Hopp til innhold

Belgias konge og statsminister beklager kolonitiden i Kongo

«Tiden er kommet for Belgia å gå ned sannhetens vei», sa statsminister Sophie Wilmès i dag om landets fortid som kolonimakt i Kongo.

Belgias statsminister Sophie Wilmes snakker med folk som møtte opp da hun avdekket et minnesmerke for 60 års-dagen for Den Demokratiske Republikken Kongos uavhengighet.

Belgias statsminister Sophie Wilmes snakker med folk som møtte opp da hun avdekket et minnesmerke for 60-årsdagen for Den demokratiske republikken Kongos uavhengighet.

Foto: Francisco Seco / AP

Det er i dag 60 år siden Den demokratiske republikken Kongos uavhengighet.

I et gratulasjonsbrev til presidenten i Kongo, Felix-Antoine Tshisekedi, skriver kong Philippe av Belgia at han beklager «fortidens sår, som diskrimineringen i samfunnet i dag bare gjør mer smertefulle».

– Belgia deler sin historie med Kongo, erklærte statsminister Wilmès tidligere i dag. Hun roser kongens brev.

Belgisk media hyller også brevet, og beskriver det som «historisk».

Kong Philippe av Belgia og president i den Demokratiske republikken Kongo Félix Tsishekedi

President Félix Tsishekedi (t.v.) og kong Philippe av Belgia (t.h.) under et møte i kongehuset i Brussel i september 2019. Tsishekedi sier i dag at «det er nødvendig at vår felles historie med Belgia fortelles til våre barn her i Kongo og i Belgia, på grunnlaget av et vitenskapelig arbeid gjort av historikere i begge landene. »

Foto: DIRK WAEM / AFP

Smertefull historie

I brevet nevner kongen «smertefulle episoder» i de to landenes delte historie.

«I perioden 1885–1908 ble voldelige og brutale handlinger gjennomført, som til i dag veier tungt på vårt felles minne. Kolonitiden som fulgte forårsaket også lidelse og ydmykelse. Jeg vil på det dypeste beklage sårene fra fortiden og nåtidens smerte,» skriver kong Philippe.

Det har imidlertid ikke kommet noen offisiell unnskyldning.

Politikere i Belgia tror kongen venter med en offisiell unnskyldning til etter at en uavhengig kommisjon utnevnt av regjeringen gir sin vurdering, skriver The Guardian.

Kongen skulle være i Kongo under jubileet, men måtte holde seg hjemme på grunn av koronaviruset.

Symbolet Léopold II

En statue av kong Léopold II har blitt dynket i rød maling og sement.

En statue av kong Léopold II i byen Gent har blitt dynket i rød maling og sement.

Foto: PHILIPPE FRANCOIS / AFP

Kongen referer i brevet til tiden da hans forgjenger Léopold II regjerte over den Fristaten Kongo.

Det anslås at Léopold II er ansvarlig for at rundt 10 millioner kongolesere mistet livet under hans brutale forvaltning av landet fra 1885 til 1908.

George Floyd-saken i USA har inspirert mange antirasistiske demonstrasjoner den siste måneden i Belgia.

Ledende aktivister hadde satt en frist for at alle statuer av Léopold II skulle fjernes innen 30. juni. Mange har allerede blitt veltet, brent eller tagget ned, men få har blitt fjernet av myndighetene.

SISTE NYTT

Siste nytt