Skeie / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt